tiistaina, toukokuuta 08, 2007

Sähkömetsä II: Helsingin elokuvapaja esittää

Mika Taanila on koonnut tänään Orionissa klo 19 alkavan kokeellisen elokuvan kavalkadin Sähkömetsä II: Helsingin elokuvapaja esittää

Siis taiteilijavieraita Orionissa ti 8.5. klo 19 Sami van Ingen, Mikko Maasalo, Denise Ziegler. Jos kiireiltään ehtivät, mukana myös: Inna Aarniala, Tiina Kaukanen, Marjatta Oja, Marianna Uutinen, Heli Rekula, Seppo Renvall.

Lainaan Mikan kirjoitusta: "Vuonna 1989 joukko nuoria kuvataiteilijoita perusti Helsingin elokuvapaja ry:n entisen Nokian Kaapelitehtaan suojiin. Sami van Ingen, Seppo Renvall ja Alli Savolainen olivat pajan tärkeimmät aktivistit sen syntyhetkillä. Hieman myöhemmin mukaan tulivat mm. Marjatta Oja, Mikko Maasalo, Denise Ziegler, Juha van Ingen, Oliver Whitehead ja Heli Rekula. Kollektiivisen entusiasmin hengessä muutamassa vuodessa putkahti HEPistä esiin hämmästyttävä määrä filmille ja videolle toteutettuja tee-se-itse-elokuvia. Karheille ja usein jopa luonnosmaisille teoksille ominaista oli konkreettinen tuntu materiaaliin, ennakkoluuloton suhde käytettyyn välineeseen, sen kieleen ja luutuneisiin konventioihin. Mikä hämmästyttävintä, useimmat niistä syntyivät olemattomalla budjetilla 16mm -filmille, vanhojen kameroiden, kehityskoneiden ja optisen printterin avulla. Parhaimmillaan Elokuvapajan primitiivisissä teoksissa oli tunne, kuin elokuva olisi keksitty kokonaan uudelleen. Elokuvan aiheeksi kelpasi mikä tahansa: herääminen, maisema keittiön ikkunasta, lemmikkieläimen katoaminen jne. Pajan kollektiivinen henki näkyi upealla tavalla siinä, että lähes poikkeuksetta jäsenet olivat mukana toinen toistensa projekteissa.

Valikoima ei pyri olemaan mitenkään kattava tai edes arvottava lista HEPin elokuvista, vaan eräänlainen pelinavaus ja muistutus aidosti vaihtoehtoisesta elokuvan tekemisestä ”oikean elokuvan” varjossa. Monet tämän subjektiivisen valikoiman ulkopuolelle jääneet elokuvat (mm. Alli Savolaisen ja Oliver Whiteheadin koko laaja tuotanto) ansaitsisivat kokonaan omat sarjansa. Kun HEPin aktiviteeteista on kulunut vasta alle 20 vuotta aikaa, ovat useat filmioriginaalit ja -kopiot jo kadonneet."

Ei kommentteja: