lauantaina, syyskuuta 22, 2007

Vapauttakaa Bouvetøy

Kasan Jussi kirjoitti maailman syrjäisimmästä saaresta, Norjalle kuuluvasta Bouvetøysta (54°26′S 3°24′E), joka on tunnettu myös nimillä Liverpool Island ja Lindsay Island.

1739 löydetty saari on saanut nimensä löytäjältään: sinne ensinnä eksyneen laivan kapteeni oli Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier. James Lindsay taas oli valaanpyytäjä, joka joutui saarelle vuonna 1808. Liverpool Island nimen saarelle antoi kapteeni Norris vuonna 1825. Hän oli samaisen Enderby Companyn valaanpyytäjiä kuin edeltäjänsäkin. Ensimmäinen pidempään saarella ollut Lars Christensen valloitti matkakumppaneineen asumattoman jääpeitteisen syrjäsaaren Norjan kuninkaalle 1927. Norjallahan näitä saaria riittää.

Mutta Norjassa tämä imperialismi on aiheuttanut valtaisia, jatkuvia mielenosoituksia. Toimintaa organisoi Norjalainen tukiryhmä Bouvetøyn vapauttamiseksi.

Gi oss pingvinråderett!

1 kommentti:

Jussi Og kirjoitti...

Eläköön pingviinien, hylkeiden ja muiden muodostama alkuperäisväestö!

Kultturisivuilla selviää näemmä, että musiikki on päätaidelaji ja että kaikki laulavat ja säestävät. Urheiluista sen sijaan todetaan, että vaikka hyviä uimareita ja lentäjiä ihaillaan, meidän tuntemaamme organisoitua urheilua ei ole Bouvet'n saarella lainkaan.