perjantaina, huhtikuuta 04, 2008

Autourheilu hakaristin varjossa

Maailmassa on monia tapoja esittää tukeaan ja toveruuttaan. AKK-Motorsportin puheenjohtaja Kari O. Sohlberg on Aamulehden uutistietojen mukaan sanonut: "Mosley on korrekti ja korkean etiikan omaava mies." [Apr 04, 2008 15:53:01 GMT]

Veikkaisinpa, että näinä maailman aikoina puheenjohtaja saa näitä sanojaan vielä miettiä toisenkin kerran. Sohlbergin luottamuksen nimittäin saa kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtaja Max Mosley. Sohlbergin kärsimyksen tie on kuitenkin lyhyt ja aina valppaat journalistimme saattavat missata tilaisuutensa, sillä FIA pitää yleiskokouksensa jo ensi viikon torstaina. Siellä puhenjohtaja mahdollisesti vaihdetaan: uudeksi puheenjohtajaksi juntataan lempeän niminen mies Jean Todt, mies Ferrarin auton takana.

Mosley on sukunimenä tietysti tuttu Sir Oswald Ernald Mosleysta, joka oli suvussaan vuodesta 1720 lähtien jo kuudes baronetti (6th Baronet). Hän ei kuitenkaan kunnostautunut siniveristen asian ajajana, vaan perusti Britannian fasistiunionin - paikallisen natsipuolueen, siis. Sitä ennen hän oli toiminut menestyksekkäästi sekä konservatiivipuolueen että työväenpuolueen edustajana.

Kylläännyttyään työväenpuolueeseen hän perusti Uuden Puolueen (The New Party) 1931. Tutustuttuaan Italiassa Benito Mussoliniin ja tämän fasistipuolueeseen hän perusti 1932 mainitun BUF-natsijärjestönsä. Sota-aikana hänet arvioitiin turvallisuusuhaksi ja vangittiin. Sodan jälkeinen paluu politiikkaan osoittautui fyysisesti vaaralliseksi, sillä hänen julkisia esiintymisiään säesti voimakas vastustus. Mosley muutti ensin Irlantiin ja sitten Pariisiin ja teki poliittisesti epäonnistuneen paluun Britanniassa 1959. Muistelmat My Life ilmestyi vuonna 1968.

Max (s. 1940) on toisen, vuonna 1935 Joseph Goebbelsin kotona solmitun avioliiton lapsi. Hänen äitinsä on kuuluja Mitfordin sisaruksia.

Omena ei ole viime päivien tietojen mukaan pudonnut kauas puusta. Julkisuuteen pullahti jokin aika sitten viisituntinen video, joka oli kuvattu Mosleyn Lontoon asunnossa. Siinä tämä "korrekti ja korkean etiikan omaava mies" pelehtii viiden prostituoidun kanssa 2500 puntaa maksaneissa sadomasokistisissa leikeissä.

Isin teoista puhutaan tässä yhteydessä siksi, että ryhmä oli pukeutunut asianmukaisesti: naiset käyttivät raidallista, Kolmannen valtakunnan aikaisen keskitysleirivangin asua.

Viisituntisesta videosta joitakin tietoja on tullut julkisuuteen. Videolla prostituoitu tarkastaa miehen genitaalialuetta ja mm. etsii mitä ilmeisimmin loiseläimiä miehen karvoituksesta. Miestä myös ruoskitaan ennen kuin hän itse ruoskii kahta keskitysleiriasusteisiin pukeutunutta prostituoitua. Videon mies antaa roolileikeissään käskyjä naisille saksaksi - yksi nainen ilmoittaa tosin videolla, ettei hän ymmärrä puhuttua kieltä. Tavanomaisemman seksin harjoituksen jälkeen mies nauttii session lopuksi kupin teetä. Skandaaliuutisoinnin takana on News of the World.

Uutisten mukaan Hollannin autourheilun kattojärjestö vaatii seksiskandaalin kanssa painivaa Mosleya eroamaan ja FIA:n suuri saksalainen jäsenjärjestö ADAC kehottaa Mosleytä harkitsemaan asemaansa. Juutalaisjärjestöjen ja holokausti-instituutioiden johtajat ovat varsin yksimielisesti tuominneet Mosleyn käyttäytymisen.

Olen kyllä hieman yllättynyt siitä, että meidän autourheilujohtajamme ovat siis toista mieltä. Mutta emmeköhän näe tässäkin tapauksessa lyhyen ajan sisällä pari Pietariin verrattavaa kielto-operaatiota.

2 kommenttia:

Bu Jay kirjoitti...

Isä Mosleyn tarina kertoo vaaroista, mitä tapahtuu jos saa liian paljon liian helpolla liian varhain. Taisi päästä parlamenttiin konservatiivien varmasta vaalipiiristä jo 21-vuotiaana, turhautui ja alkoi etsimään uusia haasteita. Vain Britannian 'mussoliinin' virka olisi kelvannut 3-4-kymppiselle Mosleylle.

Seksiskandaalien osalta mielenkiintoista on se, että ne tuntuvat keskittyvän englanninkielisiin ja niitä apinoiviin maihin. Eräät valtiot kopioivat jopa pörssiyhtiöiden tiedotuskäytäntöä koskevan lainsäädännön sieltä:)

Matti kirjoitti...

Voitko tarkemmin selittää, mikä nuoremman Mosleyn seksileikeissä on sillä tavalla väärin, että hänen pitäisi erota luottamustehtävistään. Vai onko se työpaikka, en edes tiedä. Perverssien seksimieltymykset kai inhottavat meitä normaaleita, mutta toisin kuin poliitiikassa vaikuttanut isänsä, hän ei ole yrittänyt tehdä mitään pahaa kenellekään. Mikä, täsmällisesti ottaen, on hänen rikkomuksensa?

Esitän vielä kontrastin: Suomessa vasemmistoliiton listoilla politiikkaan pyrkinyt nuori nainen sai juuri kenkää, koska ilmeni että hän oli esiintynyt netin amatööripornosivulla roiseissa kuvissa. Mitä ajattelet tästä tapauksesta?