maanantaina, toukokuuta 07, 2007

Täsmäkoulutettuja työttömiä

Hallitus aikoo lisätä täsmäkoulutettujen työttömien määrää, kertoo uutinen.

Ministeri Cronberg on todennut, että työllistymisen todennäköisyys on suurempi, kun työvoimapoliittiset tukitoimet, koulutus ja kurssitus järjestetään yhteistyössä yritysten kanssa. Tällainen yhteistyö vahvistaa hänen mukaansa yritysten sitoutumista työttömyyden vähentämiseen.

Työllistämisen temput ovat vaikeita, kuten tiedämme. On kuitenkin uskomatonta, että nykyaikana voidaan käyttää retoriikkaa, jossa puhutaan "yritysten sitoutumisesta työttömyyden vähentämiseen". Se ei yksinkertaisesti voi olla totta.

Työllisyysmäärärahat ovat olleet tapetilla vuosikaudet. Milloin niitä on liian vähän, milloin käytetty liian vähän ja ylikin on jäänyt.

Nyt ilmeisesti työllisyysmäärärahat siirretään suoraan palkkaavan yrityksen tilille? Eräänlaista alipalkattua oppisopimuskoulutusta?

Uutinen kertoo: "Cronbergin mukaan esimerkiksi telakkayhtiö Aker Yardsin alihankinnan lipeäminen ulkomaille olisi voitu välttää täsmäkoulutuksella. Aker Yards ilmoitti torstaina vievänsä alihankintansa ulkomaille rekrytointiongelmien ja laatuvaikeuksien takia."

Kun miettii telakkateollisuuden muutenkin jatkuvasti, pysyvästi ja omistussuhteista riippumatta saamia valtaisia tukia, voi tämä olla taloudelle vain eduksi. Ehkä työttömiä kannattaisi täsmäkouluttaa vähän tuottavammalle alalle. En pane pahakseni, jos joku valistaisi minua, miksi telakkateollisuus on valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiasta mitään tietämättä sanoisin, että telakkateollisuuden tukemisessa kyse on huonoihin aikoihin varautumisesta. Jos valtio ei pysty itse korjaamaan laivojaan tai rakentamaan uusia, tavaraliikenne katkeaa sodan tai muun kriisin aikana. Vähän sama asia kuin maataloustukien kanssa, eli suomen ruoantuotanto on pidettävä pystyssä kriisien varalta vaikka ulkomailta ehkä saisikin halvempaa ruokaa.

Jari Sedergren kirjoitti...

Tämä kävi kyllä mielessä.

Anonyymi kirjoitti...

Telakkateollisuus on vientiteollisuutta. Tuo rahaa kansantalouteen.
Ja onhan se komeaa kun Airiston läpi lipuu valtavia risteilijöitä maailmalla.

Jari Sedergren kirjoitti...

En minä ymmärrä miten tuettu - reaalisesti siis tappiollinen - bisnes tuo rahaa kansantalouteen. Enemmänkin se vie. Tässä tapauksessa kai Norjaan.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Jatka vain Sedis ihmettelyjäsi nykyisen hallituksen toimista.

'Vannoutuneena 'antikokoomuslaisena' ja konservatiivisena kommunitaristi-anarkistina', joka suhtautuu vakavasti mutta kriittisesti Nietzschen 'hyve-etiikkaan', minä seuraan mieluusti Demareitten ja Vasemmistoliiton oppositiopolitiikkaa, vaikken vasemmistolaiseksi suostu virallisesti julistautumaankaan.

Keskustaa en kannata, koska se on täysin linjaton puolue.

Tämän maan fiksuin poliitikko Osmo Soininvaara teki yllättävän mutta kunnioitettavan ratkaisun ja jätti eduskunnan.

Tämän maan toiseksi fiksuin poliitikko Claes Andersson sen sijaan meni takaisin eduskuntaan, vaikka onkin kuvaillut sitä 'dramaturgialtaan ennaltamäärätyksi showksi' - (RR:n erittäin vapaamuotoinen sitaatti Anderssonilta).

Tämän maan kolmanneksi fiksuin poliitikko Ilkka Taipale putosi eduskunnasta, mikä oli erittäin valitettavaa.
Se mies on tehnyt yksinään työtä vähäosaisten ja syrjittyjen puolesta enemmän kuin mitä Kokoomuspuolue koko historiansa aikana.

Anonyymi kirjoitti...

"Tämän maan fiksuin poliitikko Osmo Soininvaara teki yllättävän mutta kunnioitettavan ratkaisun ja jätti eduskunnan."

Ja v..tut. Herran ollessa sosiaali- ja terveysministerinä ajoi läpi 7 prosentin omavastuun asumiskustannuksissa toimeentulotukioikeutta laskettaessa. Suurin leikkaus kautta aikojen (?) köyhimmän kansan osan käytettävissä oleviin tuloihin.

Rauno Rasanen kirjoitti...

harri

En sanonut oikeudenmukaisin...;/

Jari Sedergren kirjoitti...

Vihreiden asuntopolitiikka on kyllä muutenkin ollut välillä aika hämmentävää.

Olisikohan liian monta arkkitehtiä puolueessa?