maanantaina, tammikuuta 24, 2005

Sinuhe Radio 1:ssä (YLE)

Radioteatteri (Radio 1, YLE) uusii Antti Einari Halosen ohjaaman radiokuunnelman Sinuhe egyptiläisen sunnuntaisin ja maanantaisin. Tänään, 24.1. klo 19.03-19.50, esitetään sarja neljäs osa "Nefernefernefer", joka on waltarilainen vastine Blogistanin vimmaisille muisteloille, esim. Kilpirauhasen vajaatoiminnan ja Matti Raitillaräksyttäjän aikuistumiskokemuksille. Kiinnostava pikku juttu on Pekka Kallin essee romaani-Sinuhesta.

Radioteatterin Sinuhe alkoi jo 16. 1. ja tänään tulee sen neljäs osa, mutta sarja jatkuu vielä 28.3. asti, joten mukaan ehtii. Mika Waltarin suurromaanin Sinuhe egyptiläisen ilmestymisestä tulee juuri kuluneeksi 60 vuotta. Kuunnelmasovituksen ensilähetys oli vuonna 1982.

Lainatkaamme (liiankin pitkään) YLE:n mainosta:

"Sinuhe egyptiläinen on kehityskertomus, mutta myös myyttisiä aineksia sisältävä seikkailutarina. Waltari on ladannut tekstiinsä koko ihmiskäsityksensä. Teos on myös kertomus naisen ja miehen rakkauden mahdollisuuksista ja mahdottomuudesta, ihmisen uskonnollisten kokemusten rajattomuudesta ja tutkielma ideologioiden vaikutuksesta vallankäytössä.

Sinuhe eli vuosina 1390 - 1335 eKr. Egyptin rikkauden ja mahtavuuden aikaan Thebassa. Köyhistä oloista lähtöisin oleva, joka ehkä on kuninkaallista syntyperää - kuten Waltari antaa ymmärtää - kertoo tarinansa. Hän on lääkäri, kuninkaallinen kallonporaaja, faaraoiden uskottu ja diplomaatti. Sinuhen elämä kaartaa loistavalla tavalla vallan huipulle, mutta hänen entinen ystävänsä Horemheb, josta tulee faarao, riistää Sinuhelta kunnian. Sinuhe joutuu lähtemään maanpakoon. Hän kertoo tarinansa karkoituspaikassaan, on väsynyt ja kyllästynyt elämän turhuuksiin ja valtaan.

Kuunnellessa kuunnelmaa voi itsekin tuntea kävelevänsä Niilin rantaa, haistaa rantamullan tuoksun ja kuulla ihmisen puheensorinan korvissaan.

Sinuhe egyptiläinen on täynnä historiallisia yksityiskohtia, jotka 1940-luvun tietämyksen perusteella olivat tosia. Waltari tutustui Sinuhea varten moniin erikielisiin egyptologiaa käsitteleviin teoksiin ja perehtyi suurten museoiden egyptologisiin osastoihin. Kuitenkaan hän ei koskaan käynyt Egyptissä eikä tehnyt lukemastaan muistiinpanoja; hän sisäisti kaiken tietämyksensä ja kirjoitti vapaasti mielikuvitustaan käyttäen.

Sinuhe Egyptiläinen -kirja syntyi kesällä 1945 ja ilmestyi samana syksynä. Teos menestyi ulkomailla ja sitä on käännetty 27 kielelle. Kirjaa ei 1940-luvulla vastaanotettu varauksetta mestariteoksena, sitä pidettiin toisaalta viihteenä, ja toisaalta, varsinkin erotiikan kuvauksen osalta, kovin rohkeana. Kuunnelmasarjan on sovittanut Marja Rankkala ja ohjannut Antti Einari Halonen."

Tekijät:
Dramatisointi: Marja Rankkala, ohjaus: Antti Einari Halonen, Äänitys: Marjatta Savolainen ja Pirkko Jauhiainen. Järjestäjä: Helinä Pekkanen. Henkilöt: Sinuhe - Veikko Honkanen. Ptahor, kuninkaallinen kallonporaaja - Yrjö Järvinen. Kuningatar Teje - Ritva Ahonen. Vallanperijä - Tom Wentzel. Prinsessa Baketamon - Tuula Nyman. Horemheb - Heikki Heino. Pappi Eje - Matti Ranin. Sinetinvartija - Matti Tuominen. Opettaja - Seppo Sariola. Kaptah - Erkki Luomala. Thotmes - Pekka Laiho. Lisäksi: Voitto Nurmi ja Uolevi Vahteristo.

Ei kommentteja: