Helsingin kaupunginmuseon Jere Jäppinen on tehnyt tiedotteen, joka selittää miksi museolaiset ovat töissä näin sunnuntainakin. Jos sää on nätti, voisi tarjolla olevaa spektaakkelia käydä katsomassa Sofian päivänä, siis tänään sunnuntaina 15.5.2005 klo 12-16.
Senaatintorilta Kauppatorille vievällä Sofiankadulla on Katumuseo. Siellä järjestetään tänään ilmainen katutapahtuma, jolla Helsingin kaupunginmuseo ja lähikorttelien yrittäjät juhlistavat vanhan kotikatunsa nimipäivää.
Sofiankatu on Helsingin vanhimpia samoilla sijoillaan säilyneitä katuja. Sen nimenä oli 1600-1700-luvulla Itäinen Kirkkokatu, mutta 1810-luvulla se ristittiin uudelleen Venäjän keisari Aleksanteri I:n äidin mukaan. Äidin nimenä Venäjän historiassa on Maria Feodorovna, mutta syntyjään hän oli Württenbergin prinsessa Sofia Dorotea Augusta. Katu on säilynyt meidän aikaamme asti yhtä kapeana kuin se oli 1700-luvulla, mikä tuo sille erityistä historiallista ilmapiiriä leveiden katujen Helsingissä.
Tähän vuosittain toistuvaan tapahtumaan on rakennettu joku teema. Tänä vuonna esitellään suomalaisten nimipäiväperinteiden kirjoa nimipäiväkuusesta nimipäivänukkeen. Tavan mukaan Sofian päivään kuuluvat myös Helsingin historiaan liittyvät "historialliset hahmot, musiikki, ilmapallot, lastenohjelma ja iloinen vilske".
Nimipäivän vietto on nykyään suomalainen ja ruotsalainen erikoisuus, mutta myös Puolassa ja Latviassa tapa tunnetaan, Norjassakin jossain määrin ja Virossa tapaa elvytetään. Nimipäivän vieton juuret ulottuvat keskiajalle, mutta varsinaisesti niitä on vietetty meillä vasta runsaat 250 vuotta.
Vanhat nimipäivätavat ovat täälläkin jo unohtuneet - harva koristelee nimipäiväkuusen ja -pöydän tai yllättää ystävänsä nimipäivänukella tai -taululla. Sofian päivänä voi näitä perinteitä käydä katsomassa museossa, tutustua siinä samalla myös entisajan helsinkiläisten etunimiin ja kehitelty on yleisökilpailukin: siinä saa nimetä kilpaa Helsingin kaupunginosia.
Tänään kannattaa harkita myös museokäyntejä. Ilmaiseksi pääsee kaupunginmuseon päärakennuksessa, Sofiankatu 4, pidettävään "Horisontissa Helsinki" -näyttelyyn sekä Senaatintorin kulmalta löytyvän Sederholmin talon "1809 - eri teille" -näyttelyyn. Molemmissa järjestetään myös opastuksia.
Kino Engelissä esitetään Helsinki-elokuvia, muun muassa uutta Helsinki ja kevät -koostetta. Se on museon tutkijavoimin koottu Yleisradion kokoelmista. Joukossa on aika mageita juttuja.
Ja muuta ohjelmaakin riittää. Siteeraan Jäppisen esitettä: "Sofian päivään kuuluvat perinteisesti iloinen karnevaalihumu, ilmapallot ja musiikki. Pukinmäen sirkuskoulun etevät nuoret taiteilijat esittelevät taitojaan. Posetiivari veivaa markkinamusiikkia, Duo Reimari laulaa ja Helsingin poliisisoittokunnan seitsikko soittaa keväisiä säveliä. Tuttuun tapaan mukana ovat myös Helsingin Wanha Waruswäki ja lähikorttelien yrittäjät."
Sofiankadun Katumuseon ohjelma
klo 12.00 Sofian päivän katutapahtuman avaus
Sofian julistus - pormestari Abraham Wetter 1730-luvulta
avauspuhe - kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja Otto Lehtipuu
historiallisten helsinkiläisten kavalkadi punaisella matolla
klo 12.30 Helsingin poliisisoittokunnan seitsikko esiintyy Sofiankadulla
klo 12.45 opastus "Horisontissa Helsinki" -näyttelyssä ja ruotsiksi "1809 - eri teille" -näyttelyssä
klo 13.00 Helsingin Wanhan Waruswäen äksiisi Senaatintorilla
klo 13.15 Pukinmäen sirkuskoulu esiintyy Museokaupan edessä
klo 13.35 Duo Reimari laulaa ja soittaa Museokaupan edessä
klo 13.45 opastus "Horisontissa Helsinki"- ja "1809 - eri teille" -näyttelyissä
klo 14.00 Helsingin poliisisoittokunnan seitsikko esiintyy Sofiankadulla
klo 14.15 Helsingin Wanhan Waruswäen äksiisi Senaatintorilla
klo 14.40 Pukinmäen sirkuskoulu esiintyy Museokaupan edessä
klo 15.00 Historiallisten helsinkiläisten kavalkadi punaisella matolla
klo 15.20 Duo Reimari laulaa ja soittaa Museokaupan edessä
klo 15.40 Pukinmäen sirkuskoulu esiintyy Museokaupan edessä.
Pidettekö tätä mainoksena. Ehei! Tämä on siis osaa aloittamaani Aktivoi Bloggaria -kampanjaa. Pitäisiköhän hakea EU-tukea!
3 kommenttia:
Nimipäivä on nykyään suomalainen ja ruotsalainen erikoisuus.
En mene vannomaan enkä viitsi tarkastaa, mutta muistan 90-luvulla Varsovassa asuneen siskoni maininneen, että puolalaiset juhlivat nimipäivää. (Keskustelu meni jotenkin niin, että kannattaisi Tiimarin aloittaa kansainvälistyminen Puolasta, kun puolalaiset rakastaa pikkurihkamaa ja viettää sekä nimi- että syntymäpäivää.)
Postin nimipäiväsivulta:
"Nykyisin nimipäivää vietetään vain muutamissa maissa. – Näyttää siltä, että tapa on säilynyt parhaiten Euroopan syrjäseuduilla. Suomessa ja Ruotsissa nimipäivää vietetään yleisesti, Norjassa jo harvemmin. Puolassa ja Latviassa tapa on voimissaan ja Virossakin nimipäivän viettoa jälleen elvytellään. Useimmissa muissa maissa tapaa ei juurikaan tunneta, kertoo nimistöntutkija, emeritusprofessori Eero Kiviniemi"
Nonni, hyvä me molemmat!
Lähetä kommentti