tiistaina, elokuuta 31, 2004

Rauta-aika

Tiedän, että Sedis Blog alkaa muistuttaa jo spammikonetta. Mutta olen hyvällä asialla:

Televisiossa alkaa tänään yksi kaikkien aikojen kohutuimmista kotimaisista televisiosarjosita. Ettehän te sellaisesta halua jäädä paitsi. Katuisitte vain seuraavat kymmenen vuotta, jonka jälkeen se uusitaan seuraavan kerran.

En esittele Rauta-aikaa, sillä YLE on tehnyt sen niin perusteellisesti tuossa linkissään.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun Rauta-aika esitettiin televisiossa ensimmäisen kerran vuonna 1982, meidänkin kotona kohistiin. Sarja oli silloin julmetun iso satsaus ollakseen suomalaisten tekemä, ja sen Kalevala-tulkinnasta kiisteltiin voimakkaasti. Paitsi minä en kiistellyt, kun olin vasta esikoulussa.

Muistikuvani Rauta-ajasta rajoittuvat siihen, että sarjaa oli kuvattu paljon ulkosalla, ihmiset olivat pukeutuneet perinneasuihin ja olivat enimmäkseen likaisia. Joukossa oli mukana myös muutama tunnettu näyttelijä, kuten Vesa-Matti Loiri, jonka tiesin Spede Pasasen elokuvista.

Nyt aikuisena nähtynä Rauta-ajan ensimmäinen osa paljasti loistonsa: perinnemaiseman ja -puheenparren alle kätkeytyikin väkevä asetelma miehistä, jotka pyrkivät hallitsemaan kohtaamiaan naisia, kun eivät saa heihin muuten pysyvää otetta

Kiitos tuosta Yle-linkistä. Terveisin auringossa.

Jari Sedergren kirjoitti...

Haavikko onkin profeministi.

Anonyymi kirjoitti...

Näin toisella kertaa katsottuna parasta oli musiikki. Rauta-ajasta voisi tulla maailman eko-madonlakki-hippipiireissä kultti. t: taantumusmatti