maanantaina, elokuuta 23, 2004

Yläkvartaali

Sedis Zedis käveli toimistossaan persialaista blogimattoa puhki.
- Tämä peli ei vetele. Tilanteelle on tehtävä jotain. Tämä strategiamme ratsastaa top-sata -listan huipulle olympialaisten avulla on kärsinyt haaksirikon. Eikä se ole kipparista kiinni.

Sedis Zedis tarkasteli kymmenpäistä avustajakaartiaan tuimasti. Avustajat kääntelivät käsiään epätoivoisen näköisenä. He tiesivät, että Sedis oli kova johtaja, joka antaa luusereille kenkää. Hän oli itse saanut oppia kantapään kautta sen toimiessaan Akilles-pankin johtajana. Huomiotaloustulos tai huomiotta ulos, oli Sedis Zediksen mielilause.

Kukaan ei uskaltanut inahtaakaan, että mitaleja saattaa vielä tulla ja ehkä jo pian, mutta se oli selvää että Ile ei ollut pitänyt kabinetissa antamaansa lupausta kultamitaleista... Vaikka onhan niitä jäljellä. Uimahyppääjät tai vaikka keihäänheittäjät. Ja eikö se ruotsalaistuva ahvenanmaalainen muslimikin ole värvätty olympiakomitean palkkalistalle nostattamaan kansallishenkeä? Se nyt ainakin tuo yleisurheilumitalin, kun niin monet ovat päättäneet harjoitella ja saada kokemusta tälläkin reissulla, vaikka Ile tiesikin ettei jengi sillä menolla kokoomukseen itseään pue. Ja kun se hiihdossa kokeiltu valtiollinen dopingohjelmakin on haave vain nykymenossa, eihän siihen ryhtynyt edes sosialistinen Kreikka.

Sedis Zediksen avustajat olivat keskenään pohtineet, pitäisikö uusi yritys rakentaa Marco Casagranden ajatusten pohjalle. Italialaiset näyttävät pärjäävän hyvin ja MC:n ajatukset ovat selvästi italialaisten vitsakimppujen ajalta. Tehtäisiin näistä urheilijoista kompostia, ja sieltä sitten pienet vihreät idut nousisivat Uuteen Nousevaan Suomeen. Onneksi bloggaaminen kisoista oli kielletty, sillä kaikki palkatut avustajat olivat karsiutuneet jo alkuerissä ja Sedis Zedis itse oli lennätetty Suomeen. Tapahtuma oli naamioitu noidannuoleksi.

Sedis Zedis palautti avustajakaartin lähtökuoppiin. Kyse oli nykypäivien reaaliteeteistä.
- Yritysblogit ovat nyt nousussa. Tällaisella sillisalaattilistalla ei tehdä huippuosaamista. Osaamiskeskus ykkönen, mikä on tilanne, Sedis kysyi kulmakarvaansa kohottaen ja hieroi valkoisen kissansa etutassuja. Kissa mourusi pelottavasti.

- Ykkönen raportoi. Elokuvajutska on noussu aika kipeesti esille. Nytkin se Harlin-juttu. Mä luulen et kansa kohisee. Että niinku tiede on hanskassa. Must tuntuu et ei siihen sapluunaan mitään muutosta tartte tehä. Leffat on kuitenkin markkinasegmentteinä laskettuna kova juttu näitten kohderyhmäläisten elämässä.
- Hanskassa ja hanskassa. Riippuu siitä missä hanska on... Mitenkäs nää pahimmat kilpailijat. Mikä se oli, Elokuvia ja valokuvia?
- Ei mitään hätää. Se on jo niukasti takana ja ryhtynyt kännibloggaamaan. K-18 kamaa vielä.
- Eli unohti perhesegmentin ja blogietiikan? Sedis varmisti.
- Niin teki. Vaikka onkin nyt ryhtynyt kenttähommiin ja kelaa alekauppoja DVD:t mielessään.
- Tuo on syytä pitää mielestä, Sedis sanoi hitaasti. - Siellä on tulossa takana listalla kovia elokuvajuttuja. Seuratkaa lähialueita, eikä sitten mitään yllätyksiä. Tää on kuitenkin meidän ydinosaamisaluetta, olisi noloa, jos joku keltanokka pääsisi nokittamaan nyt kun ollaan yläkvartaalin rajoilla.
- Okei pomo.
Sedis Zedis muistaa pitää takapihaakin silmällä, siitä avustajat olivat ylpeitä. Ei se jätä näitä hommia muille, vaan osallistuu itsekin.

- Osaamiskeskus kakkonen. Naurattaako kansaa? Sedis Zedis kysyi hymyillen.
- Osaamiskeskus kakkonen raportoi nauravana kulkurina. Tää panem et circenses on tän päivän jutska. Ei ole huumorilla ongelmaa. Meidän tiedustelu kentältä kertoo, että just tää huumori on se, joka vetää näitä uusia tilaajia.

Sedis halusi tietää oliko kakkonen varma.
- On se. Jos me nyt katotaan tätä topkärkee, niin ohan se selevä, että just vitsilinja vetää viileeks. Nää tämmöset ku Kysyn vaan, Mitvit, Benrope. Näähän on kaikki eri tavoin hassahtaneita juttuja, jonka äärellä segmenttipokat tilaa pissaa alleen...
- Onks siellä tilaa huipulla? Sedis keskeytti osaamiskeskusten naurahtelun. Ilmeet vakavoituivat heti.
- Tästä ei pissa- ja kakkahuumorilla selvitä. Nämä ovat yli 2-vuotiaita eivätkä saksalaisia lainkaan. - Tarkoitan nicheetä, Sedis tarkensi. - Mihin markkinarakoon me tällä huumorin saralla nyt sitten keskitytään. Mikä otetaan omaksi? Millä tavalla? Miten erotutaan?
Kakkonen mietti hetken, mutta osoittautui mainettaan paremmaksi huonojen paikkojen selvittäjäksi.
- Näähän on rakennettu siten, että Kysyn Vaan Oy tuottaa sellaista kepeätä koko kansa aikuisviihdettä kello 16 jälkeen, Mitvit Oy jatkaa klo 23 ja Benrope Oy hoitaa ahdistuksen aamulla. Niillä on ollut kesän aikana aika pahoja ongelmia tuotantolinjalla, lieneekö mummon sukanvarsi kääritty liian tiukalle, kun ei ole markkinointikoneisto sylkenyt massaa markkinoille. Välttelemme suorien linkkien tekemistä taktiikkasyistä, vaikka kyllähän ne top-listalta kaikille löytyvät.
- Mutta laadusta tässä on nyt kysymys, Sedis Zedis jyrisi. - Ne ovat paikkansa huipulla ansainneet. Ei mitään linkkiratkaisuja. Kyse on blogietiikasta. Ne ovat kaikki harjoittaneet juuri sitä lahjontaa, kiristystä ja sirkushuveja, mihin mekin pyrimme, ne on tuotteistaneet brändinsä oikein. Ei puhuta määrästä. Puhutaan laadusta.
- No meillä on ollut tämä linja, sanoi osaamiskeskus kakkonen, että on otettu ihan tämmöinen perhepohjainen huumorilinja. On syötetty semmoista sunnuntai-illan kello 15 matineaa. Siinä on kaikkien lukijoiden hyvä köllötellä vatsa pömpöllään. Ei ole liikaa ärsytetty, ja aina välillä sitten yllytty nokkelaksi.
Kakkonen jatkoi, että myös muiden osaamiskeskusten työn koordinointi oli pakottanut huumorin aika kapealle vyöhykkeelle, oikeastaan ei-kenenkään-maalle.
- Tämä uusi Mielisairaala on täyttänyt kovimman aukon tässä suhteessa. Me on vähän veikkailtu, että se on Moroskoopin illegaali velipuoli. Siis kun Moroskooppi on naimisissa ja sillä on lapset, se ei voi kirjoittaa tommosia puoliseksistisiä pornahtavia blogeja, ja siksi sillä ois tämmöinen velipuolikuu sitten osoittamassa ihmisen pimeätä puolta ja elämää aurinkovarjon alla.
- Mitäs tämä on? Minä en ole tuollaisista blogeista kuullutkaan. Miksi minulle ei kerrota mitä Blogistanissa tapahtuu. Tämähän on ennenkuulumatonta, Sedis Zedis raivosi.
- On siitä pidetty huolta. Me olemme aika aktiivisesti vierailtu näissä blogeissa kirjoittamassa kommentteja. Että sillä lailla herra johtaja on ollut näistä tietoinen ja osallistuva. Paitsi tästä Tumppu von Tumpusta, kun sitä kirjoittaa yhtenä yli kaksimetrinen kaveri ja me tiedetään että johtaja tuntee hirvittävää halua raivota niin isoille...
- Yli kaksimetriset jätetään rauhaan, se on reviirikysymys. No, hyvä että on kommentoitu. Minä jo säikähdin, että pitääkö kaikki aina tehdä itse.
- Sitä varten meidät on palkattu, kakkonen vakuutti.
Sedis nyökkäili tyytyväisenä. Yhtäkkiä kakkonen nosti päätään.
- Ai niin, se Lehti.
- Lehti? Sedis Zedis kysyi.
- Niin on olemassa sellainen Lehti.
- Blogeistahan tässä on kysymys, mitä se kakkonen nyt oikein houraa.
- Siis Blogistanissa on tämmöinen Lehti ja se sai aika raisun nousun top-listalla heti tultuaan.
- No, ei sentään meidän yritystä uhkaa? Sedis naurahti.
- Niin, tuota, kakkonen vaivaantui. - Se on itse asiassa ollut meitä paljon edellä, vaikka ilmestyi kehiin myöhemmin...

Kakkonen ei päässyt pidemmälle, sillä Sedis Zedis kurottautui pöydän yli ja tarttui kakkosen kravatista.
- Mitä? huusi Sedis.
- Nyt tilanne on jo parempi, kakkonen kuikuili purppuranpunaisena. - Lehti on jo ihan hyppysissä. Niillä on kyllä hirmuvoimat takana, se on varmaan joku ulkomainen blogifirma, joka kaappaa markkina-alueita täällä. Niillä on semmonen kansainvälinen brändi. Ja huima tuotanto. Hakkaa määrässä meidätkin.
- Onks ne hauskempia kuin me, Sedis katsoi murha silmissään.
- On... eiku ei...
- Onko vai ei?
- Nyt on pakko sanoa sillä tavalla, että tuota kysymystä ei voi asettaa ihan noin. On niinkuin mietittävä, että mille yleisölle tätä hauskuutta ja millä tavalla oikein tuottaa.
- Mitäs markkinatutkimus sanoo?
- Kaikki nauraa sille.
- MITÄ?
- Näyttää siltä, johtaja Zedis, että kaikki nauraa Lehden jutuille.

Sedis kääntyi kannoillaan, nosti oikean käden nyrkin leualleen ja mietti.
- Ovatko ne poliittisesti korrekteja? Kerääkö ne vihamiehiä uskonnollisista tai poliittisesta piireistä.
- Eivät ole. Keräävät.
- Hmmm... Sedis sanoi. -Kakkonen jatkat strategian kehittelyä tältä kantilta.

Sedis Zedis kääntyi murheellisen näköisenä osaamiskeskus kolmosen puoleen.
- Ja sitten meillä on tämä ihmissuhdepuoli. Mitenkäs se jaksaa?
Sediksen ääni oli pelottavan rauhallinen ja tyyni. Se enteili räjähdystä.
- Ihmissuhdeblogina emme ole markkinatutkimusten mukaan menestyviä.
- Missä mättää? Eikö perhettä ole tuotu esille niin kuin viime kokouksessa määräsin.
- Onhan sitä, mutta tämä koordinaatio muiden osaamiskeskusten kanssa on aina niin hankalaa. Kun pitäisi olla hauska, ja samalla rakastaa kovasti, ja vielä olla tieteellisen viileä. Niitä on niin kovin vaikea sopeuttaa yhteen.
- Mutta eihän teidän tarvitse kuin kertoa totuus, Sedis sanoi lempeänvaarallisesti kuin pakahtunut tiikeri.
- Totuuden kerromme rakastavasta isästä ja bloginjohtajasta aurinkoisesti. Olemme korostaneet perheyhteyttä, mutta me olemme joutuneet tinkimään ihmissuhdeblogin luonteesta huumorin vuoksi. Huumori pakottaa ikään kuin tuomaan esille tilanteita, joissa asiat menevät ihmissuhdenäkökulmasta katsoen hieman vinksalleen, päinvastoin kuin esimerkiksi Ihmissuhteet, jossa ei kyllä hirveästi naureta, mutta sitäkin enemmän kommentoidaan. Huumorin vuoksi meidän on vaikea puhua rakkaudesta niin kuin tämmöinen päiväkirjaansa rakkaudestaan mieheensä raapustava Naamioiden takana, rankasta tasa-arvosta kuin esimerkiksi Birdy, töiden jakamisesta, lastenhoitovastuun ja muiden arkisten päiväkuvioiden toteuttamisesta niin kuin Sedis Zedis blogissa pitäisi, jotta se voisi menestyä ihmissuhdeblogina. Mutta meemipuolella me ollaan kyllä edistytty. Aika fifti-fifti menee meemeihin osallistuneet noin sukupuolijakautumaltaan. On ajateltu jatkaa niinku enempi sillä linjalla.

- Onko siinä kaikki, Sedis Zedis kysyi.
- On vielä yksi asia. Sedis Blogillahan on yksi ongelma.
- Ongelmat pöytään, Sedis määräsi.
- Sedis Blog on noin blogina niinku miehen kirjoittama.
- Mikä siinä on ongelma? Kirjoittajathan ovat kolmea-neljää lukuunottamatta miehiä.
- Kun se ei ole naisen kirjoittama.
- Mutta vastahan sinä näitä mairitteluja pöydälleni kannoit. Marleenakin kehui niin että Maalainen lähti Ruotsiin hakemaan uusia aineksia. Eikös tätä segmenttiä ole hivelty strategiapapereissakin ja toplistabrainstormeissa.
- Niin mutta kun miestä ei voi naiseksi vaihtaa. Otetaan vaikka tämä menopaussi
- Ai se, jonka rohkein ilmaisu on "panomeussi".
- Niin..., kolmonen yritti, mutta Sedis Zedis jatkoi pilkallisesti:
- Se, joka syöttää meille maksalaatikkoa!
- Niin... kolmonen yritti.
- Se, joka syöttää meille maksalaatikkoa!
- Sä sanoit sen jo. Se oli kolmas kerta.

Sedis jähmettyi paikoilleen. Hän oli lausunut sanan kolmannen kerran. Eräässä kommentissaan tehdyssä lupauksessa oli sovittu, että tuo ruoka-aine sanotaan vain kolmesti. Ja nyt ne on kaikki käytetty.

Sedis Zedis joutui harvinaisella tavalla ymmälleen, tilaan jota äo:ltaan 200 ylittävät vain harvoin joutuvat kotimaansa kehissä. Oli vain yksi mahdollisuus. Johtajan valinta.
- Palaveri on päättynyt. Palaamme kenttätunnelmiin taas ennen joulua.

Kaikki kääntyivät katsomaan kun Sedis Zedis painoi tuolinsa vieressä olevaa nappia. Takaseinän hirvittävä bloggarinsyöjänä tunnettu Moolokin kita sulkeutui. Tällä kertaa kaikki avustajat selvisivät ulos huoneesta omin jaloin.

1 kommentti:

Sivustaseuraaja kirjoitti...

En voi muuta kuin ihailla sinun verbaalivirtuoosimaista otettasi tähän bloggailuun. Samalla voin todeta, että tupakkilakkosi teki ajatuksenjuoksullesi hyvää; ei enää sauhut sumenna päätä ;-)
Kehuja ansaitset muutenkin ja suuret kiitokset tuestasi myös silloin, kun vaivun synkkyyteen... Nikotiinilaastarista ei taida olla minun haavoilleni peitettä eikä parannusta, nyyh!