sunnuntaina, syyskuuta 02, 2007

Matkalla maineeseen

Elämässä sattuu aina tilaisuuksia, jotka muodostuvat legendaarisiksi. Asuessani Tukholman liepeillä reilu neljännesvuosisata sitten - tarkalleen vuonna 1981 - istuin jälleen kerran Operakällarenin lähellä Kungsträdgårdenissa.

Oli kaunis kesäilta ja minulla on mukanani kitara. Ympärille kerääntyi pari muutakin illanviettäjää, kaikilla erinäisiä eväitä mukana.

Paikalle saapui sitten neljä nuorta, ja yksi heistä pyysi kitaraa lainaksi. Soittelimme ja lauloimme vuorotellen ja vähitellen jengiä alkoi kerääntyä satapäiseksi poppooksi. Ihmettelin sitä vieressä istuvalle suomalaistytölle, joka oli tarttunut matkaan rautatieasemalta. Olin luvannut, että minun seurassani aina tapahtuu, eikä aika käy pitkäksi.

Tyttö melkein kauhistui sitä etten tuntenut kavereita. Sanoin, että en minä tiedä keitä ne ovat, mutta tullessaan sanoivat, että olivat olleet tekemässä elokuvaa.

No, kyse oli Ruotsin silloin suosituimmasta bändistä, nimeltään Gyllene Tider. Kaveri, jonka kanssa vuorotellen lauleskelimme oli Per Gessle. Hänhän oli mukana Marie Fredrikssonin kanssa Roxette-yhtyeessä, joka sentään sai singlensä neljä kertaa Amerikan Top-100 -listan ykköseksi vuosina 1989-91. [Tuo linkattu suomenkielinen Wikipedia-artikkeli kertoo todella omituisia ja ei-paikkaansapitäviä juttuja tästä Amerikan menestyksestä]Elämän varrella olen tietysti tavannut monia elokuvakuuluisuuksia kaikkialta maailmassa, mutta vasta nyt huomasin, että ensimmäinen tuttu on noussut youtube-ykköseksi. Se on tietysti Gregorius-nimellä esiintynyt Esko Nick, jonka olen oppinut tuntemaan kymmeninä Vanhan kuppila-iltoina Egonina, Suomen eniten Einsteinia muistuttavana mukavana miehenä.

Videolla tanssii myös Jari Samulinin tanssiryhmä. Ihan ventovieras ei ole hänkään, sillä olemme tavanneet tänä vuonna parikin kertaa, kun olemme lauleskelleet karaokea samoissa ympyröissä. Olen tavannut vain harvoja itseäni vanhempia Jari-nimisiä. Mahdollista se olisi toki useamminkin, sillä Jalmari Finne keksi nimen jo vuonna 1939.

Vaikka tämä hupaisa N.M.K.Y on viime aikoina linkattu moneen blogiin, laitetaan se vielä kerran näytille. Se lienee jatkuvasti You Tuben eniten soitettuja kappaleita ja tutkijoiden mukaan kävi jopa ykkösenä eli se on ollut maailman suosituinta katseluviihdettä. Ei hullumpaa!

2 kommenttia:

upa kirjoitti...

Väestörekisteri kertoo JARI nimestä seuraavaa:
mies nainen
1920-39 1 0
1940-59 7481 0
1960-79 32356 1
1980-99 5771 0
2000-06 297 0
2007 19 0
Yht. 45925 1
Yksi nainenkin mahtuu joukkoon!

Sedis kirjoitti...

Häntä en ole tavannut.

Tuo 1939 syntynyt Jari on nimen keksijän Jalmari Finnen veljnpoika. Muistaakseni.