perjantaina, elokuuta 04, 2006

Demarien vihankohteet

Demarien kannatus yliopisto-opiskelijoiden parissa lienee noin kaksi prosenttia. Se on demareiden oma vika. Sen opiskelijavihamielisempää sakkia ei voi kuvitella.

Demarit eivät pidä yliopistoista muutenkaan, vaikka henkilökunnan parissa puoluetta kannattavia on jo vähän enemmän. He keskittyvät keksimään yliopistolle vaihtoehtoja. Sellaiseksi nousi ammattikorkeakoululaitos, jota nyt sitten ajetaan jo alas.

Demareillahan ei ole oikeastaan koulutuspolitiikkaa. Opintotukikysymyksissä sen taantumuksellisempaa joukkoa ei olekaan. Kertokaa minulle yksi järkevä idea, jota demarit näillä aloilla ovat ajaneet.

Opintotukea on korotettu viimeksi vuonna 1992. Pullamössöopiskelijat eivät typeryyttään mene kadulle. Sieltä muutos olisi haettavissa viikossa parissa. Senaatintori täyteen ja kyltit esiin. Vaatimukseksi ainakin opintotuen kaksinkertaistaminen, tulorajan nostaminen 1000 euroon kuukaudessa ja tuettomien kuukausien vapaa tienesti. Millä helvetin oikeudella ne niitä rajoittavat?

Eero Heinäluoma on vuoden 2007 budjettiesityksessä valtiovarainministerinä leikkaamassa opintotukea 10 miljoonalla eurolla. Herätkää!

12 kommenttia:

S. Liuhto kirjoitti...

Ei tosta porukasta oo barrikadeille, eikä ees baarikaapeille. No niin. Mutta siis: yritin aikoinani saada pientä kapinaa aikaiseksi, mutta nämä lähinnä miettivät miten se haittaa heidän tulevaa uraansa.

Opiskelulakko? Kun tuloksellisuus on tullut yliopistolle niin miksei porukka mene lakkoon niin että koko Eurooppa saa nähdä suomalaisten opiskelijoiden huonon aseman?

Mitä tekee Ylkkäri?

Rauno Rasanen kirjoitti...

Tulos tai ulos - V:t muusta!

Ja tiede kukoistaa - varsinkin nippelitiede...so. fysiikka ja muut spekulaation rajamailla liikkuivat "pseudokokeelliset" ja perkeleen kalliit Mad Maxit!

Anonyymi kirjoitti...

Aika moni kuitenkin on opintoputkessa josta ei liian tiuhaan kannata mennä työmarkkinoille tyrkylle tai tippuu putkesta.
Toisaalta kannattaako meidän tukea kehitystä työmarkkinoilla joissa valtion subventoima matalapalkkaisuus yleistyy jo muutenkin.
Eikä PAM(kaan) varmaankaan kiittele sellaista kehitystä - taitaa olla muutenkin vaikea neuvotteluasema.
Siis: jos haluamme nopeita valmistusaikoja, nostamme opintorahan tasoa. Tulorajan nostaminen 1000 euroon/kk ei sitä tee.
/jt

Sedis kirjoitti...

Nykyinen tuloraja 500 euroa ei tee mahdolliseksi esim. vähäkään pidempiä opettajan sijaisuuksia.

Kyse on KEINOTEKOISTEN rajoitusten poistamisesta. Ja idioottimaisen byrokratian vähentämistä.

Takaisinmaksun korothan ovat lähinnä koronkiskontaa.

Anonyymi kirjoitti...

Nih. Kuka voikaan olla sossuvihamielisempi, kuin entinen sossu.

Sun äitis kirjoitti...

Nih. Kuka voikaan olla sossuvihamielisempi, kuin entinen sossu.

Entinen tai nykyinen, sama tuo, kun puhuu rehellisesti oikeaa asiaa.

Sedis kirjoitti...

Ja olen mä entinen opiskelijakin.

Enemmän se muuten harmittaa, jos omiksi tuntemissaan on hölmöjä.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä puolue sitten olisi opiskelijamyönteinen? Sellaiseen en ole vielä tormännyt, ellei opiskelijalla tarkoiteta vaikkapa keskiasteen opiskelijaa.

No joo, useimmilla puolueilla on myös yliopisto-opiskelijain asiaa sekä tutkijain näkökulmia ymmärtäviä jäseniä ja jopa ehdokkaita.

Terveisiä Liuhdolle, joka näköjään seikkailee myös näillä forumeilla :-)

Sun äitis kirjoitti...

Anonymous,
toisen asteen opiskelijoiden tilanne on jos mahdollista vieläkin kehnompi kuin korkeakouluopiskelijoiden. Tosiasia on, ettei kummmallakaan sakilla ole kummoiset oltavat.

Anonyymi kirjoitti...

"Mun äitini",

olet tavallaan oikeassa. Tarkoitin lähinnä sitä, että eräät puolueet rakentavat koko ajan uusia oppilaitoksia pk-seudun ulkopuolelle ja ovat sikäli "opiskelijamyönteisiä" vaikka pidemmän päälle tekevätkin vain hallaa.

Terveisin toista viikkoa työtön tutkijakoulutuksen läpikänyt luuseri,

anon.

Sedis kirjoitti...

Tutkijakoulutuksen "läpikäynyt" voi joutua työttömäksi - helpostikin nykyään - mutta tuskinpa siitä pitkäaikaista tilannetta tarvitsee tulla.

Asia on helpommin järjestettävissä kuin monella muulla. Pää pystyyn ja ideoita kehiin.

Itse oli työtön vastaavassa tilanteessa kaksi kuukautta, mutta onneksi sain kahden yliopistokurssin verran opetustehtäviä. Niiden vuoksi tosin minulta vietiin ansiosidonnainen päiväraha, koska minut katsottiin yksityisyrittäjäksi.

Sedis kirjoitti...

Mainittakoon vielä, että en saanut lainkaan päivärahoja noina työttömyyskuukausina, sillä kurssien korvaukset ylittivät sen rajan.

Kerran olen päässyt työttömyyskorvauksista nauttimaan: yliopisto lomautti meidät muistaakseni pariksi viikoksi äkillisissä säästötalkoissaan. Toisesta viikosta sai sitten ansiosidonnaisen päivärahan.

Vähällä olen siis päässyt.