tiistaina, toukokuuta 22, 2007

Selvät sävelet

Hämmästyin suuresti, kun luin järjestön nettisivuilta, että Jussi Saramo on valittu uudelleen Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi "selvin" luvuin.

Kuitenkin jo seuraavana päivänä samaiset nuoret äänestyspäätöksellä päättivät ajaa lakiuuudistusta, joka sallii "kannabiksen käytön ja kotikasvatuksen omaan käyttöön". Selväpäisesti ajatteleva Saramo äänesti vastaan. Järjestön varapuheenjohtajaksi valittiin lääkäri.

Vasemmistonuoret ovat poliittisesti marginaalissa. Näillä päätöksillä he pysyvätkin siellä.

Hanke realisoitui reilut puoli vuotta sen jälkeen, kun Satakunnan vasemmistonuorten puheenjohtaja sai sakkoja huumausainerikoksesta (kannabiksen kasvattamisesta kotona) ja huumausaineen käyttörikoksesta(marihuanan polttamisesta).

Järjestön kulttuuriset käytännöt ansaitsevat kyllä huomiota. Veikkaanpa ettei sitä tule puuttumaan. Varmasti myös vasemmistolaisittain ajattelevissa lapsiperheissä asia on esillä. Tuskinpa tuonne kukaan lapsiaan haluaa.

Vasemmistosissit ovat eri puolilla maailmaa käyneet huumekauppaa paristakin syystä. Ensimmäinen perustelu on ideologinen: myynti on toivottavaa siksi, että kapitalistiset maat romahtavat ennen pitkää huumeiden käytön yleistyttyä. Varsinkin suurkaupungit tulevat mahdottomaksi elää. Toinen perustelu on se, että laittomalla huumekaupalla saa rahaa.

En tiedä, minkälaisia ideologisia ja taloudellisia perusteita Vasemmistonuorten enemmistö tälle hankkeelleen antoi, enkä sitäkään, missä kunnossa päätös on tehty. Huolestuttavaa kuitenkin on, ettei päätöstä perusteluineen ole laitettu kotisivuille. Selitystä nimittäin hakee näinä aikoina varsin moni.

EDIT: Puheenjohtaja Saramo on kommentoinut asiaa omassa blogissaan.

17 kommenttia:

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Jussi Saramo on kirjoittanut jo blogissaan aiheesta.

Poliittinen päiväkirja

Päihdepoliittinen asiakirja neljän vuoden takaa toimii hyvänä keskusteluasiakirjana. Vain kaksi virkettä tulee muuttaa uuden päätöksen myötä.

Sedis kirjoitti...

Kiitos linkistä, Jaakko.

Varapygmi kirjoitti...

Tervepäiseltä vaikuttaa muuten tuo Saramon pohdinta asiasta. Pintajulkisuus on outo peikko, jota pitää karttaa, koska se takertuu niin pieniin asioihin ja vääntää ne tunnistamattomiksi.

Tulee mieleen yksi älyttömimmistä "kohujutuista" viime vuosilta, kun Rosa Meriläinen joutui tutkintaan Imagen haastattelun pohjalta, jossa hän sanoi kokeilleensa eikä pitänyt viidakkonortista. (Tai jotain sellaista, seurasin asiaa etäältä.)

Sedis kirjoitti...

No näitä perustelujahan tässä kaivattiin.

Journalismin taso on Suomessa tietysti sellainen, että perusteluja ei kukaan perää, kun otsikon saa ilmankin.

Sen sijaan (halutunlaisia) kommentteja haetaan vaikka kuinka suuren meren takaa.

Vahinko vain, että perustelut jäävät sitten aivan toisten ihmisten annettavaksi. Ne, jotka tekevät päätökset eivät perustele, vaan tyytyvät hihittämään. Tässä tapauksessa varmaan kirjaimellisesti.

varapygmi kirjoitti...

Hupsu ajatus, miten kirjaimellisesti hihittelevät päätökselle.

En muuten ole mikään pössyn kannattaja, mutta olen otaksunut käytön olevan monella sellaista, ettei rikoksen tunnusmerkkejä täytä.

Liekkiö kirjoitti...

Sedis sissiliikkeiden huumekaupasta:
"Toinen perustelu on se, että laittomalla huumekaupalla saa rahaa."

- Hhhmm, eikös kannabiksen laillistaminen ole vähän ristiriidassa tän kanssa?

Vaikken ole kauhean kiinnostunut juuri tästä epäkohdasta (?) laissa tai sen valvonnassa, kuulosti vasurinuorten meininki aika loogiselta jatkolta heidän vasemmistoliberaaliin linjaansa. Merkintäsi taisi olla ikään kuin demonstraatiota siitä kuinka journalismi tulee asiaa käsittelemään - kai liberaali turhien kurilakien kritiikki on aika selvä motiivi tommoiselle lausumalle? Selväähän on että lehdissä ym. se lytätäään ja vika on nuorisoliiton itsensä, mutta ärsyttää kyllä todellista tyhmempää esittävät toimittajatkin.

Sedis kirjoitti...

Tuskinpa tätä minun merkintäni erilaisia konnotaatioita tai alluusioita kannattaa alkaa pohdiskella.

Eiköhän tuossa itse asiassakin ole jo tarpeeksi.

Jos vasurinuoret haluavat liberaaleiksi, olisi varmaan parempiakin kohteita.

Jättäisivät nämä huumeet vihreille huoleksi.

Jussi kirjoitti...

http://www.michaelbach.de/ot/index.html

Kuka se sanoikaan, että Euroopan älyllisen tulevaisuuden määräävät ikävystymisen kyllästämät ihmiset?

Joku myös sanoi, ettei onni ole iloinen asia, koska iloisuus on onnen vastakohta.

Ihminen on supistunut omiin mahdollisuuksiinsa nähden melko pieneksi yksiköksi, mitäköhän pitäisi tehdä, että näköalat vähän paranisivat?

Sitähän voisi vaikka katsoa muutaman Spencer Tracy elokuvan.

Laura Tuominen kirjoitti...

Hyvä Sedis, Vasemmistonuorten liittokokouksessa hyväksyttiin paljon muitakin ja merkittävämpiäkin kantoja maailman menoon kuin tuo kannabisaloite.

Järjestön uusi poliittinen ohjelma ja aloitteet vastauksineen löytyvät tämän linkin takaa:
http://www.vasemmistonuoret.fi/uutiset/2007/toukokuu/20072205_uutinen_poliittinen_ohjelma.html

Mikäli esimerkiksi nuo poliittisessa ohjelmassa linjatut asiat ovat sinusta poliittisen marginaalin kantoja, sinulla on toki oikeus mielipiteeseesi.

Sedis kirjoitti...

Lauran antamaan linkkiin kun keksii panna yhden u-kirjaimen lisään löytyy tämmöinen. [Palsta on niin kapea, että nämä linkit aina katkeavat]

Parent Directory -
20070305_kannanotto_..> 04-May-2007 11:51 2.8K
20072105_kannanotto_..> 22-May-2007 12:43 4.3K
20072205_uutinen_pol..> 23-May-2007 15:19 2.4K
liittokokous_alkoi18..> 22-May-2007 14:22 2.8K
liittokokouskulkue19..> 22-May-2007 14:21 3.4K
saramojatkaa200507.php 21-May-2007 12:37 2.8K

Siitä voi varmaan sitten valita. En kehdannut kokeilla.

Apropos. En minä puhunut koko totuudesta, vaatimattomuuttani tälläsin vain yhteen päätökseen muiden joukossa ja myös siihen, että sen perusteluita ei oikein ole missään näkynyt.

Kuten varmaan huomasitte, linkki pj:n blogiin liitettiin juttuun tuoreeltaan kun Jaakko vihjasi.

Aitoon poliitikkotyyliin näissäkin viitattiin yhteen jos toiseenkin julkilausumaan ja valmistelupaperiin.

Ei kai kukaan kuvittele, että me - tavalliset kiinnostuneet - niitä työksemme kaivelisimme esiin.

Pitää sitä osata muutenkin tiedottaa, joten ainakin opiksi ja ojennukseksi tämä mediakiinnostuksen kapeus on.

Väittääkö joku ei-arvanneensa, että huumepäätös nousee ykkösaiheeksi.

Nuoriso- ja opiskelijapolitiikkaa aikanaan harjoittaneena tiedän kyllä kuviot. Julkisuutta ei ole ei tule, on vain marginaalia marginaalin jälkeen. Siksi tiedotukseen pitää oikeasti satsata.

En puhunut marginaaliin viitatessani ajatuksen lennon siivellisyyteen ja hyviin aikomuksiin vaan reaalipolitiikkaan.

Tosin pari "omaa" kansanedustajaa ei ole huono saavutus. Siitä onnittelut!

Sedis kirjoitti...

Alla oleva litania liitetään yhteen, ja ei kun nettiosoitteeksi, niin poliittinen ohjelma löytynee:

http://www.vasemmistonuoret.fi/
asiakirjat/poliittinen_ohjelma/
jarvenpaa_2007.doc

Se on 1435 riviä pitkä.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Sen verran typerää on näin liberaalin kannan ottaminen tähän kannabisasiaan, että vasemmistonuoret tulevat pysymään tulevaisuudessakin siellä, missä ovat jo monia vuosia olleet: epäillyttävässä marginaalissa.

Ei tehokasta, vaikuttavaa ja valtaa tavoittelevaa politiikkaa tehdä tällä tavoin.

Politiikassa pitää olla strategian tajua, pitää oppia 'pelaamaan', jopa valehtelemaan ja käyttämään tarpeen tullen petollista röyhkeyttä.

Nämä märkäkorvat ovat vielä 'kasvisriippuvaisia' idealisteja, joille totuus on yhä tärkeämpi kuin valta, jota pitää välttämättä olla ennenkuin omaa 'totuuttaan' pääsee vaikutusvaltaisesti julistamaan.

(Niinpä tosiaan - myös kannabis on kasvis...)

Liekkiö kirjoitti...

Rauno Rasanen:
"Nämä märkäkorvat ovat vielä 'kasvisriippuvaisia' idealisteja, joille totuus on yhä tärkeämpi kuin valta, jota pitää välttämättä olla ennenkuin omaa 'totuuttaan' pääsee vaikutusvaltaisesti julistamaan."

Itse ainakin symppaan heitä juuri siksi, vaikken anarkodemarina puoluemeininkiin osaakaan samastua. 'Totuuden' tilalle tosin itse laittaisin jonkun vähemmän julistavan sanan.

Voisiko olla niin, että "epäilyttää maginaali" on monille mieluisampi vaihtoehto kuin broilerimeininki? VaNu:lla saattaa jopa olla 'vihervasemmistolaisen nuorison' keskuudessa vihreitä enemmän uskottavuutta ja vetovoimaa kuin vihreillä - puolueiden historiaan nähden paradoksaalisesti juuri puolue vs. ruohonjuuri -akselilla sijoittumisen ansioista.

Henk.koht. pidän kyllä kannabislausumaa raflaavuudessaan epäviisaana, vaikka johdonmukaisena.

Liekkiö kirjoitti...

Sori epäselvä ilmaisu...

("vihreitä enemmän uskottavuutta ja vetovoimaa kuin vihreillä..." - jep)

Anonyymi kirjoitti...

Perustelut päätökselle voi lukea päihdepoliittisen asiakirjan kohdasta "Kiistakysymyksenä kannabis" (löytyy vähän laiskemmallekin henkilölle Googlella, ettei tarvi poloisia silmiä rasittaa liikaa.

Vaikka tässä kohdassa puhutaan ainoastaan depenalisoinnista (siis rankaisematta jättämisestä) toimii perustelut yhtä hyvin myös käytön ja kotikasvatuksen sallimisen kohdalla.

Lisää perusteluja voi lukea asiakirjan globaalia huumepolitiikkaa käsittelevästä osiosta.

Lähes kaikki tutkijat ja monet poliitikotkin (Mm. Osmo Soininvaara) ovat yhteä mieltä siitä, että mietojen ja vahvojen huumeiden markkinoiden eriyttäminen toisistaan olisi kansanterveydellisesti viisas ratkaisu. Toteutuksesta tosin ollaan eri mieltä, tai arvelen, että tähän mennessä kukaan muu ei ole rohjennut esittää käytön ja kotikasvatuksen laillistamista, vaan ehdotukset ovat varovaisuuden vuoksi jääneet depenalisaation tai pienten sakkorangaistusten tasolle.
Hienoa, että Vasemmistonuorilla oli rohkeutta nostaa kissa pöydälle!

Käyttörikoksessa sakko ei ole se pahin ongelma, vaan maineen menetys yhteisössä, huumehörhöksi leimaaminen ja muut syrjäytymistä edistävät nöyryytysrangaistukset joihin kuuluu myös Suojelupoliisin ns. H-rekisteri. Tähän rekisteriin kun pääsee, voi ikuisiksi ajoiksi heittää hyvästit monille työpaikoille jotka tilaavat SuPo:n turvallisuusselvityksen. Rekisteri on ja pysyy, vaikka tuomiosta olisi aikaa 50 vuotta. Ainoa vaihtoehto on lähteä poliittiseksi pakolaiseksi ulkomaille ja kostaa epäoikeudenmukainen kohtelu aivovuodon muodossa.

T: Oikeusjakohtuus

polho kirjoitti...

No huh, Sedergren, Äärikonservatiivinen ajattelu kannabiksen suhteen yllättää. Alkoholi taitaa kuitenkin maistua?

Tekopyhä ja historiatiedostamaton näkemys.

Sedis kirjoitti...

En minä sitä tekopyhäksi sanoisi.