tiistaina, kesäkuuta 14, 2005

Käymätön korpitaival

Klassinen hirveä päivä edessä. Työtä on kuin korpea raataisi. Kaksi juttua, esitteitä, kaksi kokousta, joista toinen "turha", kaksi elokuvaa, mutta vain yksi mies tekemässä.

Mutta se kannattaa, sillä huomenna on edessä lähtö Lappiin, jonne on järjestetty mm. elokuvakaraoke. Kotisivuilla hehkutetaan: "Maailman lumoavin elokuvafestivaali järjestetään 20. kerran. Tuhannet elokuvan ystävät vaeltavat kesäkuussa napapiirin pohjoispuolelle viettämään valon taiteen juhlaa viideksi yöksi ja päiväksi. Esillä on elokuvan suurten mestareiden töitä vuosikymmenten varrelta, uuden elokuvan helmiä ja loistelias mykkäelokuvaesitys elävän musiikin säestyksellä."

"Juhlavuoden kunniaksi harvinaisen runsaasti erikoisnäytöksiä: festivaaleilla voi piipahtaa bailaamassa kulttinäytöksessä, jatkaa matkaa elokuvakaraokeen ja päättää kierroksen sivistyneesti kriitikkovieraan klassikkoesittelyyn."

Tässä viimeisimmät muutokset vieraisiin ja ohjelmistoon:

Sodankylän XX elokuvajuhlat 15.–19.6.2005:

Sodankylän filmifestivaalin juhlavuosi sai lisäpainoa Cannesin elokuvajuhlilla, kun päävieraiksemme saapuvat belgialaiset veljekset JEAN-PIERRE ja LUC DARDENNE liittyivät puhuttelevalla uutuudellaan L’Enfant ('Lapsi') Sodankylän ex-kävijöiden Francis Ford Coppolan ja Emir Kusturican rinnalle harvinaisiksi Kultaisen palmun tuplavoittajiksi. Keskiyön auringon filmijuhlien päävieraskaartia täydennetään vielä myöhemmin, mutta tulossa on lisäksi ainakin englantilainen yllätysnimi, Hitchcockin työtoveri, parhaan Titanic-elokuvan tekijä ja Marilyn Monroetakin ohjannut Roy Ward Baker.

Juhlavuoden tavallistakin monipuolisempi ohjelmisto runsaine erikoisnäytöksineen takaa sen, että luvassa on jälleen ikimuistoinen festivaali, kun kaikki pyörähtää keskiviikkona 15.6. klo 16 käyntiin Linnunradan käsikirja liftareille -elokuvan Suomen ennakkoensi-illalla ja Mun Lappi -lyhytfilmin ensi-illalla.

Dardennen veljekset saavat seurakseen todellisen pitkän linjan veteraanin, vuonna 1916 Lontoossa syntyneen englantilaisen ROY WARD BAKERin. Baker aloitti brittielokuvassa apulaisohjaajana jo vuonna 1934, Toisen maailmansodan aikana hän ohjasi dokumentteja ja oma esikoisohjaus – Sodankylässä nähtävä Lokakuun mies (October Man) – syntyi vuonna 1947. Vuosina 1951–53 Baker ohjasi useita elokuvia Hollywoodissa, mukana mm. Marilyn Monroen tähdittämä Draama hotellissa (Don’t Bother to Knock, 1952). Bakerin dokumentaarinen, yksityiskohtien hioutuneisuudesta ammentava tyyli luo uskottavuuden auran ja huolellisen toteutuksen tunnun monien hänen elokuviensa ylle. 1960-luvun loppupuoliskolla Baker siirtyi kauhun ja Scifin pariin ja ohjasi monia Hammer-yhtiön legendaarisimmista saavutuksista, joista Sodankylässä nähdään ainakin Quatermass and the Pit (1967) ja Peter Cushingin ja Ingrit Pittin tähdittämä Vampyyrit – eroottinen painajainen (The Vampire Lovers, 1970). Bakerin tunnetuin elokuva lienee kuitenkin jämerä sovitus viime vuosisadan alun puhuttelevimmasta tragediasta, todellisten tapahtumien todistusvoimasta ammentava Titanicin kohtalonyö (A Night to Remember, 1958), josta James Cameronkin lienee ottanut runsaasti mallia oman merkkiteoksensa ilmaisuun ja kuvaratkaisuihin.

Roy Ward Bakerin ura on todellinen kimpale elokuvahistoriaa, mies on työskennellyt niin Alfred Hitchcockin kuin Carol Reedinkin apulaisohjaajana ja ohjannut Marilyn Monroen, Tyrone Powerin ja Robert Ryanin kaltaisia tähtiä. Baker on tehnyt merkittävän uran myös television puolella ja ohjannut runsaasti suosittuja televisiosarjoja; mm. Me kostajat (The Avengers) ja Veijareita ja pyhimyksiä (The Persuaders).

Turkkilaisen YESIM USTAOGLUn rinnalle nuoremman polven ohjaajavieraiksi on saatu tekijät Etelä-Amerikasta ja Keski-Euroopasta. Latinalaisen Amerikan lupaavimpiin kykyihin kuuluvat JUAN PABLO REBELLA ja PABLO STOLL saapuvat Lappiin kaukaa Uruguayn talvesta. Kolmikymppisen kaksikon uusin komedia Whisky (2004), sukkatehtaan vanhanpojan ja -piian minimalistinen vieraantuneisuuskuvaus, on osuvasti luonnehdittuna 'Aki Kaurismäki, South American style'. Jo esikoinen, kengännauhabudjetilla tehty kolmen nuorukaisen komedia 25 Watts (2001) sai Rotterdamin arvostettujen filmijuhlien pääpalkinnon.

HANS WEINGARTNER (s. 1970) tuo Sodankylään syksyllä Suomen ensi-iltansa saavan saksalais-itävaltalaisen menestysfilmin Die fetten Jahre sind vorbei (The Educators, 2004), joka pääsi viime vuonna Cannesin kilpailusarjaan. Neurologista filmintekijäksi ryhtynyt itävaltalaisohjaaja kertoo tässä toisessa pitkässä elokuvassaan komediallisessa sävyssä Jules ja Jim -tyyppisestä romanttisesta nuorisokolmikosta, joka yrittää elää 60-luvun radikaalissa hengessä.

Aiemmin ilmoitetuista vieraista Stephen Frears ja Carlo Lizzani ovat joutuneet peruuttamaan tulonsa työesteiden vuoksi. Myöskään Pawel Pawlikowski ja Malgorzata Szumowska eivät pääse, mutta heidän tuoreet teoksensa My Summer of Love ja Ono (The Stranger) ovat ohjelmassa.

Kotimaiset ohjaajien lista on pysynyt ennallaan: Sodankylään saapuvat elokuviaan esittelemään LIISA HELMINEN, AKU LOUHIMIES, KARI PALJAKKA, ALEKSI SALMENPERÄ ja PETRI KOTWICA, jonka Koti-ikävä saa festivaalilla ennakkoensi-iltansa, samoin kuin MIKA KAURISMÄEN Brasileirinho.

SCORSESEN ENSI-ILTA JA LISÄVIERAITA

Sodankylän elokuvafestivaalin 20-vuotisjuhlat käynnistyvät ensi keskiviikkona. Aiemmin ilmoitettujen tekijävieraiden lisäksi paikalle saapuu saksalainen dokumentaristi Pepe Danquart, joka voitti Oscarin vuonna 1994 lyhytelokuvallaan Black Rider (Schwarzfahrer, 1993). Tämän vuoden näyttelijävieraat ovat Irina Björklund ja Peter Franzén. Lisäyksinä elokuvajuhlilla nähdään ensi-iltana Martin Scorsesen dokumenttielokuva My Voyage to Italy, sekä kotimaisia harvinaisuuksia.

Scorsesen elokuvan ensi-ilta

Sodankylän elokuvajuhlat tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden tutustua MARTIN SCORSESEN yli nelituntiseen dokumenttiin My Voyage to Italy (Il Mio viaggio in Italia, 1999), joka nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa valkokankaalla. Dokumentti on henkeäsalpaava matka italialaisen elokuvan kultakauden huippuhetkiin ohjaajan omakohtaisten näkemysten saattelemana. Italialaisten klassikkoelokuvien näytteet neorealismin merkkitöistä Antonionin ja Fellinin mestariteoksiin ovat poikkeuksellisen kattavia, ja Scorsesen henkilökohtainen läsnäolo elokuvassa tuo dokumenttiin persoonallista syvyyttä.

Lisävieraat

Saksalainen PEPE DANQUART (s. 1955) on tämän vuoden ainoa dokumentaristi ulkomaalaisten ohjaajavieraiden joukossa. Danquart on toiminut elokuvaohjaajana 1970-luvulta lähtien. Sodankylän elokuvajuhlilla nähdään Danquartin viime vuonna valmistunut Hell on Wheels. Elokuva kartoittaa tunteita, joita ammattipyöräilijöillä nousee pintaan Ranskan ympäriajojen aikana. Dokumentin lisäksi Danquartilta nähdään tuore komedia C(r)ook.

Tämän vuoden näyttelijävieraat ovat MIKA KAURISMÄEN elokuvassa Honey Baby esiintyvät IRINA BJÖRKLUND ja PETER FRANZÉN. Honey Babyn lisäksi Mika Kaurismäeltä nähdään Sodankylässä Suomen ennakkoensi-iltansa saava dokumenttifilmi Brasileirinho.

Päävieraista brittiläiseltä ROY WARD BAKERILTA on saatu esitettäväksi myös harvemmin nähty Marilyn-elokuva Draama hotellissa/Don't Bother to Knock ( 1952), jota on alettu pitää yhtenä Monroen avainteoksista. Elokuva sisältää myös juuri edesmenneen Anne Bancroftin debyyttiroolin. JEAN-PIERRE ja LUC DARDENNEN vastikään Cannesin Kultaisen palmun voittanut L'enfant ("Lapsi") - jonka ensi-ilta on Belgiassakin vasta syksyllä - saa heti festivaalin alkupäivinä kaksi näytöstä, ennen kuin esityskopio jatkaa tekijöiden kanssa matkaa Moskovan elokuvajuhlille.

Kotimaisia löytöjä

Juhlavuoden poikkeuksellisen runsaaseen erikoisohjelmistoon on tullut Suomen Kansallisfilmografiankin ulkopuolelle jäänyt harvinaisuus Niilon oppivuodet. Elokuva on työryhmän Milja Ahola, Anssi Blomstedt, Kalle Holmberg, Jaakko Pakkasvirta, Kristina Schulgin & Esa Vuorinen valmistama. Ennen Sodankylää elokuva on nähty vain muutamissa erikoisnäytöksissä 70-luvun alussa. Menneen kauden pitkien kotimaisten elokuvien joukossa näytetään myös parhaat dokumentit, joiden joukossa on Lasse Naukkarisen teattereissa esittämätön henkilökohtainen tilitys Olipa kerran utopia. Vuoden suomalaisten lyhytfilmivalioiden valikoimaa kaunistaa Riitta Nelimarkan 90-lvulla valmistaman hulppean animaation Birth of Rabula kaksi erimittaista versiota, jotka saavat Sodankylässä varsinaisen ensi-iltansa.

Juhlavuoden kunniaksi festivaalikatalogissa julkaistaan epävirallinen historiikki, jossa juhlien veteraanit Kaurismäen-veljeksistä alkaen muistelevat festivaalin kaksikymmenvuotisen taipaleen huippuhetkiä omasta näkökulmastaan.

Ja onhan siellä muutakin:

JUHLAVUODEN ERIKOISOHJELMISTO

Sodankylän elokuvajuhlat tarjoaa juhlavuotensa kunniaksi harvinaisen runsaan määrän erikoisnäytöksiä. Festivaalin aikana voi piipahtaa bailaamassa kulttinäytöksessä, jatkaa matkaa elokuvakaraokeen ja päättää kierroksen sivistyneesti kriitikkovieraan elokuvaesittelyyn.

Rocky Horror Picture Show
Torstaiyönä teltan estradille palaa kulttielokuvien kuningatar Rocky Horror Picture Show, joka sai Suomen ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla1988. Jim Sharmanin camp-huumorilla höystetty rock-musikaali on vuosien saatossa kerännyt uskollisen fanijoukon, joka osallistuu esityksiin vähintään samalla hurmoksella kuin elokuvan näyttelijätkin. Tässä näytöksessä ei totisesti tarvitse istua sivistyneesti, vaan yleisöä kannustetaan eläytymään äänekkäästi elokuvan tapahtumiin. Mukaan kannattaa varata ainakin hervottomalle huumorille avoin mieli, pussillinen riisiä ja muutama vessapaperirulla (ks ohjeet: www.badmovies.org/movies/rockyhorror/audience).

Mykkäelokuvat
Valtavan suosion saavuttaneet mykkäelokuvanäytökset järjestetään tänä vuonna ainutlaatuisesti triplana. Torstaina esitetään Fritz Langin tulevaisuusutopia Metropolis, jonka musiikista vastaa ensimmäistä kertaa mykkäfilmiä säestävä Laika & The Cosmonauts. Perjantaina teltan täyttää Lev Kuleshovin legendaarinen Lain mukaan, jonka säestää 1986 saman elokuvan parissa filmiorkesterina aloittanut Anssi Tikanmäki Filmorchestra. Aki Kaurismäen Sodankylän "festivaalibaby" Juha - vuosituhannen viimeinen mykkäelokuva - on myös tämän vuoden elokuvajuhlien viimeinen mykkäelokuvanäytös, ja sen säestää niin ikään Anssi Tikanmäki Filmorchestra.

3D
Kolmiulotteisten elokuvien on arveltu palaavan valkokankaalle elokuvateattereiden digitalisoitumisen myötä. Sodankylän elokuvajuhlilla 3D -elokuvia on näytetty kuitenkin alkuperäisessä muodossaan jo 90-luvun alusta alkaen. Tämän vuoden ohjelmistoon on valittu kaksi lajin ehdotonta valioedustajaa. Toinen on Alfred Hitchcockin Täydellinen rikos, joka on Suomessa harvoin nähty kolmiulotteisena. Toisena elokuvana nähdään Sodankylässä vierailleen André de Tothin Vahakabinetti, joka oli yksi ensimmäisistä 3D-elokuvista.

Nostalgiaa

Kaikkien aikojen ensimmäisten Sodankylän elokuvajuhlien tunnelmaan pääsee sukeltamaan perjantaiyönä, kun teltalla järjestetään juhlavuoden kunniaksi "karaokegaala" Rovaniemen markkinoilla -elokuvan tahdittamana: yleisö voi laulaa mukana tai kuunnella rillumarein kultivoitunutta ranskankielistä tulkkausta. Ensimmäisten juhlien muistoa kunnioittaa myös vuoden 1986 päävieraan Samuel Fullerin sotafilmi Voittamaton ykkönen, josta lauantaiyön huipentumaksi nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa ohjaajan täyspitkä versio. Festivaalin traditioihin kuuluvat Teuvo Tulion melodraamat, joista tänä vuonna on vuorossa Sellaisena kuin sinä minut halusit - lukuisten ulkomaalaisten katsojien iloksi ensimmäisen kerran englanniksi tekstitettynä.

Mestariluokat

Viime vuonna suurta vastakaikua saavuttaneet Mestariluokat saavat juhlavuotena jatkoa, kun Sodankylään saapuu Traffic-lehteä toimittava elokuvateoreetikko Raymond Bellour. Mestariluokan näytöksissä huippukriitikko esittelee klassikoita, joita ovat tänä vuonna Alfred Hitchcockin Nainen katoaa, Fritz Langin Gangsterikuningas ja Robert Bressonin Raha. Erityisen mausteen Nainen katoaa saa tämän vuoden päävieraan, trillerin apulaisohjaajan Roy Ward Bakerin sanojen saattelemana.

2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Kadeh kadeh! Sodis on yksi ennen 50-vuotispäiviä koettavista asioista, mutta siihen taitaa vielä mennä hetken aikaa. Pidähän hauskaa minunkin puolestani, siis, jos saisi vienosti pyytää!

Jari Sedergren kirjoitti...

Yritetään. Vaikka uusin Filmihullu räävikirjoituksineen vähän tunnelmia laskeekin...