tiistaina, toukokuuta 27, 2008

Vaalirahoituksen tämän hetkinen tilanne

Olen jo pariin kertaan avannut sanaisen arkkuni vaalirahoitusasiasta, välillä vähän leikkimielisestikin.

Kiinnitin aluksi huomiota siihen, että moni vähän punastuneen oloinen porvaripoliitikko sysäili syitä ammattiyhdistykselle, jonka nimen lausumisestakin näyttää tulleen jumalankieltämiseen verrattava synti. On käsittämätöntä, ettei ay-liike näihin reagoi. Mutta jääköön sen pohtiminen toiseen kertaan.

Maailmaa ei paljon hetkauta se, tuleeko Tokmannin Kakkosesta ykkönen vuorineuvoslistalla. Jos ja kun ei tule, valtio menettää rahat, jotka nimityksestä peritään. Kakkonenkin on niin nuori mies, että ehtii rakentaa vaikka vuoren ennen kuin alkaa nauttia elämänsä tuloksista neuvoksena. Kun hänellä on niin hyvät verkostotkin pääministeriä myöten.

Mutta tämä taidekauppias ja huutokauppamies Mauri Pekkarinen, kauppa- ja teollisuusministeri, kyllä jaksaa yllättää. Mainiota kalastusseuraa soutamisine ja huopaamisineen. Puhetta riittää avoimuudesta tässäkin, mutta teot, niitä pitää odotella kuin rekkaa itärajan tuolla puolen.

Pekkarinenhan lausui taannoin asiaan liittyvässä televisio-ohjelmassa kuolemattomia ajatelmia siitä, kuinka Timo Kalli teki palveluksen yhteiskunnalle julistautuessaan paatuneeksi ja katumattomaksi rikosten tekijäksi ihan omaa hölmöyttään. Kaduilla kuului kolkkoa naurua. Keskustelun herättäminen ei tee paholaisesta enkeliä, vaikka ilahtuisimmekin siitä, että hitaasti, vähän kerrallaan ja hivuttaen yksi ja toinen kansanedustaja on alkanut ajatella.

Pekkarinen korosti kaikessa, kuinka laillisuus on tässä ainoa asia, josta kannattaa puhua. Nyt näyttää käyneen niin, että Pekkarinenkin on ojentautumassa kaidalle tielle juuri laillisuussyistä - ei siis mitenkään vapaaehtoisesti - sillä tuskin oikeusministeri Braxin silmien räpyttely hänen päätään käänsi.

Ylen uutista kelpaa lainata, ei vähiten sen viimeisen virkkeen vitsin vuoksi:

"Pekkarinen on toistuvasti todennut, että vaalirahoituksen avoimuutta pitää lisätä.

Vaalirahoitusilmoitustaan hän siis kuitenkin täydensi vasta nyt, vaikka pääministeri Matti Vanhasen keskustan edustajille asettama takaraja umpeutui jo perjantaina. Pekkarinen väittää laatineensa asiasta tiedotteen jo 19. toukokuuta. Se on kuitenkin jäänyt lähettämättä.

Pekkarinen on tämänhetkisen ilmoituksensa mukaan kerännyt tauluilla ja seminaareilla yli 37 000 euroa vaalirahaa." Boldaus bloggaajan.

Yksi asia on varma. Seuraavien tosivaalien vaalitaidenäyttelyissä hintalappu voidaan monistaa: kaikissa lukee 1699 euroa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ei riitä että vaalirahoitus julkistetaan.

Vaalirahoitus pitäisi järjestää niin että kaikki saadut tuet menisivät samaan kassaan josta se jaettaisiin kaikille edustajaksi pyrkiville tasan. Näin ei tulisi eriarvoisuutta edustajien välillä.