maanantaina, kesäkuuta 14, 2004

Eurohautajaiset

Ei ole pelkoa otsan hiestä näillä lämmöillä. Sen sijaan vettä tulee niskaan. Onneksi olen sisätöissä eikä loma ole vielä alkanut. Mutta naapurikorttelin ravintolassa tarjottiin hirvipullia, eikä niitä voinut olla syömättä vaikka sinne piti luikkia vesisateessa "hare ramaa" lauleskellen. Katselin nimittäin aamupäivän kunniaksi Pirjo Honkasalon mainion dokumentin Atman.

Mutta sade ei haittaa kun euroaate voittaa. Helsingin Sanomatkin jaksoi otsikoida Euroopan tylsimpiä vaaleja suuremmalla kuin se olisi otsikoinut kolmannen maailmansodan syntyä, jota toki onkin vaikeampi etukäteen pohjustaa. Yhtä tylsät kuin vaalit oli Yleisradion vaalistudio, jonka jähmeys, ulospäin näkyvä epäviihtyvyys ja onneton tunarointi lähes ylittivät keinotekoisen asetelman. [Ja vielä saakutirallaa vaimon vaatimus katsoa haastatteluja juuri silloin kun Zidane upotti Englannin ja vei minun rahani!] Mutta oleellista on, ettei mitään tapahtunut. Tämän päivän Eurooppa on se sama kuin mitä on tänään, mikä on sama kuin eilen. Huomisesta en menisi tällä porukalla vannomaan. Oikeastaan voisin olla ehdolla ensi kerralla. Halukkaat puolueet voisivat alkaa säästää sitä kampanjaa varten jo nyt.

Skandalöösit ehdokkaat saivat uusia äänestäjiä, kun äänestysprosentti nousi yli neljänkymmenen. Pääministerin paikalta ansaitusti savustettu Anneli Jäätteenmäki, joka jatkoi kampanjassaan oman kuoppansa kaivua menestyksekkäästi, ja poliittisen lörpön maineen vuodoillaan hankkinut Hannu Takkula saivat hautapaikan Brysselistä. Ennestäänhän siellä oli ekstremistikepulainen Paavo Väyrynen. Neljän koplan täydentää Kyösti Virrankoski, joka edustaa maan- ja eläin-, erityisesti sian viljelijöitä.

Demarit taas kärräävät Brysseliin entisiä lehdistöneuvoksia. Media-asiantuntija Reino Paasilinnan lisäksi siellä on nyt sitten mediataitaja Lasse Lehtinen, tohtorismiehiä molemmat. Riitta Myller jatkaa alueellisena ja sosiaaaaaaalidemokraattien naiskiintiöedustajana ohi kansallisvaltion.

Kokoomuksen hautajaisissa oli vuorossa ex-puheenjohtaja Ville Itälä, joka pakenee mafiosoksi Brysseliin vai miten HeSan kuukausiliitteen juttu oli sitten tulkittava. Oulun kannatustaan, olemustaan ja esiintymistään tukevoittanut P-N Kauppi ja kristitty oksennuspussiharrastaja E-R Korhola jatkoivat kokoomuksen kauniiden naisten sarjaa Brysselissä. Korhola veti samalla ristin yli kristillisdemokraattien, jotka hän taktisesti oikein oivaltaen jätti sopivasti ennen vaaleja. Nuori leijona Alexander Stubb on sitten tuleva ulkoministeri, kun Kokoomus nousee hallitukseen. Se tulee olemaan hänen viides hyvä kokemuksensa. Sen mukaisesti hänen asiantuntijalausunnoista poliittisiksi lausunnoiksi muuttuvia kannanottojaan kannattaa seurata.

Vihreiltä Brysseliin haudattiin Satu Hassi, joka on ollut vähän sen oloinenkin jo pitkään, että jonnekin muualle pitäisi päästä. Matti Wuoren on keksittävä muita Eurooppa-harrastuksia kuin politikointi, mutta eikähän niitä riitä. Vihreiden maansuru on voimakas, mutta puolueen hyvä tuuri ei voi jatkua ikuisesti. Sillä tuurillahan he ovat tähän mennessä pärjänneet.

Ja vain yksi on joukossa poissa. Ruotsinkieliset saivat pitää paikkansa, vaikka ehdottivat Astrid Thorsia komissaariksi.

Olisi siitä voinut sentään vähän rangaista.

[Lisäsin jälkikätöisesti, että unohdin mainita Puolueen edustajan nimen ilmeisesti kala-allergiani vuoksi: Henrik Lax]

Ei kommentteja: