maanantaina, tammikuuta 10, 2005

Hyvää syntymäpäivää

Guantanamon vankilan "uudesta" perustamisesta "laittomien taistelijoiden" oikeudettomana säilytyspaikkana on sitten kolme vuotta.

Itse vankilan historia on pidempi. Alun pitäen se oli "telttasuoja" Haitin pakolaisille. Suoja-nimitys ei estänyt piikkilangan pyörittämistä leirin ulkopuolelle, eikä sitä että sitä vahtivat amerikkalaiset sotilaat. Haitilaisia seurasivat kuubalaiset, eivätkä amerikkalaisten oikeusistuinten toteamukset vankileireistä muuttaneet sen hallinnon päätä, joka ylläpiti leirejä (kansainvälisen oikeuden ulottumattomissa).

Tammikuun 11. päivänä 2002 leirille tuotiin sitten ensimmäiset "terrorismin vastaisen sodan" vangiksi otetut "laittomat taistelijat" Afganistanista. Paikan 600 vankia kuuluivat tietojen mukaan 43:een eri kansallisuuteen. 27 heistä oli yrittänyt itsemurhaa ennen kesäkuuta 2003. Kansainvälinen Punainen Risti ja monet muut järjestöt ovat anoneet heille turhaan sotavangin statusta. Sotavankiahan koskevat mm. Geneven sopimuksen määräykset. Viimeksi vankilaan on säilötty Al-Qaidan jäseneksi epäiltyjä.

Viime aikaiset uutiset Irakista ovat johtaneet pohtimaan myös Guantanamon vankilan olosuhteita, sillä vankilan väitetyistä väärinkäytöksistä on nyt sitten pantu käyntiin tutkimus. Asia vaikeuttaa myös hra Gonzalesin pääsyä yleiseksi syyttäjäksi, joka on päivän kohu-uutisia.

Pannaan tähän vielä linkki Irakin "politiikan" uusimpaan käänteeseen. Tätähän me kaikki Amerikan ystävät haluamme!

Ei kommentteja: