lauantaina, kesäkuuta 12, 2004

Elokuva ja jalkapallo

Tämän päivän Helsingin Sanomissa Reutersilta inspiroitu juttu "Jalkapallon EM-kisat vievät elokuvilta katsojat" (HS 12.6.04, B6). Näin jalkapallo romauttaa elokuvateattereiden talouden kolmeksi viikoksi: kassatulojen arvellaan jalkapalloentusiastien maassa laskevan puolella kuten viime kerrallakin. Saksan tipahdettua viime kisoissa puolivälierissä elokuvien kassatulot korjaantuivat kolmanneksella. Suomessakin tähän on varauduttu siinä mielessä, että kesäkuulle on ahdettu naiselokuvia: Connie ja Carla, Jersey Girl ja nuorten tyttöjen Mean Girls.

Suomessahan kesä on vain kesällä, ja elokuvilla on perinteisesti mennyt silloin huonosti. Maailmalla asia on toisin: suuret studiot satsaavat juuri kesän ensi-iltoihin. Tänä vuonna jalkapallon EM-kisat aikaistivat monia ensi-iltoja, esimerkkinä Troija, Van Helsing, The Day After Tomorrow ja uusin Harry Potter ja Azkabanin vanki. [Suomeen Harry Potter tulee vasta 4.8., "lähes viimeisenä maailmassa", kuten HS kirjoitti.]

Engalannissa sai ensi-iltansa toukokuussa Etelä-Lontoon jalkapallohuliganismista kertova äärimmäisen väkivaltainen The Football Factory. Se perustuu John Kingin romaaniin Chelsea Headhunterseista. Sitä luonnehditaan elokuvaksi, jota suurin osa jalkapallon EM-kisoihin keskittyvistä ei halua nähdä juuri nyt. "The Football Factory unleashes a relentless 90 minutes of male posturing, bloodshed and senseless carnage. "

Tarinan päähenkilö on nyrkkisankari ja pikkurikollinen Tommy, joka tekee nousun Chelsean "firmassa". Lopun yhteenotto kuvaa sadistisen Fredin johtamien Millwall-fanien tapaamista FA-cupin loppuottelussa. Tommyn on tehtävä valintansa. Jatkaako legendaarisen kovanyrkin Frank Harperin jalanjäljillä vai paetako Australiaan isoisän kanssa.

Ja sitten ennustus: Kreikka voittaa Portugalin ja Espanja Venäjän. Sillä saa rahat takaisin kymmenkertaisena :-))

Ei kommentteja: