Mitäkö ajattelin tänä aamuna partasuujugurtin ja kahvikupposen äärellä? Sitä, kuinka moni suomalainen kannattaa Kaarle XVI Kustaan jatkoa Ruotsin kuninkaana. Sitä, kuinka moni tietää, että Viron pääministeri on Andrus Ansip ja mitä hän ajattelee. Tai tietää kuka on tällä hetkellä Venäjän pääministeri?
Mutta nyt melko moni suomalainen tietää, että "Putinin jatko" Venäjän johdossa ei saa kannatusta (toisilta) suomalaisilta. Vain vajaa neljännes Helsingin Sanomain gallupiin vastanneista haluaisi Vladimir Putinin (s. 1952) jatkavan "Venäjän tosiallisena johtajana presidenttikauden päätyttyä".
Kuka tietää mitä vastanneet ajattelivat epämääräisestä ja suorastaan sekavasta kysymyksestä? Tähän sammakkokysymykseen vastanneista 55-vuotiaan Putinin poliittisen uran halusi jatkossa tyrmätä joka toinen, vihreistä 71 %, keskustalaisista 53 %, kokoomuslaisista 52 %, sdp:stä 46 & ja vasemmistoliitosta 57 % ja muista 42 %. Hämmentäviä lukuja ja ehdottomasti myös hyvin aivopestyjen lukuja.
Vihreiden sisäinen manipulaatio on luvuista päätellen jo huolestuttavissa mitoissa. Globaaleilla uhilla ja sen henkilöinnillä ratsastavassakin puolueessa olisi syytä muistaa, että asia on Venäjällä äänestäjien käsissä. Ja että sille - kansan ja kansojen äänestystuloksille - voisi jotakin kunnioitusta antaa.
Yksi tällaisten kyselyjen ongelmista on yleinen tietotaso. Voi hyvin olettaa, että kyselyyn vastanneista suomalaisilla suurimmalla osalla ei ole aavistustakaan siitä, kuka on Viktor Zubkov tai missä asemassa ja millä valtaoikeuksilla Mihail Fradkov toimi vuosina 2004-7. Vasta tuttuakin tutumpi Putin pelottaa sillä paikalla. Putinin ulkopuolelta suomalainen lehdistö ei juuri seuraa Venäjän asioita.
Jutun kirjoittanut maisteri Tanja Vasama päätti lähteä kolumnissaan "lintukotoajattelun" linjoille. Lintukodollahan tarkoitetaan sitä, että ihmiset ovat tyhmiä, kun eivät usko turvallisuutensa tai minkä tahansa muun perustarpeen olevan koko ajan vaarassa.
Alun perin lintukoto liitettiin ruotsalaiseen sosialidemokratiaan, nyttemmin lähes yksin kokoomuslaiseen turvallisuuspoliittiseen retoriikkaan. Ja se tarkoittaa Natoa. Niinpä ilmoitan kantanani, että koko kyselyn ja jutun ainoa tarkoitus on Natoon työntävän turvallisuusuhan luominen. Samalla turvallisuusuhat personoidaan jokseenkin likasankojournalismia muistuttavalla tavalla Putinin henkilöön.
Vasaman mielestä suomalaisten mielipiteissä on jotain vikaa, kun he eivät suostu pitäään Venäjää (jatkuvana) uhkana, vaikka sen vaarallisuus eri tilanteissa tunnustetaan. "Jos kerran suomalaiset ovat sitä mieltä, että itänaapuri uhkaa maailmanrauhaa, miten uhka koskettaa meitä vähemmän kuin muita?" Tamperelaisen paikallispolitiikan ja suomalaisten EMU-kannan manipuloinnin kautta valmentautunut toimittaja unohtaa omat tuloksensa. Tai käyttää niitä hyväkseen.
Ketä muita toimittaja mahtaa tarkoittaa? Ruotsalaisia, saksalaisia, norjalaisia, tanskalaisia, islantilaisia?
5 kommenttia:
Tässä Putin -jutussa ihmetyttää eniten se, että olisiko hyvä sitten sellainen tilanne, jossa Venäjällä ei olisi selkeää sekä tiukkaa johtajaa? Kaipaako joku kaaosta naapuriimme?
Brezhnevin alkuaikojen jälkeen Venäjällä ei ole ollut johtajaa, joka saisi kannatusta omassa maassaan. Gorbatsovin ja jopa Jeltsinin kannatus oli loppuaikoina parin prosentin luokkaa.
Putinin kannatus on 60-70%. Kuinka semmoisen voisi ohittaa ja puhua mistään demokraattisesta mielestä?
Sedis, olen kanssasi samanmielinen;)
Anonyymi ilmeisesti olettaa (vähän ennakkoluuloisesti?) että Venäjällä on vain kaksi vaihtoehtoa: selkeä ja tiukka johtaja tai kaaos.
Se että Venäjällä kannatetaan laajasti epädemokraattista johtoa on minusta ihan hyvä huolenaihe etenkin venäläisten kannalta. Ei kannatuksen pidä pyhittää arveluttavia toimia.
Siinä olen Sediksen samaa mieltä että täällä ei tiedetä tarpeeksi, Fradkovin ym. lisäksi ollaan (olen) pimennossa opposition luonteesta ja kannatuksesta. Kai siellä muitakin on kuin kansallisbolsevikkeja?
Anonyymi on realisti; mikäli Venäjällä ei ole selkeää ykkösmiestä, siellä on kaaos.
Kokonaan toinen asia on se, että annetaan heidän hoitaa omat vaalinsa ja hoidetaan me omamme.
Eikä se demokratia aina takaa fiksua johtajaa, jos nyt vaikka jenkkejä ajattelee........
Lähetä kommentti