torstaina, elokuuta 09, 2007

Reykjavik I

Tæmmöistæ næppæimistöæ ei ole ennen ollutkaan.

Reykjavikissa sataa toista pæivææ. Siksi olenkin tyytynyt kuuntelemaan luentoja, tænææn kylmæn sodan erikoisuuksista, tiedustelusta ja vastavakoilusta. Vain Islanti selviææ kohtuullisin puhtain paperein. Kaikkialla muualla demokratia kyseenalaistuu ja ihmisoikeuksista on vælillæ enemmænkin kuin væhæn kyse. Ei sillæ, etteikæl maailmalla olisi næhty pahempaakin.

Lento kesti kolme tuntia ja bussijærjestelmæ oli omanlaatuisensa. Lippu (1200 ikr = yli 12 euroa) piti ostaa etukæteen, bussit læhtivæt kun tulivat tæyteen ja linja-autoasemalla odotettiin shuttle-bussia, joka vei ilmaiseksi hotelliin.

Tai hotelliin... Opiskelija-asuntola, suihku ja vessa kæytævællæ, ei jæækaappia, ei televisiota. Huone on onneksi kylmæ, sillæ tæællæ sataa koko ajan ja on viileææ. Hyytykææ siellæ helteessæ. Onneksi tæmæ lysti maksaa vain 95 euroa pæivæ.

Pizzat ovat 20 euroa, ruoat ravintolassa noin 30 euroa. Tuoppi olutta maksaa 600 ikr eli 7,5 euroa. Repikææ siitæ. Tæællæ on rikas, jos voi olla. Muutamat suunnittelevat ensi kerraksi, ettæ ottavat omat pussikeitot mukaan. Minæ maksan ensi kerralla kiltisti 150 euroa yö ja pææsen mukavaan hotelliin. Onneksi nykyinen on aivan kokouspaikan vieressæ.

Mutta luentoja on siis kuunneltu jo ensimmæisenæ pæivænæ. Eilen oli tutustumista viinilasin æærellæ, sitten baanalle. Ulkoministeriö varoittaa aggressioista ja taksikusksi vahvisti asian viime yönæ. Tæællæ on ollut katuvækivaltaa viimeiset kolme vuotta. Huumeet, sanoi taksimies, jonka tatuoinnit kertoivat, ettæ kokemusta alalta on. "Ennen tykkæsin lyödæ ihmisiæ, mutta nyt olen tosi kiltti, hæn sanoi. Kunnon työ on palkitsevampaa".

Tosin hæn jætti minut væærææn osoitteeseen. Parin kilometrin matka maksoi 830 kruunua eli noin 10 euroa. Löysin perille puolen tunnin harhailun jælkeen. Illan istuminen Cafebarinnissæ oli heikentænyt islannin taitojani niin, ettei hæn saanut siitæ ilmeisesti selvææ. Toivottavasti tænææn on parempi tuuri.

Tæællæ on ainakin kolme karaokepaikkaa. Ölve on kaukana, Liverpool-pubissa ja erææssæ thaipaikassa on karaokea viikonloppuisin. Sitæ ei siis vielæ ole koettu.

Islannin elokuva-arkiston johtaja soitti minulle aamulla. Hæn keskeyttææ lomansa ja esittelee minulle instituutionsa huomenna.

Mainittakoon, ettæ internet-kahvilan hinnat ovat kohtuulliset. Tæmæ puolituntinen maksoi 200 kr eli 2,42 euroa.

Kærventykææ siellæ kotona. Tæællæ on cool.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

charset=UTF-8