maanantaina, huhtikuuta 23, 2007

Tuu jakamaan pipareita!

Tästä päivästä lähtien Helsingin keskustassa partiolaiset jakavat piparia, varoitteli aamun lehti (HS).

Kotisivujen mukaan "särmästi pukeutuneet" tekevät hyviä töitä, "auttavat vaikka kauppakassien kantamisessa tai nostavat lastenrattaat ratikasta".

Siniset kaulahuivit siis jalkautuvat. Punaisia kaulahuiveja ei näe enää edes Suomen Demokratian Pioneerien liiton kotisivuilla - tai sitten sen harvat kuvat olivat liian pieniä aamurähmäisille silmilleni. Liekö niitä olemassa? Klandestiinit toiminnot sentään on kirjattu:

- Askartelua
- Leiritoimintaa kesällä ja talvella
- Toimintaa rauhan puolesta
- Monipuolista kulttuuritoimintaa
- Toimintaa ympäristön ja luonnon hyväksi
- Toimintaa lasten oikeuksien puolesta
- Apua heikompiosaisille
- Leikkejä ja pelejä
- Toimintaa verkoissa
- Sirkustelua ja radiotoimintaa
- Matkustelua ja leirejä ympäri maailmaa
- Toimintaa merellä ja järvillä
- Retkiä ja tutustumiskäyntejä
- Eräretkeilyä ja seikkailukasvatusta
- Yhteiskunnallisiin asioihin tutustumista
- Suuria lasten ja nuorten joukkotapahtumia
- Nukketeatteritoimintaa

Kaiken mottona on: "Tuemme järjestömme toiminnassa mukana olevien lasten ja nuorten kasvamista aktiivisiksi ja herkästi tunteviksi aikuisiksi, jotka muistavat lapsuuden elämänsä onnellisena ja kauniina aikana."

Jos vanhat kommunistijärjestöt kasvattavat "herkkiä aikuisia", on katsottava sillä silmällä myös mitä SDP:n "ukkopuolueen" ja "vanhojen kotkien" siipien helmassa toimivat sosialidemokraattien Nuoret Kotkat tarjoavat lapsille: "[H]auskaa tekemistä ja uusia kavereita. Toiminnassa on turvallista olla, sillä lasten mukana on aina aikuisia ohjaajia. Kotkatoiminnassa lapset toimivat ryhmissä, joissa kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa. Jokaisen mielipide on yhtä tärkeä, eikä ketään kiusata. Nuoret Kotkat haluavat puolustaa lapsia Suomessa ja muualla maailmassa. Tätä työtä tehdään usein yhteistyössä erilaisten järjestöjen kanssa."

Pioneerit veivät kyllä vasemmistossa esittelyn 6-0. Nuorilla Kotkilla on nettilinkkinä myös tapahtumakalenteri 2007, vaikka sen saatesanoissa vielä nyt sanotaan: "Vuosi 2006 alkaa olemaan lopuillaan ja on aika suunnata katseet vuoden 2007 tapahtumiin." Itse linkistä sitten löytyi jo toimintaakin, joten on toimistolle sähköt vedetty.

Kepulta en onnistunut varhaisnuorisojärjestöä löytämään. Keskustanuoriin voi liittyä 15-vuotiaana kuten Kokoomusnuoriinkin, jotka sentään tavoitteensa listaavat selkeästi:

- yksilönvapauden ja valinnanmahdollisuuksien turvaaminen
- eettisesti oikeudenmukaisen markkinatalouden edellytysten edistäminen kestävää kehitystä kunnioittaen
- oikeudenmukaisen oikeusjärjestyksen sekä jokaisen yksilön perusturvallisuuden takaaminen
- isänmaahan kohdistuvan kiintymyksen ja kansallisen kulttuurin ylläpitäminen
- kansainvälisten päätöksentekojärjestelmien vahvistaminen ja globalisaation edistäminen rauhan-omaista kansainvälistä yhteistyötä ja hyvinvointia lisäävällä tavalla
- koulutuksen ja sivistyksen vaaliminen
- suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden edistäminen ja
- kansanvaltaisen yhteiskuntajärjestelmän vahvistaminen ja nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen ja vapaan kansalaistoiminnan kehittäminen sekä sille perustuvan hyvinvointiyhteiskunnan ja nuorten elinolojen kehittäminen.

Keskustanuorien ohjelma ja periaatteet olivat yhtä kapulakielistä pikkupolitikointia ja mikä parasta, vielä sekavammin esitetty kuin muilla. Eli vain innokkaimmat kelpaavat mukaan.

Olen tietysti väärässä, mutta onko nyt niin, että porvaristo luottaa kodin ja koulun kasvatukseen, eikä porvarillisia poliittisia varhaisnuorisotoimintoja ole olemassa? Että se piparipartio jää ainoaksi?

6 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Meidän kylällä niitä ei ollut. Meidän kylän maanviljelijät olivat sen verran isoja tilallisia, että äänestivät Kokoomusta. Mutta sukulaiset Yläneellä kertoivat Vesaisten kerhoista, leireistä ja muusta kivasta. Isompana ymmärsin, että Vesaiset on Keskustan lapsiosasto.

Ihan uteliaisuuttani yritin postauksesi innoittamana etsiä linkkiä Keskustan sivuilta Vesaisiin. En äkkiseltään löytänyt. Mutta kuten sanottu, tämä ei tarkoita, ettei puolueella ole lapsitoimintaa, vaan sitä, että toiminta on piilotettu toisaalle.

Sedis kirjoitti...

Minäkin yritin etsiä linkkiä.

Vesaiset on toki tuttu nimenä, maalta kun olen.

Muitakin tarkennuksia toki kannattaa tehdä tänne kommentteihin.

Sedis kirjoitti...

Laitamme vielä Vesaisten toiminta-ajatukset esille.

Kapulaa ja kieltä tämäkin.

Porvari kirjoitti...

No Minijellonat tietysti!

Sedis kirjoitti...

Enpäs ole kuullutkaan. Olisin luullut Postipankin leijonaksi.

Onks nää äijät sitten jellonia?

Anonyymi kirjoitti...

Enää ne ei ja piparia. :(
Nyt tullaan vaan piparipojiksi ja -tytöiksi.
http://www.papa.partio.fi/index.php?ryhma=1&sivu=3881&n