keskiviikkona, elokuuta 23, 2006

Elokuvia, elokuvia

Ei paljon muuta ehdi kuin ajatella elokuvia. Ja vähän muotojakin. Päivä on sujunut Ilmari Unhon elokuvien esitteitä kirjoittaessa. Tarkan tutkimustyön tuloksena oli kolme esitettä elokuvista Kersantilleko Emma nauroi? (1940), Poikani pääkonsuli (1940) ja Neljä naista (1942). Laitan ne ennen pitkää Sediksen elokuvablogiin. Yksi niistä pysyi määrämitassa ja vain yksi livahti vähintään tuplaksi. Voitte arvata mikä oli niiden pituusjärjestys.

Espoon Ciné menee täyttä vauhtia. Tänä iltana olisi tarjolla mm. perinteinen, yleisölle ilmainen ulkoilmanäytös. Vuorossa on Aki Kaurismäen uran toinen oma ohjaustyö Calamari Union (1985). Se esitetään keskiviikkona 23.8. klo 22.00 Espoon Kulttuurikeskuksen yhteydessä olevalla Aurinkoterassilla.

Kamome shokudo näyttää olevan loppuunmyyty. Ihmiset käyvät nyt elokuvissa. Myös elokuva-arkiston Juan ja Luis Buñuel-elokuvat olivat eileen loppuunmyytyjä. Itse en niitä ehtinyt katsomaan. Tiukkaa tekee Ciné-vierailukin, mutta on siellä käytävä.

Tänään olisi nähtävissä esimerkiksi Sin ti. Se on osa Espoo Cinén uutta El mundo español -sarjaa. "Elokuvan pääosassa oleva Ana Fernández yksinkertaisesti hurmaa. Vahva mutta samalla äärimmäisen herkkä tulkinta vie katsojan välillä kyyneliin ja välillä saa kuitenkin hymyilemään, jopa nauramaan. Miten ihminen voi oppia elämään menetettyään näkönsä yllättäen? Kuinka määritellä itsensä ja ympäristönsä? Entä perhe? Vaikeudet, pienet voitot, sopeutuminen ja selviytyminen uudessa elämäntilanteessa kuvataan intiimisti ja kauniisti tunteisiin vetoavalla tavalla." (Sin ti ke 23.8. klo 21.15 Tapiolasalissa.)

Zemest on iranilaisen ohjaajan Rafi Pittsin tuore elokuva. "Ohjaaja maalaa silmiä hivelevän kauniissa elokuvassaan tarinan surusta ja haikeudesta, antaa muodon tunteille. Zemestan alkaa ja päättyy samaan kuvaan: lumisessa maisemassa junaraiteita pitkin kävelevään mieheen. Alussa ja lopussa mies vain on eri. Tapahtumia saattelee surumielisyyden ja pettymyksen tunnelmien riipaiseva haikeus. Lumoavia kuvia tulviva teos on kaunein toteutus särkyvästä unelmasta ja epäonnistumisesta, mitä kuvitella saattaa." (Zemestan, ke 23.8. klo 17.15 Louhisalissa.)

2 kommenttia:

Medievisti kirjoitti...

HAA!

Pisteet Sedikselle siitä, että hän on blogini tähän mennessä ainoa kommentoija :D

Sedis kirjoitti...

Tilanne täytyi käyttää hyväksi. Huomasin sen nimittäin.