tiistaina, elokuuta 31, 2004

Playtime

Jossakin elokuvan historian vaiheessa kokeiluja erilaisilla filmeillä tehtiin varsin runsaasti. 70 mm:n filmi vaatii valtaisan valkokankaan, eikä monilla elokuvateattereilla ollut siihen mahdollisuuksia. Niiden tekeminen hiipui. Arkistojen kätköistä näitä kuitenkin löytyy. Nyt on mahdollisuus käydä semmoista katsomassa erikoisnäytöksessä, joten merkatkaa kalentereihin. Tilaisuus ei välttämättä toistu aivan heti ainakaan tämän elokuvan suhteen:

BRISTOL 12.11.2004 klo 17.00
Jacques Tati: Playtime (Ranska 1967) - S - 126 min

Jacques Tati (1909–1982) on ranskalaisen komedian mestari, jonka elokuvat Lystikäs kirjeenkantaja, Riemuloma Rivieralla ja Enoni on toista maata olivat saavuttaneet suosiota kaikkialla. Niissä Tati loi kuolemattoman henkilöhahmonsa Monsieur Hulot, josta on sanottu, että hänellä on jalat maassa ja katse pilvissä.

Playtime oli Tatin kallein elokuva, ja hän sijoitti siihen koko omaisuutensa. Intiimi näkemys modernista maailmasta tuotettiin spektaakkelin koneistolla: 70 mm:n laajakankaalla, viisikanavaisella stereoäänellä ja jättilavasteissa. Monsieur Hulot'n kohtaamisesta futuristisen maailman kanssa kumpusi kaikkien aikojen erikoisin komedia.

Elokuvassa ei ole juuri lainkaan merkityksellistä puhetta, mutta ääniraita on toteutettu poikkeuksellisen huolellisesti.

Playtime esitetään ensi kertaa Suomessa 70 mm:n alkuperäisformaatissaan.
70 mm:n restauroitu laitos vuodelta 2002 (Mercure International). Kiinnostuneille linkki Playtimen restauroinnista.

Esitettävänä on ranskankielinen alkuperäisversio ilman tekstitystä, mutta tätä elokuvaa on silti helppo seurata.

Liput: Finnkino (9 E)

Ei kommentteja: