maanantaina, lokakuuta 15, 2007

Opettavainen päivä

Hesarissa aamulla ollut kuva Jean Sibeliuksesta johtamassa konserttia ensimmäisillä Suomen Messuilla 1920 sai minut heti inspiroitumaan. Töissä kaivoin sitten esiin elokuvan kyseisiltä messuilta: mietin olisiko siellä sittenkin liikkuvaa kuvaa Sibeliuksesta. Ei ollut. Olivat kuvanneet vain avajaispäivänä.

Armeijan ja suojeluskunnan silloisesta johdosta löytyi lyhyt kuva (von Essen ja Berg ainakin), Rudolf Holstin tunnistin ministereistä, joita oli mukana melkomoinen rivi.

Katselin saman tiensä pari muutakin messuelokuvaa ja kuvia Turusta ja Naantalista 1920-luvulta. Opettavaista. Olen melko varma, että Elmo Kaila - luen juuri hänen elämäkertaansa - on yhdessä ylioppilasrivistössä vuonna 1923 tai -24 tehdyssä elokuvassa. Hänestä tuli sinä vuonna Akateemisen Karjala-Seuran puheenjohtaja, joten aktiviteettia tämmöiseenkin esiintymiseen konspiraattorilla saattoi olla.

Mutta on kyllä vaikea tunnistaa ihmisiä: kuvatietämys itsenäisyyden ensi vuosista on niin vähäistä. Pitäisi opetella aikansa eliitti ulkonäöltä, mutta mistäs semmoisia kuvamatrikkeleita harjoittelua varten repäisee.

Ei kommentteja: