Katselin vaihteeksi top-listaa, kun huomasin tilaajien määrän tipahtaneen yhtä tilapäisesti alle 200 kuin se oli ylikin.
Bloginkuluttajien pitäisi olla aktiivisia ja ilmoittaa kommenteissa tilauksensa lopetus, niin voisi asiasta oikein kärsiäkin.
Sijoitukseni listalla on tällä hetkellä 51, tilaajia 198. Modernisti verkostoituneet salaliittolaiset eli neuleblogit ovat rymistäneet vauhdilla ohi sitä vauhtia, etten ole edes heidän paikkojaan takamuksissa ehtinyt näkemään. Kun päivityslistan ruuhkat ovat mitä ovat, sen etusivulta ei monikaan ehdi listalla olevia kilauttamaan.
Top-listalla edelläni on tällä hetkellä 15 neuleblogia, enkä uskalla laskea paljonko niitä on top-sadassa. Neulepuikkoja sojottaa niin, ettei tämmöinen kyrmy bloggari mahdu edes kääntymään.
Jäljelle jää vain peruuttaminen alas. Taksit eivät onneksi aja yli, sillä vain kolme taksiblogia on listan kärkipäähän päässyt. Oletin niiden ilmestyessä aikanaan, että niitä tulisi ainakin kymmenen ryminällä kärkeen. Jos vaikka joku naapuri olisi mogannut.
Minun näkökulmastani iloisiakin uutuuksia on mennyt ohi. Kemppinen on niistä yksi.
Neuleblogien sijoituksista voi päätellä, että ainakin ne tilaavat blogilistalta kaikki toisiansa. Sehän on ihan oikein. Järjestöpäätökset ja markkinatalouden demokraattinen laki rulaa. En tiedä tilaavatko muut läheisikseen kokemiaan blogeja. Luultavasti niissä on enemmän taktikointia: haa, tuotapa en tilaakaan, koska se voi nousta listalla.
Listan yksipuolistuminen - olipa kyse mistä tahansa demokratian muodosta - vähentää sen käyttökelpoisuutta. Luulisin, että jokainen seuraa eniten sitä sivua, millä oma blogi sijaitsee.
Tämä on auttanut minua ymmärtämään ensi kertaa, miksi musiikin myyntilistoilla on olemassa omia sarjoja eri tyyppiselle musiikille. Levymusiikin monipuolisuus ei muuten kävisi ilmi - ja itse asiassa markkinatkin siitä kärsivät. Kun ilmeisesti jo puolet top-listan etusivun blogeista on neuleblogeja, markkinat ovat yksipuolistuneet. Ehkä omat sarjat tarvitaan jo piakkoin, ennen kuin markkinat tukehtuvat?
Sekin on havaittavissa, että arkipäiväinen linkkaaminen toisiin blogeihin on rajusti vähentynyt. En usko olevani väärässä, kun sanon, että se lähti liikkeelle useiden listojen tulosta. Siitä voi päätellä, että tuorelista, luetuimpien lista ja top-lista aiheuttavat markkinatilanteen kiristymistä ja avaavat mahdollisuudet taktikoinnille.
Ken ei tätä usko, ei usko ihmisen oveluuteen (tai markkinahenkisyyteen). Ja kun on tähän ikään päässyt, huomaa viattominkin, ettei ihmisten oveluudella ole tosiasiassa mitään rajaa.
12 kommenttia:
Hei
Minuä ja minun kuusi työtoveriani(olemme muuten kaikki naisia, jos sillä tässä nyt mitään merkitystä on) luemme sinun blogiasi. Mutta että tilata se. En minä tiedä kuinka joku blogi tilataan, ja olenpa varma etteivät tiedä siskonikaan. Se tosin selviää kohta, kun menen käymään aamukahvilla.
Laske nyt siis ainakin meidät vakituisiksi lukijoiksesi. Tai sitten kerro kuinka blogi tilataan!
Hei tasapuolisesti kaikille seitsemälle sisarukselle! Kiitän ja kumarran ystävällisestä tiedonannostasi.
Kun menette Blogilistan etusivulle, sen vasemmassa reunassa on rekisteröitymislinkki.
Rekisteröityminen ei ole ollut ongelma ainakaan näille lähes 7000 bloggarille, joilla on oma blogi. Ei se varmasti ole muillekaan.
Saatuasi oman tunnuksen ja loggauduttuasi blogilistalle voit muodostaa oman tilauslistasi raksimalla blogilistan listoilta ne blogit, joita seuraat. Loggautuessasi listoilla olevien blogien viereen ilmestyy tällainen raksittava ruutu.
Raksitusten mukainen tilauslista päivittyy automaattisesti tuoreusjärjestykseen Omat suosikit linkin alle, joten sen avulla on helppo käydä lukemassa suosikkibloginsa ja samalla näkee vaivatta kuka on päivittänyt.
Blogilistan top- ja luetuimpien listat muodostuvat tästä: Top-listalla pysyvät tilaukset, luetuimpien listalla viikon (vai kahden?) aikana blogia blogilistalla klikanneiden määrä.
Demokraattista siis. Ja tilauksenne olisi tietysti demokratian ylistys.
Sedis, sinulla on sentään se etu puolellasi, että blogisi lukeminen on selvästi ikään kuin blogistisesti hyväksyttävää, eli sen tilaajana en koe olevani pahainen tirkistelijä tai osa suurta, tyhmää lukijamassaa :)
Meikäläisen blogin listasijoituksissa on näköjään se ilmiö, että luetaan, muttei välttämättä tilata: luetuimpien listan sijoitus nyt 36., mutta tilatuimpien listalla vasta 65. Olen kai vähän kuin Seiska-lehti: selataan paremman puutteessa ja uteliaisuudesta, muttei kuitenkaan niin kiinnosta tai ei aina kehdata tunnustaa lukijasuhdetta. Sopii tietty minulle!
Ja tuota linkkailun vähenemistä olen minäkin miettinyt. Ehkä siinä on sitä, että kun blogeja on jo nyt niin paljon, niin linkkailun painoarvo nousee, eikä haluta linkata muuten kuin erityistapauksissa.
Ovelia ollaan!
En ole minäkään koskaan ymmärtänyt yhtään blogia tilata, vaikka monia päivittäin seuraankin.
Minulle rekisteröityminen on ongelma sekä periaatteellisella tasolla että ennen kaikkea laiskuuteni tähden. Kun asialliset blogit löytyvät siististi selaimen suosikeista, en näe mitään syytä ryhtyä mitään tilailemaan.
Ylimalkaan en ymmärrä, miksi suosikkilistoista melskataan tällä tavoin. Mitä väliä jollain listasijoituksella on? Taisi olla Filminorin edesmennyt tuotantopäällikkö Kullervo Kukkasjärvi, joka totesi aikoinaan, ettei kansan syvien rivien makua voi koskaan aliarvoida riittävästi.
Tilastot ovat perseestä, vaikka niitä (nihkeästi) seuraankin.
Blogien sisältö ratkaisee. Voit olla suosittu, mutta tekstisi pelkkää chattia tai ihmisten kyltymättömän uteliaisuuden tyydyttämistä.
Toisaalta voit olla liki tuntematon, mutta päreistäsi löytyy ainakin ajoittain "sitä jotain" - ehkä pysyvääkin.
Ja jos vielä itse tiedät sen, miksi tuijottelisit tilastoihin?
Marinadi
Taidan olla yksi syyllisistä. Nyt on raksi ruksattu. Vai onko se ruksi raksattu?
Sijoitukset sikseen ja eikös ne ole kärjen osalta jo melko paalutetut (ainakin Majavan blogin mukaan ensin ehtineet ovat suosionsa vakiinnuttaneet ja muut eivät saa kiinni vai miten se meni).
Mutta linkitysten laiminlyönti, etenkin toisten blogien, minua ainakin harmittaa. Se on mielestäni olennainen osa bloggausta, ihan niin kuin kommentointikin. Ja toisten kommentteihin vastaaminen.
t. sekä Sediksen että Marinadin tilaaja ja lukija
Olen itsekin huomannut, että linkitys on alkanut olla vähän ohimenevä ilmiö. Harvempi jaksaa esimerkiksi enää Pinseriin linkittää, vaikkapa olisi sieltä jotain mielenkiintoista sanottavaakin löytänyt.
Linkitys on kuitenkin yksi blogiyhteisön kulmakiviä ja siksi erittäin kannatettavaa.
Itselläni on etuoikeutettu asema tehdä asialle jotain. Olenkin mielessäni jo valmiiksi miettinyt linkitysmittarin ("Linkatuimmat-listan") parantelua. Nykyinen lista toimii erittäin huonosti, eikä siitä olekaan kenellekään vertailukohteeksi. Mutta myyttinen kakkosversio linkatuimmat-listasta varmasti rohkaisee bloggaajia linkittämään - ajattelin nimittäin että lista ei vaikuta pelkästään itseensä, vaan otetaan parametriksi mukaan myös kuumuuslistalle.
Lisäksi lista tulee painottamaan jutun yhteydessä tehtäviä linkityksiä, eli toiseen blogiin viittaaminen omassa kirjoituksessaan tuottaa paljon hyväkarmapisteitä.
Ja lisäbonuksena saadaan vielä mittari, joka kertoo mitä minusta puhutaan muualla blogistanissa! Technoratin seuranta toimii aina epäluotettavasti ja viiveellä ja Sitemeterin tai Google Analyticsin viittaajalistat taas ovat riippuvaisia linkkien klikkailusta.
Eli lisäarvoa lisäarvon päälle.
Jäljellä on sitten vielä se vaikein osa, eli softan nykertäminen kasaan. Joka tapahtuu heti, kun minulla on vapaailta jolloin en ole kuolemanväsynyt leipätyöstä...
Olisihan se mukavaa kuvitella, että vanhat starat ovat ohittamattomia, mutta valitettavasti varkain ykköseksi kivunnut Salakuunneltua murskaa tämänkin teorian.
"Ylimalkaan en ymmärrä, miksi suosikkilistoista melskataan tällä tavoin. Mitä väliä jollain listasijoituksella on?" Nim.om.
Mikä ihmeen KISA tää on?? Älytöntä hinkkaamista yksistä listoista! Se nyt on silleen, että niitä lukijoita on tai ei, nyyhkytyksen määrästä riippumatta, paitsi ettei kukaan kestä nyyhkytystä yhdentekevistä sijoituksista kovin pitkään.
Mitä järkeä on kilpailla sijoituksesta blogilistalla?
Ja taktikointi? Miksi joku haluaisi taktikoida?
Minulle riittää oikein hyvin, että tiedän lukijoita olevan, että en pelkkään avaruuteen kirjoita. Tärkeämpää kuin lukijoiden määrä ona lukijoiden laatu. Ilahdun kommenteista.
Minä jotenkin kuvittelin että blogilistan pääasiallinen tarkoitus on löytää sellaisia blogeja joiden aihepiirit itseä kiinnostavat. En tiennytkään sen olevan mikään tilauskilpailu.
Itse en tilaa ainuttakaan blogia, olen vain lisännyt ne tuonne kirjanmerkkeihin erilliseen kansioon.
Miksi sillä on niin paljon väliä?
Lähetä kommentti