lauantaina, elokuuta 05, 2006

Ufo-tulkintoja Rio Grandesta

Katselen sivusilmällä dvd:ltä jostakin minulle käsittämättömästä syystä western-klassikkoa Rio Grande. Sen trailerikin näyttää olevan jaossa, jos kestää siihen liittyvät lyhyet mainokset. Videodetective.com välittää yli 20 000 elokuvan trailerit.

John Fordin Rio Grande (Yhdysvallat 1950), ohjaajan ratsuväkitrilogian viimeinen elokuva, kuuluu niihin elokuviin jotka ovat klassikkoja. Sen vuoksi sitä tutkitaan ja tehdään tulkintoja niin kuin pitääkin. Tässäpä eräs jossa pohditaan sitä näkyykö elokuvassa oikeita U.F.O.:ja. Vai olivatko asialla sittenkin erikoistehostespesialistit Theodore ja Howard Lydecker, joiden ura alalla kesti yli 50 vuotta, mukaan lukien Republicin sarjaelokuva Flying Disc Man from Mars...

Rio Grande on loppujen lopuksi suureksi osaksi miehille ja pojille suunnattua romantiikkaa ja rillumareita, vaikka kaikki juoniselostukset korostavat apassien teurastusta muka sen pääasiaksi. Toki siinä on näyttäviä stunt-rooleja, herkkiä lauluhetkiä ja maisemaakin kotitarpeiksi. Historianystävillekin siinä riittää purtavaa: alun kuvaus paluusta partioretkeltä - se näkyy trailerissakin - on suorastaan dokumentaarinen ja yksi elokuvan hienoimmista.

Rio Grandessa on yhdeksän laulua. Monet niistä ovat Sons of the Pioneers-kuoron esittämiä. Perinteikästä kuoroa oli kuultu jo Fordin Wagon Master-elokuvassa (1950) ja tultiin kuulemaan elokuvassa The Searchers (1956).

Rio Granden työnimiä olivat "Rio Bravo" - joen meksikolainen nimi - ja "Rio Grande Command". Se kuvauspaikka oli Utahin Moab. Kaupungin läpi virtaa The Colorado River. Elokuva kuvattiin kesä-heinäkuun helteissä 1950 ja ilmestyi saman vuoden marraskuussa.

John Wayne ja Maureen O'Hara esiintyivät yhdessä sen jälkeen vielä neljässä elokuvassa, jotka ovat The Quiet Man (1952), The Wings of Eagles (1957), McLintock! (1963) ja Big Jake (1971). DVD-suomennoksessa kolmen päähenkilön sukunimi, Yorke, kirjoitetaan väärin, York.

1 kommentti:

Hyvärinen J. kirjoitti...

Kiitos hienosta asiantuntijalausunnosta vanhan suosikkielokuvani suhteen! En liene katsonut mitään muuta filmiä kolmesti. Rio Grandesta olen aina pitänyt. Se on viihdettä juuri sellaisena kuin viihde on tarkoitettu. Tietenkin se uusintaa amerikkalaista frontier-ideologiaa, mutta silti.