perjantaina, helmikuuta 01, 2008

DocPoint onnistui

"DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin kävijämäärät jatkoivat kasvuaan. Helsingissä 23.-27.1.2008 järjestetyllä DocPoint-festivaalilla elokuvia kävi katsomassa noin 17 500 katsojaa. Kaikissa DocPoint-tapahtumissa laskettiin yhteensä 22 000 käyntiä. Viimevuotinen kokonaiskävijämäärä ylittyi tuhannella käynnillä."

Asiasta julkaistu tiedote on muutenkin mukavaa luettavaa: "DocPointin keskustelutilaisuudet ja seminaarit olivat tänä vuonna erityisen suosittuja. Tilaisuuksista suurimman yleisömäärän keräsi Ateneum-salissa lauantaina järjestetty Sisällissodan kuvat seminaari, jossa käsiteltiin Suomen vuoden 1918 sotaa eri alojen asiantuntijoiden alustamana ja Seppo Rustaniuksen uuden Uhrit-elokuvan pohjustamana." Sain olla puheenjohtajana tässä seminaarissa, joka oli yksi parhaimmista, mihin olen osallistunut. Ja tähän ikään päästyäni olen sentään ollut mukana aika monessa.

Kotimaisista elokuvista DocPoint-yleisöä kiinnosti erityisesti Apollo-palkitun Jörn Donnerin retrospektiivi - olin haastattelemassa ohjaajaa Perkele - kuvia Suomesta elokuvan loppuunmyyydyssä näytöksessä Ateneumissa - ja Hannu Karpon Suomi -sarjan kaksi näytöstä, jotka myytiin loppuun.

Kotimaisen esityssarjan elokuvista katsotuin oli Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin uusi elokuva Matka. Avajaiselokuva Pyhän kirjan varjo keräsi Bio Rexiin sankan kutsuvierasyleisön juhlimaan DocPoint avajaisia. Tämä Arto Halosen elokuva olisi varmaan saanut yleisöä toiseenkin näytökseen, jos sellainen olisi onnistuttu järjestämään.

DocPoint-festivaalilla vieraili yli 70 elokuvantekijää ja elokuva-alan ammattilaista 18 eri maasta. En jutellut tänä vuonna kaikkien kanssa, mutta monet heistä kiittelivät vuolaasti kokemuksiaan.

Yksi kiitoksen aiheista, joka ei suurelle yleisölle näy, oli uudistunut DocPoint Videoteekki, joka toimi festivaalin aikana Hotelli Presidentissä. Se oli vieraiden ahkerassa käytössä ja mikä parasta tapaamani vieraat kertoivat katselleensa erityisen paljon suomalaisia dokumenttielokuvia. Videoteekin käyttäjät valitsevat elokuvia eri festivaaleille ja televisio-ohjelmistoon, mutta mukana on tietysti myös journalisteja, jotka voivat täydentää katseluaan päällekkäisyyksien vuoksi näkemättä jääneiden elokuvien suhteen.

Kotimaisia elokuvia voi katsella vielä ilmaisuusintoina mm. ensi maanantaista lähtien Malmitalolla, nyt lauantaina ja sunnuntaina STOAssa Itäkeskuksessa ja Vuotalossa tänään.

2 kommenttia:

IStori kirjoitti...

Moi! IStori mainitsi sun jälleen. Ja haastoi. KÄy katsomassa: http://istori.blogspot.com

Olli Sulopuisto kirjoitti...

Perkele! oli minulle aivan huikea kokemus. Näkökantojansa en ihan jaa, mutta tekemisen asenne oli mahtava - tälleen pullamössötoimittajana ajateltuna.