perjantaina, lokakuuta 08, 2004

Elfriede Jelinek


Uusin kirjallisuuden Nobelisti on siis Elfriede Jelinek.

Elfriede Jelinek syntyi Steirmarkin Mürzzuschlagissa Itävallassa 20.10. 1946. Hän opiskeli taidehistoriaa, teatteritiedettä ja musiikkia Wienissä ja eli vapaana kirjailijana Wienissä, Münchenissä ja Pariisissa.

Kirjallisuuskriittisestä näkökulmasta hän tuottaa kliseetöntä kieltä, joka ottaa aineksia sarjakuvista, mediasta, mainoksista ja vastaavista, mutta vieraannuttaa tekstinsä niistä aina groteskiin saakka. Häntä pidetään myös naiskirjallisuuden puolustujana, ja hänen naisellista seksusaalisuutta ja sukupuolten taistelua kuvaavat teoksensa toivat hänelle tunnetun kirjallisuuspalkinnon (G.-Büchner-Preis) vuonna 1998. Jelinek on tunnettu kommunistina, mutta hän erosi puolueesta 27 vuoden jälkeen vuonna 1991.

Jelinekiltä on suomennettu vain yksi näytelmä, nimittäin Clara S.. Lehtitietojen mukaan Otava neuvotteli Frankfurtin kirjamessuilla Die Klaverspielerinin (suom. Pianisti) suomenkieliset oikeudet ja on neuvotellut myös oikeuksista romaaniin Lust.

Tuo äskeinen kotisivu löytyy myös Berliinin yliopistonkirjaston kirjallisuussivuilta, mutta siellä on muutakin kiintoisaa, esimerkiksi linkki Goethe-instituutin Jelinek-sivuille.

3 kommenttia:

Makinen kirjoitti...

Itse olen pannut välini poikki Nobelin kirjallisuuskomiteaan siitä ajasta alkaen, kun he menettivät mahdollisuutensa palkita Astrid Lindgren.

Nerudasta lähtien olen väkisinlukenut lähes kaikkia palkittuja kuitenkin salaa, mutten ole juuri tolkkua ottanut. Olisiko tämä nyt sitten piste sen pitkään rakennetun poliittisen i:n päälle.

Mien tajuu:
Die junge Mannequinstudentin hat sich, kaum daß die Vorstellung, sie sei der weibl. Star des Films, geendet hat, hastig durch die vollbesetzten Reihen gedrängt, das Schirmchen ist ihr dabei zuboden gefallen und von einem Gefälligen wieder aufgehoben und überreicht worden. Wieso hat sie es nur so eilig? Keiner sieht sie mehr und was mit ihr geschehen wird. Der Wirbel, den sie mit ihren spitzen Metallabsätzen gleich auf dem Pflaster trommeln wird, bleibt ungehört, wir schreiben eine andere Zeit, und was wir schreiben ist, kaum geschrieben, auch schon Vergangenheit. Das schöne junge Stück Fleisch!

Jari Sedergren kirjoitti...

Viittaisikohan DDR-lähtöisiin kirjoittajattariin siinä sivussa?

Anonyymi kirjoitti...

Would you like to have a brief chat before engaging in any kind of “face to face” relations? Welcome to site
- sedis.blogspot.com 1
07 car civic honda
buy used car
car undefined used
used car bergen
used car oakland
used car greensboro
used car raleigh
used car killeen
used car vallejo
used car tacoma