lauantaina, lokakuuta 30, 2004

Televisiota katsomassa

Televisiossa menee vanha suosikkini Sysmäläinen, elokuva vuodelta 1938. Jälleen kerran sitä joutuu olemaan ymmällään oman makunsa äärellä, minulla ei ole aavistustakaan miksi pidän tästä elokuvasta.

Vielä kummallisempi juttu on Hannu Lemisen Täysosuma vuodelta 1941. Siitä Hesarin arvostelu sanoi: "Täysosuma on tyypillinen SF:n iloittelu. Juoni on punottu lukuisista klassillista laatua olevista selkkauksista, joiden ansiosta filmi paikka paikoin on varsin eloisa, vähän väliä kuitenkin laahustaen turhien välikohtaisten ja banaalin komiikan suossa. Suotavaa olisi, että suomalainenkin elokuva vähitellen yrittäisi huvittaa yleisöä originellimminkin tempuin kuin alituisin kumoonkupsahtamisin ja luonnottoman vahvat maalinjäljet jättävin suukkosin."

Itse pitäisin Turo Karton käsikirjoitusta kyllä parempana. Toini Aaltonen Suomen Sosialidemokraatissa puolusti vähän tuota näkökulmaa: "hyvin luistaa eteenpäin" ja "huoliteltua työtä kokonaissävyltään", josta kiitos tosin meni ohjaajalle: "Ohjaajana hän on paraiten onnistunut luistavan ja koossapysyvän toiminnan luomisessa."

Sysmäläinen on Valentin Vaalan ohjaus, jossa pääosissa ovat Varkauden kesäteatterista Vaalan löytämä Olavi Reimas, traagisesti nuorena kuollut, nyt toisessa pääroolissaan ollut Sirkka Sari (oik. Jahnsson), vuonna 1936 Orkon VMV6 -elokuvassa elokuvauransa aloittanut, nyt jo yhdeksännessä elokuvaroolissaan ollut Vilho Auvinen ja ensimmäistä kertaa valkokankaalla esiintyvä Kerttu Salmi, joka oli viipurilainen näyttelijä. Tuottaja Matti Schreckin Birgitta-tytär on myös roolissa tässä elokuvassa. Ehkä tuo Sirkka Sari on syypää tämän elokuvan aiheuttamaan mielenliikutukseen.

Jalmari Finnen historialliseen romaaniin (1910) perustuva seikkailukomedia sysmäläisestä miekkataiturista 1600-luvun Suomessa, tarkemmin vuosille 1622 (johdanto)- 1637 (muu tarina). Kysymys on roolinvaihdoksesta, jossa nainen pukeutuu mieheksi, eikä mies tiedä onko hänen rakastamansa henkilö mies vai nainen. "Ole taas mies, sillä minä tarvitsen keskustelukumppania", päähenkilö sanoo aiemmin mieheksi naamioituneelta henkilöltä. Valentin Vaalalle tämmöinen ei ollut vaikeaa.

Silti esim. Suomen Sosialidemokraatin nimimerkki -r arvioi: "[f]ilmissä ei ole mauttomuutta, ei yliammuntaa, ei tunteilua eikä farssia, vaan ohjaaja on kyennyt tapaamaan todellisen miellyttävästi liukuvan huvinäytelmävireen, joka sitten havaitaan pitkin linjaa myös näyttelijäsuorituksissa."

Sysmäläinen menestyi ilmestymisvuonnaan hyvin, tuotantokustannukset peittyivät tammikuussa 1940. Elokuvan käsikirjoitusta ei ole tallessa, joten jos jollakin semmoinen on, pistäköön tulemaan ainakin kopioitavaksi.

1 kommentti:

Janice Aliena kirjoitti...

Luin online-kommentti Los Angelesissa toimivasta toimittajan paljastaa, kun hän on löytänyt poikaystävän, 2 kuukautta sen jälkeen kun hän on entinen poikaystävänsä hajotettu.
Lähetän sähköpostiviestin yhteyshenkilö Dr.Amisoon, koska minulla on tämä voimakas aikomus, pääsy asiat toimivat minulle, uskoin todistusten varten tosielämän todisteita. Tajusin, mikä on hyvä jakaa täällä, koska sidottu, vahvistettu se inspiroi myös muita.
onneksi yksi löysin Dr.Amison sähköpostiyhteyden blogiviestissä. Todistan tänään maailmalle ilosta ja onnellisuudesta ... tämä on yksi elämäni iloisimmista hetkistä. Dr.Amiso Suuri Rakkaus-Loitsu lunasi loitsun puolestani palauttaakseni entisen aviomieheni taika- ja rakkausloitsuillaan.
Olen naimisissa yli 6 vuotta ja se oli niin kauheaa, koska aviomieheni huijasi minua todella ja haki avioeroa. Erotimme ennen kolme kuukautta sitten ja palasimme sitten niin paljon kerjäämisen jälkeen mukavilla rakkauden lahjoilla.
Rakastan mieheni niin paljon. Enää voinut tehdä mitään vahingoittaakseen häntä tai saadakseen hänet tuntemaan olonsa huonoksi..halusin turhaan sitä ennen rakastavan minua ikuisesti. tänään elämme molemmat onnellisina yhdessä. Rakastan häntä niin paljon. Tarkoitan, hänellä oli ensimmäinen rakkauteni (ainakin sellainen tuntuu).
Olen kiitollinen ja upea tälle hienolle miehelle. Pelkäsin aluksi epäilystä, mutta yrittäjä sen ja se toimii minun hyväni. Olen varma, nyt tämä toimii hyvin, 100% varma.
ota yhteyttä henkilökohtaisiin viesteihin kautta (herbalisthome01@gmail.com)
hänellä on valtuudet ratkaista suhteelliset kysymykset -
* Rakasta loitsuja Win-Back Ex-rakastaja ja pysyvä pysyvästi mukanasi.
* Menestys ja promootiotaika, ja varakas.
* Perinteiset yrtit ja juuret parantavat syöpää, aivohalvausta, neitsyöpää, HIV / aids-parannusta.
* Maaginen loitsu rintojen ja rintojen suurentamiseen / pienentämiseen.
* henkinen puhdistus, rasvanpoltto ja laihtuminen.
* hedelmällisyysmaagia - NAISEN hedelmät, kuljeta omaa lastasi.
* taikuutta, SPELL LOTTERY & WIN-PELIT SPELL
Internet todella tärkeä tarjoamalla nopeita ja nopeellisiä ratkaisuja elämän ongelmiin.
tässä Dr.Amison henkilökohtainen sähköpostiyhteys; herbalisthome01@gmail.com