sunnuntaina, elokuuta 15, 2004

Angstibloggausta

Kolme vuorokautta iskiasta jo takana. Iltapäivänokoset on vedetty. Perhe häipyi Linnanmäelle, minä kiroilen alaselkää ja oikeaa pakaraa joka tuntuu tällä hetkellä maailman turhimmalta paikalta. Onneksi ei ole kukaan taputtelemassa.

Luin Fysiokimpan asiallista iskias-sivustoa, ja siellä minua lohdutettiin ettei kannata olla niin huolestunut ennen kuin [tämä tappava] kipu on kestänyt 6-8 viikkoa (mihin mennessä 80 prosenttia paranee) tai 3 kk (90% paranee). Fysiokimpan sivut olivat ylivoimaisesti parhaat mihin pikaisella surffauksella törmäsin. Linkistä löytyy ensin artikkeli osteoporosiksesta ja sen jälkeen Nils Kyrklundin erinomainen paketti iskiaksesta.

6-8 viikkoa. Siihen mennessä olen niin ärtynyt, että perustan maailman vahvimman sissiliikkeen. Che Guevara, vapise.

Toistelen siis kuin mantraa iskiaksen itsehoidon sääntöjä:
1) Useimmiten noidannuoli paranee vuodelevossa.
2) Äkillisen kiputilan aikana tulee selän rasittamista johdonmukaisesti välttää.
3) Vältä kipua tuottavia liikkeitä.
4) Lepää vuoteessa, kunnes kipu on mennyt ohi.
5) Makaa tukevalla patjalla.
6) Sinun ei tarvitse maata liikkumatta, vaan voit vaihtaa asentoa usein.
7) Yritä löytää asento, jossa vähiten tunnet kipua.
8) Sopivin on selin makuu polvet taivutettuina 90 asteen kulmassa tyynyjä vasten tai esim. jakkara tukena polvitaipeiden alla.
9)Pahimman kivun mentyä ohi on hyvä olla jalkeilla lyhyitä aikoja kerrallaan.
10) Jalkeilla oloa lisätään vähitellen.
11) Älä istu ja bloggaa.

Jotakin on siis keksittävä. Onneksi ulkona sataa. Se rauhoittaa. Tietysti voi ajatella, että jokainen pisara on itse asiassa kiinalaisen kidutustaidon ilmentymä.

Onneksi nälkä voi olla ihan yhtä kauhistuttava asia. Nälissäni luen tavallisesti keittokirjoja, erityisen tehokkaita mieleenpainamisen kannalta ovat laihdutuskuurit, jolloin pienimmätkin yksityiskohdat ja finessit muistuvat mieleen kuin käsivarren palohaavat: Slice antaa sinulle kaiken, minkä olet halunnut tietää pizzasta New Yorkissa. Se on blogi, joka on spesialisoitunut kaupungin pizzatarjontaan. Helsinkiin pitäisi saada samanlainen!

Tietysti pizzaa voi tehdä kotonakin ja sen pitää olla italialaista: siksi linkki sinne Ricetti di pizza Italiana. Sieltä löytyy perusohjeet taikinan tekoon ja muutamia satoja ohjeita, mm. kuukausittain saatavien raaka-aineiden mukaan. Kyse on siis ns. pizzaterapiasta.

Tässäpä ulkoa opeteltavat:

MARGHERITA - tomato, mozzarella, basil and oil
MARINARA - tomato, garlic, oil and oregano
NAPOLETANA - tomato, mozzarella, anchovy, oregano and oil
ALLA FIAMMA - tomato, onion, oregano, hot peppers, olives and oil
QUATTRO STAGIONI - tomatoes, mozzarella, artichoke hearts, prosciutto, mushrooms, olives and oil. This pizza is divided into four parts representing the four seasons
CAPRICCIOSA - tomato, mozzarella, anchovies, oregano, olives, artichoke hearts and mushrooms
BISMARK - tomato, mozzarella, prosciutto and eggs
SARDA - tomato, mozzarella, hot sausage, ricotta and oil
REGINA - tomato, mozzarella, prosciutto and mushrooms
FINANZIERA - tomato, mozzarella, tuna, rugola, onion and olives
BOSCAIOLA - tomato, mozzarella, porcini mushrooms, oil
BALTICA - mozzarella, pepper, salmon and oil
ORTOLANA - tomato, mozzarella, grilled greens
QUATTRO FORMAGGI - mozzarella and 3 other mixed cheeses

Miksihän kukaan ei tee Margarita-pizzaa kotonaan:
Alice tekee sen näin:
"I put my fresh tomato and roasted pepper sauce on a ready made pizza shell along with shredded mozzarella cheese and added strips of yellow and green peppers in a pinwheel pattern on the top. I bake it a 450 for 10 minutes."

Tuo 450 astetta vaatisi tietysti sen, että polttaisi talon tai paistaisi 100 kynttilän päällä, joten on tyytyminen 250 asteeseen ja 12-15 minuuttiin.

Ähäkutti. Sainpas teidät vihaamaan minua yhtä paljon kuin minä teitä ja koko maailmaa. Tänne asti päässeet eivät voi enää vastustaa sitä kuolaa joka roikkuu suupielestänne. Keskittykää, se tuoksu...

[ADDED COMMENT: Kirous ja kuolema. Kaikista mahdollisista TOMAATTIMURSKA on loppu, aaarrrrgggghhhhh].

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse noidannuolesta mutta en iskiaskivuista kärsineenä ymmärtäisin, että noidannuoli (lumbago) olisi eri asia kuin iskias.

Iskiaksessa, jolta toistaiseksi olen välttynyt, kipu kuulemma säteilee raajoihin, noidannuolessa taas ymmärtääkseni on kysymys joko lihaskrampista selässä tai mahdollisesti vielä siitä että tämä lihaskramppi painaa jotain välilevyä tms. Seuraavassa kokemusperäisiä ohjeita noidannuoleen (mutta en vastaa niiden soveltuvuudesta kaikille, kukin neuvotelkoon lääkärinsä kanssa):

Jos noidannuoli on lievä, niin hoitona on lihasrelaksantti sekä selän kylmettymisen esto ja istuma-asennon välttäminen. Jos lihasrelaksanttia otetaan ajoissa ja tarpeeksi iso annos, vaiva voi mennä ohi pelkäästään tällä. Ilman lääkettä vaiva voi pahentua nopeasti.

Pitkällä tähtäimellä sen sijaan pelkkä lihasrelaksantti ei auta, vaan on kiinnitettävä huomiota riittävään liikuntaan ja varottava selän ja jalkojen kylmettymistä. Muuten vaiva pahenee.

Mikäli pystyy liikkumaan, niin ainakin eräissä tapauksissa säännöllinen kävely tai sauvakävely yhdessä selänlämmittimen kanssa kuntouttaa selkää ja estää vaivan uusiutumista. Vain lihasrelaksanttia käyttäen mutta ilman liikuntaa vaiva sen sijaan saattaa vähitellen pahentua. Tällöin apuna voi olla esim. kiropraktikko tai hieroja sekä pahimman vaiheen mentyä ohi säännöllinen liikunta.

Jos noidannuoli on paha (eli ei pääse liikkumaan juuri lainkaan), niin tällöinkin ensiapuna on lihasrelaksantti riittävän suurena annoksena. (Kipupistoksiakin annetaan, mutta en ole havainnut niillä olevan vaikutusta.) Ja vuodelepo (koska mitään muuta ei pysty tekemään ja joskus sattuu sittenkin), tai jos vuoteessa ei pysty olemaan, niin telttapatjalla lattialla.

Muutamassa päivässä tämä yleensä lievenee ja sen jälkeen hoitona on edelleen lihasrelaksantti, istumisen välttäminen ja kävelyn aloittaminen, heti kun kykenee (en tiedä sopiiko kaikille) sekä selän ja ja alaraajojen kylmettymisen välttäminen. Ja kun paraneminen alkaa, pitää vain kävellä, tai jos ei auta, kannattaa kokeilla myös fysioterapeuttia, kiropraktikkoa tai hierojaa tai kaikkia näitä.

Anonyymi kirjoitti...

Ja mistähän tuota lihasrelaksanttia voisi saada hätätilanteiden varalle kaappiin tarpeeksi... Kärsin itsekin noidannuolista erityisesti muutama vuosi sitten ja huomasin että tuo ihmeaine on ensinnäkin reseptilääke (tai oli ainakin silloin) ja sen myötä aina loppu kun sitä tarvitsisi.

Viime aikoina noidannuolia ei ole onneksi ollut - teen nähtävästi jotain eri tavalla kuin ennen. Täytyypä koputtaa puuta että vältyn niiltä vast'edeskin.

-samik

Anonyymi kirjoitti...

Arvatenkin tuo uunin lämpötila on 450 astetta farenheittiä eli noin 230 astetta celsiusta.

t: MikaJ

Jari Sedergren kirjoitti...

Ei näinä päivinä uskalla Fahrenheiteista puhua. Syytetään joko presidentinvaaleihin sekaantumisesta tai tekijänoikeusrikkomuksesta.

Onko jollakin linkki kätevään muuntotaulukkoon?

Anonyymi kirjoitti...

Kokeile googleen: 450 fahrenheit to celsius
-Jussi