keskiviikkona, joulukuuta 15, 2004

Blogietiikkaa

Blogietiikka-kysely, johon Butt Ugly ennen Tokion-matkaansa viittasi, on verrattain kiinnostavaa luettavaa kaikille bloggareille.

Tohtoriopiskelija kysyy viisi kysymystä tutkielmaansa varten.
1) Keille blogiasi kirjoitat ja keihin blogisi vaikuttaa? (Kysymys Rawlsin hengessä)
2) W.D. Rossin mukaan prima facie (tässä "ensimmäisen kertaluokan") velvollisuuksia - nimenomaan sellaisia joista ON neuvoteltava toisten kanssa - ovat läpinäkyvyys, vastuullisuus, muille tuotetun harmin minimoiminen, vapaa ilmaisu, tosiasioissa pitäytyminen, etiketti (Transparency, Accountability, Minimizing Harm to Others, Free Expression, Factual Truth, Etiquette). Tutkija pyytää asettamaan ne omaan arvojärjestykseesi ja vielä antamaan panoksensa näiden termien kehittämiseen: onko muita tärkeitä ensimmäisen kertaluokan velvollisuuksia.
3) Kantin hengessä tutkija kysyy, onko olemassa velvollisuuksia, joita bloginpitäjän on täytettävä koko ajan ollakseen "hyvä bloggari". Ja onko asioita, joita ei saa koskaan tehdä blogatessa?
4) Tutkija kysyy, mitä yhteiskunnallista merkitystä bloggaamisella on?
5) Lopuksi tutkija kysyy, miksi päätit aloittaa blogin pitämisen? Mitä halusit saavuttaa blogillasi? Oletko saavuttanut sen tarkoituksen nyt?

Kyllä tällä sapluunalla saisi suomalaisenkin proseminaarin filosofiaan tehdyksi. Ei voi kuin suositella, että amerikkalaistutkijalle vastauksia toimitetaan, mutta tässä nyt olisi aika kiva älyllinen meemi - älymeemi? - vastuullisille bloggareille... Vastauksia voi kyllä pistää tuohon kommentteihinkin, jos niin lyhyesti haluaa, voi ja osaa vastata. Siitä voisi saada joskus vertaistutkimuksen aikaiseksi. Muutama kymmen vastausta olisi jo hyvä.
Toivon, että kommenttiosastooni kirjattaisiin, jos on näihin vastannut blogissaan. Voisin kerätä ne sitten yhteen talteen.

7 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Olisi mukavaa, jos kaikki vastaukset päätyisivat myös tutkijalle itselleen.

Anonyymi kirjoitti...

Näkemykseni blogietiikasta. Pitäisikö tässä sitten vielä solkata sama englanniksi ja lähettää tutkijalle joululahjaksi?

OlliS

Jari Sedergren kirjoitti...

Sitähän minä kehotin tekemään. On vain kiinnostavaa kerätä ne vastaukset myös Suomessa ja ajattelin pistää ne talteen. Tutkija näyttää yrittävän julkaista jo tammikuussa juttunsa, joten sinne päin on kiire. Tähän ehtii kyllä myöhemminkin, jos vain ihmiset viitsivät vastata.

Jari Sedergren kirjoitti...

Kiitos Olli. En kykene kyllä välittämään amerikkalaiselle tutkijoille suomenkielisistä vastauksista mitään, joten kaikki voivat vääntää ne joko suoraan englanniksi tai sitten tähän meemiin suomeksi ja tutkijalle oma vastaus englanniksi. Uskon kyllä, että eri maista tulee erilaisia vastauksia.

Jari Sedergren kirjoitti...

Juusolle kirjoittelin näitä, ja ajattelin sen sopivan tännekin.

John Rawlsia pidetään usein kaikkein tärkeimpänä poliittisen filosofian edustajana 1900-luvun jälkipuoliskolla. Hän edisti liberaalista näkökantaa. On suomennettukin: termi "oikeudenmukaisuus" tuli uudella tavalla poliittiseen keskusteluun hänen kauttaan myös Suomessa.
http://www.policylibrary.com/rawls/

Sir William David Ross oli brittiläinen moraalifilosofi, joka toimi 1900-luvun ensimmäisellä puolella. Hän puolusti näkemystä jota nimitetään eettiseksi intuitionismiksi. Hän väitti, että on olemassa objektiivisia eettisiä totuuksia, ja että perustavat totuudet ovat itsestään selviä, ja että skeptiset hyökkäkset moraalia kohtaan epäonnistuvat.

Hän argumentoi edelleen, että utilitarianismi ei ole paras keino tavoittaa eettisiä intuitioita, vaan ne tavoitetaan parhaiten joukolla "prima facie" velvollisuuksia, jotka ovat keskenään samanarvoisia. (Tässä mielessä jenkkitutkija tekee toisin - hän nimen omaan tavoittelee näiden asettamista rankingjärjestykseen.)

W. D. Ross:
http://www.hu.mtu.edu/~tlockha/hu329ov8.htm

Edublogi kirjoitti...

Olen tänään 17.12. kommentoinut esittämiäsi kysymyksiä Maalaisen blogissa.

Eufemia kirjoitti...

Vastasin tänään 17.12.