torstaina, huhtikuuta 19, 2007

SEA:n kesä

SEA:n kesäohjelmisto ei ole vielä nettisivuille ehtinyt, mutta vihko on jo ilmestynyt.

Tärkeää on tietää jo nyt, että elokuvateatteri Orion on suljettu remontin takia 25.6.-6.8.2007 välisen ajan.

Kesäkauden henkilöinä esillä ovat Philippe Noiret, Jörn Donner (retrospektio!), David Lynch, Gian Maria Volonté, John Wayne, Katherine Hepburn ja Buster Keaton sekä Oliver Hardy ja Stan Laurel. Ken osaa kaikki yhdistää joihinkin näkemiinsä elokuviin on peruskurssinsa käynyt, varsinkin jos arvaa, ketkä näistä sen 100 vuotta tänä vuonna täyttävät.

Elokuvavuosi 1957 oli harvinaisen hyvä. Ingmar Bergmanin Seitsemäs sinetti ja Mansikkapaikka - ne todellakin tulivat ulos samana vuonna, Michelangelo Antonionin Huuto, Louis Mallen esikoispitkä Hissillä mestauslavalle, Francois Truffautin Vintiöt, Akira Kurosawan Seittien linna ja Grigori Kozintsevin Don Quijote ovat vuosikerran loistavia esimerkkejä. DVD:t voi näiden ajaksi jättää hyllyyn kasvamaan korkoa.

Ja listaa voi jatkaa ilman vaikeuksia: Mark Donskoin ukrainalaiskertomus 1830-luvulta, Kallis hinta, Andrzej Wajdan Puolan vastarintaliikettä Varsovan kapinaa 1944 kuvaava Kanal - kirottujen tie ja Roman Polanskin hassunhauska tragikomedia Kaksi miestä ja kaappi. Kun tähän lisää David Leanin Kwai-joen sillan ja Douglas Sirkin Tuuleen kirjoitetun, ymmärtää, miksi vanhat filmihullut kaipaavat niin usein vanhoja aikoja takaisin.

Ei hätää, SEA säätää. Nuo kaikki tulevat kesäohjelmistossa uusien sukupolvien katseltavaksi - aiemmin ne nähneethän tulevat muutenkin verestämään muistojaan näistä kuolemattomista klassikoista. Helsinkiin pääsee jalan, pyörien tarakalla, mopedilla, junalla, bussilla ja lentokoneella. Kesällähän tänne kannattaa muutenkin tulla käymään.

Uusia klassikoita esittelee Sähkömetsä II (Eija-Liisa Ahtila, Sami van Ingen, Helsingin elokuvapajaa, Seppo Renvall, Veli Granö, Ilppo Pohjola ja Jimi Tenor-elokuva Sähkö). Taanilan Mika niitä on koonnut ja esittelee myös, kun on kohta ilmestyvään kirjaankin kokeilevaa elokuvaa tutkinut.

Oman jykevän filmirullapinonsa Orioniin toimittavat myös elokuvatietäjistä wizardeimpiin kuuluvat Lauri Lehtinen ja Antti Suonio, joiden kokoama kevään sarja Italialaisen elokuvan salainen historia jatkuu kymmenellä elokuvalla. Niitä voi olla hankala muuten elämystää ja kokea. Verta asfaltilla, Jepari ryysyissä, Sormi liipasimella, Mustan piraatin kosto, Troijan urhot, Herkules ja rakkauden kuningatar, So Sweet and So Perverse, Terrori 2000, Senaattori eksyy erotiikkaan ja Starcrash ovat nimikkeet. Minä tiesin niistä nimikkeinä viisi tai kuusi.

Lauri Tykkyläisen ja Raimo Siliuksen Tampereen elokuvajuhlille rakennetut Mannerheim-paketit tulevat nekin Arkiston aarteina esitykseen perinteiseen tapaan. Kadettiunivormut päälle ja Orioniin.

Kohtapuoliin tarkempi ohjelma ilmestyy myös SEAn kotisivuilla.

Tämä on siis halpaa huvia. Kun on lunastanut neljällä (4) eurolla puoli vuotta (6 kk) voimassa olevan kantakortin, pääsee jokaiseen näytökseen neljällä (4) eurolla. Alle 12-vuotiaat maksavat 2 euroa näytöksestä. Joskus harvoin tulee ohjelmanmuutoksia teknisistä syistä, eikä kaikissa elokuvissa aina ole suomenkielistä tekstiä - vihkossa on maininta tekstityksistä kunkin elokuvan 1. esityksen yhteydessä.

Elokuvateatteri Orion sijaitsee Helsingissä, Eerikinkatu 15, puh. 61540201.

[Disclaimer: Myös muut Suomen paikkakunnat ovat erittäin hienoja kesäpaikkakuntia. Mutta stadi donkkaa tykimmin.]

3 kommenttia:

Herra Papu kirjoitti...

Stan Laurel, ei Laurell. Mutta Orionin kesäohjelma vaikuttaa varsin makoisalta, pisteet siitäkin, että ovi on kerrankin suosiolla reikelissä silloin kun aurinko eniten armastelee.

Sedis kirjoitti...

Katos! Korjataan ällä ohugaisesta vege.

Olet tietysti oikeassa kaikessa.

Sedis kirjoitti...

Ja Polanskin ännän päälle pitäisi panna ´, mutta kun ei pysty.