torstaina, lokakuuta 18, 2007

Talvisodan katsaukset -dvd ilmestyyYhteistyötä tehneet Finnkino Oy julkaisee Suomen elokuva-arkiston kokoaman dvd:n Talvisodan katsaukset periaatteessa huomenna. Saimme eilen arkistoon pikalähetyksenä kyseistä dvd:tä peräti kaksi kappaletta, tosin ilman kansia, koskapa Saksassa lakkoillaan ja toimitukset ovat viivästyneet.

Tänään käyn levyn kanssa vierailulla Suomalaisen klubin klubi-illassa, jossa aiheesta puhuvat aineiston koonneen toimikunnan jäsenet sotahistorian professori Ohto Manninen Maanpuolustuskorkeakoulusta ja fil.maist. Kauko Rumpunen Kansallisarkistosta.

Toimikuntaan kuuluin minäkin, joten ehkä pari sanaa sanon itsekin. Nythän on niinkin, että jos dvd ilmestyy huomenna, sitä voidaan pitää myös syntymäpäivälahjanani, kun kerran samalle päivälle sattuu.

Isoimman työn aineiston parissa käytännössä tekivät arkistonhoitaja Tommi Partanen ja tutkija Ilkka Kippola SEA:sta.

Toimikunnan jäsenet osallistuivat dvd:n tekoon myös asiantuntijoina levyllä extrana julkaistavassa dokumenttihaastattelussa. Kyse on lähdejulkaisusta - elokuvat ovat mukana sekä kuvansa että äänensä perusteella niin alkuperäisinä kuin vain mahdollista. Vain ruotsin- ja osin suomenkielinen tekstitys on nykyaikaa.

Tutkimuksellista tekstiä katsauksista on odotettavissa ensi vuonna, kun Kippolan ja minun yhdessä kirjoittama teos lyhyt- ja dokumenttielokuvan historiasta Suomessa toivottavasti saadaan julki.

"Syksyllä 1939 Suomi valmistautui järjestämään vuoden 1940 olympialaisia. Mutta unelma urheilevan nuorison juhlasta särkyi suursodan uhkakuvien edessä. Kansallinen lehdistö keskitti voimansa henkiseen maanpuolustukseen, ja kamerat valjastettiin kuvaamaan urheilukenttien sijasta sotatantereita. Elokuvien alkukuvina esitetyt uutiskatsaukset muodostivat peilin, josta taisteleva kansakunta saattoi nähdä itsensä ja samastua talvisodan sankaritarinaan. Alkuperäiset talvisodan uutiskatsaukset nähdään nyt ensimmäistä kertaa sodan valkokangasesitysten jälkeen.

Mukana ovat kaikki kymmenen talvisodan aikaista Puolustusvoimien uutiskatsausta ja yhdeksän Suomi-Filmin uutiskuvaa vuodelta 1939. Oman lisänsä antavat 15 muuta teattereissa esitettyä alkukuvaa, mm. neljä hersyvää sotilaspilaa, kaksi ulkomaista uutisfilmiä sekä nostalginen Vanha Viipurimme kommenttiraidalla varustettuna. Talvisodan filmit ja faktat valottaa tapahtumien ja elokuvien taustoja asiantuntijoiden sanoin ja sodan autenttisin kuvin. Talvisodan ainutlaatuisiin filmeihin sisältyy yhteensä yli 5 1/2 tuntia kansakunnan kohtalon koskettavaa historiaa."
Posted by Picasa

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Maailman vanhin bloggaaja täytti kuulemma 108, mutta ilmeisesti se et ole sinä. Onnea nyt kuitenkin! Sinun iässäsi mies voi olla tyytyväinen, jos vatsa toimii aamulla. Lokakuun lapsia ovat myös Miss Maailma vm. 1957, Marita Lindahl, muuten kaikkien aikojen kaunein missimme ja autonkuljettaja Räikkönen. Sedis sijoittunee jonnekin näiden kahden välimaastoon.

Sedis kirjoitti...

Täytynee ryhtyä pohtimaan kumpaan suuntautuisi.

Anonyymi kirjoitti...

Onpa ajatuksella koottu kokonaisuus. Sain ensimmäisen levyn juuri ahmittua, häätyy pitää paussia ennen seuraavaa. Erityisesti viehättää kaikkinaisen jälkiviisauden puuttuminen, annetaan tallenteiden puhua omalla painollaan.
Sauli