keskiviikkona, syyskuuta 20, 2006

Kuon Luoja ei riitä suojelijaksi

Syksy näyttää olevan kiivas. Korttelipoliisit korvannut mellakkapoliisi rynnii monisatapäisinä laumoina meillä pilkkoen muutamia anarkisteja ja muita kansalaisia kuin unkarilaista salamipötköä viipaleiksi. Uussalamitaktiikkaa.

Mutta thaimaalaiset sotilaat panivat paremmaksi: Bangkokissa kansaa alistavat seuraavat vuodet sotilaat ja heidän tankkinsa. Sitä on hyvä tulevilla lomilla muistella rannalla pötkötellen ja viime aikojen rajoituksista vapautuneilla baarikaduilla Mekong-viskiä siemaillen. Kuiskausten aiheena ovat tietysti tsunamiaikojen puheet siitä, kuinka tehottomia poliisi ja armeija ovatkaan kehitysmaissa.

Tämän rasistisen - siis suomalaisen perusajattelun mukaisen - mielikuvan muuttaminen ei tietenkään mennyt journalistien piikkiin, sillä monet heistä vain vahvistivat sitä ennakkoluuloissaan. Käsityksen käänsivät päinvastaiseksi pylvääseen kiivennyt Sauli Niinistö ja viralliset avustuspuuhiin lähetetyt työntekijät. Nyt on ehkä helpompi muistaa perusasiat.

Kehitysmaissa poliisi ja armeija ovat toimivia instituutioita, usein lähes ainoita - eettisyydestä emme tällä hetkellä puhu. Niiden luotettavuus perustuu siihen, että palkat ovat riittävän hyviä.

Valtuudet ovat tietysti maailmalla paremmat kuin meillä: siellä ketään ei tarvitse nimittää anarkistiksi, jotta heitä saataisiin vapaasti pamputtaa ja sitten sakottaa pampun vastustamisesta. Suomessa turvaihmisten palkankorotukset ovat menneet suojelupoliisille, joka on saanut reilusti lisäpalkkaa.

Suojelupoliisi ilmeisesti vuoti tietoja Vihreiden tietokoneen puoluepapereihin tehdystä tietomurrosta, jota ei sitten ollutkaan olemassa. Silti tekijäksi nimettiin arvolehdissä ja vähemmän arvokkaissa "vasemmistoliiton kansanedustajan entinen apulainen".

Kun Vihreiden tietokoneasiantuntijat eivätkä liikennettä välittäneetkään tahot tiedä moisesta murrosta mitään, on kysyttävä, miten Suojelupoliisi tiesi? Ja mitä se tiesi?

Seuraako suojelupoliisi Eduskunnan tietoliikennettä? Tätä viimeistä kysymystä mikään tiedotusväline ei tietenkään esitä. Kuka vakoilee ja ilmiantaa eduskunta-avustajia? Onko tämä avustaja "entinen" tämän asian vuoksi? Onko kyse vain googlaamisesta, jolla jakeluun huolimattomasti annetut paperit löytyvät kenelle tahansa? Paljon olisi tutkivalle journalistille annettu, jos nämä viitsisivät pikku-uutisten asioita pohdiskella.

Takaisin Thaimaahan. Etelä-Thaimaassa on viime kuukausina ollut ainakin kymmenen lehtiin asti yltänyttä pommiräjähdystä. Bagdadin pommeista raportoidaan, mutta turismilla ei sen kanssa olekaan tekemistä. Myös Turkin ja Egyptin pommeista raportoitiin - vainko sen vuoksi, että ne tehtiin lomakohteissa. Sen pienempiä otsikoita kuin Etelä-Thaimaan sissiliikkeestä on tehty ei oikeastaan saa tehdyksikään.

Nyt melua ehkä tulee lisää: uusi perustettava hallitus ottaa varmaankin kovat keinot käyttöön. Turistit saavat katsella uimahousuissaan konepistooleja. Mustat lasit ja peilinä heijastavat suojaimet kannattaa varmuuden vuoksi ottaa pois silmiltä tätä silmät suurina ihmetellessä.

Sellaista on elämä, kun Luoja ei riitä suojelijaksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikös siellä Etelä-Thaimaassa räjäyttele pommeja ne Rauhan uskonnon edustajat? Vähän joka puolella sen porukan soturit tuntuvat huseeraavan.

Metka uskomusjärjestelmä niillä pojilla. Sanot heikäläisiä väkivaltaisiksi, niin uhkaavat vetää lättyyn.

No, älä vedä hernettä nenään Sedis. Tämä on vaan tällaista suomalaista perusrasismia.
Ei tarvitse vastata. On niitä vuodatuksia jo luettu.

t. Anti-SitäSunTätä

Ps. Toivo elää. Ruotsissa kunnolliset mamut ovat alkaneet äänestää oikeistoa.

Sedis kirjoitti...

Tästäpä linkistä hieman tarkemmin.