sunnuntaina, toukokuuta 18, 2008

Luotettavaa rahoitusta poliitikoille

Keskinkertaisellakin pelillä voi pärjätä. Tarkoitan tällä eilistä leijonamiehistön pronssia, mutta ennen kaikkea Kokoomuksen uusinta taktiikkaa vaalirahoituskohussa.

Kokoomuksessa puhetta johtava Jyrki Katainen tykkää, että yritysten kansanedustajaehdokkaille antamaa tukirahaa koskeva keskustelu on liikkunut liiaksi kokoomuksessa.

Televisioon yrittäjäpuolueeksi itseään kehuvan puheenjohtaja tuli otsa kiiltäen kertomaan, että emme vain me, vaan nuo muutkin ovat käsi ojossa. Sitä hän ei tietenkään tiennyt, propaganda-asialla kun oli, mutta pitipähän savolaispojan sanoa: "En lähde nyt epäilemään, mutta voisin kuvitella että yhtä lailla..."

En tiedä, miksi tv-uutisten on näitä kuvitelmia levitettävä.

Uutisen muuttuminen illan mittaan Yleisradiossa on tietenkin tarina sinänsä. Hyvin alkanut kataislainen likapropaganda kääntyi toimitusten teksti- ja kuvajärjestysviritysten myötä Kokoomusta itseään vastaan. Hyvin toimittu, sillä aluksi ne näyttivät varsin härskiltä kokoomuksen vaalivideolta.

Ei ole ollut vaikeaa huomata, että juuri "porvarillisesti ajattelevat" - termi on kokoomuslaiselta Suvi Lindéniltä - piilottelevat yrityskontaktejaan. Siellä oli myös hätä suurin, kun yksi ja toinen löysi kansan viikatteen heilunnan kuultuaan korjattavaa omassa ilmoituksessaan. Hätä ja siihen liittyvä poru tulivat kyllä kaikkien tietoon tiedotusvälineiden myötä. Vain tyhmimmät jäivät selittelemään.

Yksi tyhmistä selityksistä kyllä on toistunut varsin usein. Hämmästyttävintä on tietysti se, että kansanedustaja toisensa jälkeen tulee tämän pauhinan jälkeen julkisuuteen ja sanoo kirkasotsaisesti, ettei tiedä, kuka hänelle antaa rahaa.

Kuka haluaa sellaisia edustajia itselleen, jotka ottavat tuhansia ja kymmeniä tuhansia euroja rahaa, mutta eivät millintarkasti tiedä, mistä rahat tulevat. En minä ainakaan.

Toistaiseksi on selvinnyt seuraavaa:

Kepulaisille selvät setelit ilmaantuvat vaalilaariin kuin sato kesän jälkeen. Sen jälkeen voi kiivetä eduskunnan pankolle röhnöttämään.

Kokoomuslaisille "porvarillisesti ajattelevia" ehdokkaita tukevat yritykset ja niiden huolella rakentamat peitejärjestöt diilaavat muhkean saaliin, vaikka - kuten meille on nyt kerrottu - ehdokkaat itse eivät koskaan saa tietää mistä rahat tulivat.

Jokin tässäkin ajattelukulussa klikkaa.

On nimittäin käynyt ilmi erinäisistäkin lausunnoista, että yrityksille ilmaisen rahan jakaminen vaalikassaan ei ole sydämestä lähtevä jalomielinen ele demokratian ylläpitämiseksi. Varsin monet kokevat lahjoitukset vastenmieliseksi. Mutta silti he eivät uskalla potkia tutkainta vastaan. Yritykset ja niiden edustajat pitävät poliitikoille annettavia rahalahjoituksia välttämättöminä. Näin tämä toimii. Politiikalla ja heidän edusmiehillään on valtaa ja sen myötä rahaa riittävästi mihin tahansa.

Vaaliyhdistysten rahankeruuta järjestävät luottomiehet ja -naiset. Tässä luottomiesten ja -naisten ja poliitikon suhteessa on paljon avattavaa. He kun eivät kansanedustajien mukaan rahoituslähteitään päämiehilleen kerro. Toivottavasti he eivät kovin usein sano televisiosarjoista tuttuun tapaan, että "parempi, kun et tiedä, mistä rahat tulevat". Tähän rakoon tiedotusvälineiden pitäisi nyt iskeä armotta.

Nyt kansanedustajat sanovat hätävalheilla höystettyjä totuuksia hätäpäissään itse. "Parempi kun en tiedä, mistä rahat tulevat."

Tästä tulevat mieleen legendaarisen Pertti Lumiraen legendaariset sanat: "Mitä se mulle kuuluu, mitä mä teen."

12 kommenttia:

Varapygmi kirjoitti...

Hirvittää tapa, millä luotettaviksi tunnetut edustajamme ovat niin muun väen, lakien kuin itse laatimiensa sääntöjen ja asetusten yläpuolella. Pidin surkeana suorituksena taannoin jo sitä, kuinka moni oli jättänyt tv-lupansa maksamatta, jos on silti varaa hurskastella kansalaisten velvollisuudella rahoittaa yleisradiotamme. Tämä jupakka haisee likaisemmalta.

Tuo Lumirakeen (Lumiraen?) mietelmä osui, sillä selitin juuri suihkussa pojalle, että poistin 'muille'-sanasta i-kirjaimen, jotta sain moton: "Mitä se mulle kuuluu mitä mä teen."

Sedis kirjoitti...

Mulle on kyllä oikein. Nyt ei ehdi korjata. Matti Nykänen hyppää Herttoniemessä ja menen katsomaan.

Sedis kirjoitti...

Minä olen sokerista. Jäin kotiin kun sataa: korjasin tuon Lumirae-lausunnon kohdalleen.

Iines kirjoitti...

Minulla oli kollega, jonka sukunimi oli Rae. Hän taivutti nimensä Rakeen. Lumirakeesta en tiedä, mutta Lumiraen tuntuisi hassulta. Se on kuitenkin korrekti, jos Lumirae sitä sukuineen itse käyttää.

Tuo lausunto sinänsä on helmi.

Anonyymi kirjoitti...

Lumis sanoi: "paskaakse mulle kuuluu mitä mulle kuuluu".
On hyvä, että taivuttaa sanat sattumanvaraisesti, koska ne ovat kirjoittajansa identiteetti.

Eero Tammi kirjoitti...

Öö, siis kiroiliko Lumis?

Mielestäni se menee näin: MITÄ SE MULLE KUULUU MITÄ MÄ TEEN.

Antti Lindqvist on tehnyt Lumiksesta myös loistavan dokumenttielokuvan (vuonna 1990), joka on tuon niminen. Ilmeisesti lausunnon juuret johtavat johonkin Jyväskylän kesään 60-luvulla - Lumirae bongasi puolivahingossa syntyneen lauseen humaltuneen suusta. Mutta tästä en ole aivan varma, turkulaiset selvittäköön lopullisen totuuden.

Sedis kirjoitti...

Tämä elää jo omaa elämäänsä:
http://irc-galleria.net/channel.php?channel_id=2033948

http://wwww.punkinfinland.net/forum/viewtopic.php?t=25406&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=f418c9c1460253c3aa72d6c974acb5e5

http://www.alaparkki.com/profiili.php?tunnus=wallu

jne...

Sedis kirjoitti...

Annan periksi. Lumirae ei perkele kiroile.

Varapygmi kirjoitti...

Oho, vänkä juttu. En suinkaan kommentoinut oikaistakseni, mutta sattui vaan niin, että olin tuntia aikaisemmin eksynyt hyvin samoille linjoille.

Voi hyvin olla, että joku oli kertonut joskus, mitä Lumirae on sanonut, mutta muistan eläväisesti tilanteen viisi vuotta sitten, kun satuin muotoilemaan mainitulla tavalla vastauksen kysymykseen, mitä aion tehdä sinä päivänä. Kenties lainaus täysin tiedostamatta, kenties vain tupsahti vastaava mieleen.

Sedis kirjoitti...

Huoh! Ensin mätkitään viidakon piikikkäimmällä kepillä ja sitten pyydellään anteeksi.

Ei ku ihan totta, tässä blogissa saa virheet korjata viimesen päälle. Totuus on olkinuorani. [Pygmillä totuus on tietysti olkihamonen.]

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Ay-liike, demarit ja vasurit?

Sedis kirjoitti...

Näyttihän tuolla yksi olevan, jonka piti (tähän mennessä) esitystään korjata. Päivi Lipponen.

Vasemmistoliitolla myös yksi. Arhinmäki.

Kaikki muut "korjaajat" olivat kepu- ja kokoomuslaisia.

Koeta kestää, Markku.