Helsingin Sanomissa oli tänään juttu Wilma Schlizewskistä. Juttu oli oikein hyvä, mutta siinä mainittiin, että ystävät ovat antaneet Hantalle lahjaksi oikeuden kreivittären rankiin. Arvonimi oli jutun mukaan hankittu ostamalla maapala Ramseyn maata. Ramsey on paikkakunta lähellä Lontoota, suku kuitenkin skotlantilainen, nimi lienee muinaisnorjaa ja tarkoittaa Korppisaarta.
Arvonimien myyntiin liittyy useimmiten huijaus. Usein tarjolla on myyttisestä menneisyydestä kumpuava fons honorem. Niinpä voisin hyvin väittää, että koska eräätkin eurooppalaiset kruunupäät taistelivat aikoinaan esi-isieni rinnalla monissa kuuluissa taisteluissa, he myönsivät hänelle esimerkiksi torvensoittoansioista periytyvän aatelisarvon ja siihen kuuluvat arvonimet.
Englannissa asia on toisin. Ainoa siellä common law'n hyväksymä fons honorem on itse asiassa maan Kruunu. Jos tarvittavan dokumentin saa legitiimiltä Englannin monarkilta, asia on ok. Muuten ei.
Toinen yleinen huijaus, se johon Hantankin ystävät ovat sortuneet, on itse asiassa yhdistelmä legitiimiä tointa ja huijausta. Tässä tapauksessa herttuallisen maapalan ostaminen Englannista on täysin mahdollista, ja oston rekisteröiminen maarekisteriin tuottaa asianomaiset dokumentit.
Sen sijaan se, että maapala toisi mukanaan aatelisarvon, ei ole Englannissa mahdollista. Nämä arvot eivät siirry maan omistuksen mukana. Hanttaa ei siis kannata näillä perusteilla nimittää herttuattareksi tai siiitä seuraavalla nimityksellä "Hänen armollisuutensa" (engl. Her Grace), kuten hyvät tavat vaativat.
Kolmas viime aikoina ilmaantunut huijaus liittyy paronien oikeuksiin nimittää eräänlaisia virkamiehiä hallitsemallaan alueella. Baronial appointments on kuitenkin nimitys johonkin konkreettiseen virkaan, eikä siihen liity erityisiä arvonimityksiä. Niiden perinnöllisyyskin on erityisen epäilyttävä ajatus. Jos taas tällaisia paronillisia nimityksiä myytäisiin, kyse olisi todennäköisesti pyramidihuijaustyyppisestä sarjasta myyntejä ja ostoja ja siten Englannin Common Law'n vastaisia. Joten näpit irti paronillisista viroista...
Sen sijaan Skotlannin lain mukaan eräs arvonimi liittyy maanomistukseen. Esimerkiksi Someplace-nimisestä paikasta hankittu maa-alue voi hyvinkin oikeuttaa käyttämään titteliä Laird of Someplace. Asia kannattaa varmistaa ottamalla yhteyttä Lord Lyoniin, joka mitä virallisimmin hoitaa näitä asioita. Skotlannissa ei enää olla turhantarkkoja siitä, että Laird-arvonimen haltja olisi suurmaanomistaja tai julkinen hyväntekijä, kuten ennen. Kuka tahansa maanomistaja voi, ainakin teoriassa, käyttää arvonimeä.
Skotlannista löytyy joukko yhtiöitä, jotka rahasta myyvät pieniä maakappaleita (souvenir plots) - todellisten laird-maanomistajien surressa asioiden nykytilaa. Hinta pyörinee jo lähempänä sataa puntaa, rohkeammat pyytäjät ovat kuulemma veloittaneet jopa 500, mikä on jo hieman röyhkeää.
Niin kauan kuin virallisesti hankkimasi skotlantilainen maakappale pysyy sukusi hallussa, Laird-arvonimi periytyy, ja jos löydät itseäsi hölmömpiä, voit myydä maasi ja laird-arvonimesi vaikka kuinka kalliilla. Onni on siltä osin omissa käsissäsi.
Jos olet skotlantilainen laird, voit ainakin lingvistisessä mielessä varsin huolettomasti painattaa englanninkieliseen käyntikorttiisi arvonimeksesi Lord (, mikäli olet vielä mies). Englantilaista lordia se ei kuitenkaan sinusta tee.
Monet skottilaiset maakauppiaat liittävät kauppaan myös todistuksen siitä, että maapalan aiemmin omistaneen Lordin titteli siirtyisi sinulle, mutta se on joko härän tai hevosen jätöstä. Titteli on tällaisissa tapauksissa omistajalla, jotka poikkeuksetta ovat jättäneet alueesta arvonimen säilyttämisen vaatiman osan maata (caput) itselleen. Sen hankkiminen on kyllä mahdollista, mutta nuo maapalat arvonimineen ovat todella kalliita. EDIT: Näistä caput-maista en ole varma, mutta muuten kaikenlainen maan rekisteröinti on näissä tapauksissa nyttemmin, huhtikuusta 2003 lähtien estetty myös Skotlannissa. Samalla meni käsittääkseni mahdollisuus lunastaa itselleen maahan liittyvä arvonimi. Ks. näistä alla olevat tekstit ja linkit.
EDIT2: Pieni tarkennus. Skotlannin parlamentin sivuston mukaan: "Section 4(2)(b) of the Land Registration (Scotland) Act 1979 provides that an application for registration in the Land Register of Scotland shall not be accepted by the Keeper of the Registers of Scotland if it relates to land which is a souvenir plot, that is a piece of land which, being of inconsiderable size or no practical utility, is unlikely to be wanted in isolation except for the sake of mere ownership or for sentimental reasons or for commemorative purposes."
EDIT3: Paroniksi aikovan kannattaa lukea myös tämä virallinen dokumentti:
http://www.ros.gov.uk/foi/plans/docs/plans26.htm
1 kommentti:
Haluaisin ostaa miehelleni tälläisen leikkimielisen arvonimen?
Miten käytännössä se toimii? Summa ei saisi olla liian suuri.
kiittäen tiina
Lähetä kommentti