perjantaina, syyskuuta 02, 2005

Anarkiaa Yhdysvalloissa

CNN otsikoi New Orleansista Avustustyöntekijät kohtaavat kaupungisodankäynnin. Evakuointia odottavien määräksi on nyt määritelty "kymmeniä tuhansia", mutta sadan tuhannen raja voidaan hyvinkin ylittää.

Kaikki uutistoimistot kertovat yhtäpitävästi New Orleansissa vallitsevasta kaaoksesta. Kukaan ei ole ottanut johtoa kaupungin rauhoittamisesta siellä mesoavilta gangstereilta. Suomen televisio sievistelee tilannetta, joten olen jälleen pakotettu kehottamaan maistamaan mustikkaa. Nyt ei ole mansikoiden aika: katsokaa kansainvälisiä uutisia ja kuvia tapahtumista.

Maailman suurimpien rikkauksien maassa pelastustoimet ovat surkeasti organisoidut, kymmenet tuhannet näkevät nälkää ja janoa, edes naisia ja lapsia ei ole evakuoitu - ihmiset odottavat kuljetusta pois kaupungista vielä neljäntenä päivänä. Busseja ei saada paikalle, järjestelmällisestä ruoka- ja juomahuollosta puhumattakaan.

Kansainvälisesti levitetyistä uutiskuvista selviää, että paikalle uppoavaan kaupunkiin joutuivat jäämään yhteiskunnan vähäosaiset, joilla ei ole omaa autoa tai paljoa muutakaan. Nyt ehkä jopa tuhannet heistä ovat kuolleet - eikä ruumiita viitsi kukaan onkia vesilammikoista: tuhatvuotinenkin sivistys on ehtinyt jo kuolla.

Me sitten katselemme tätä välinpitämättömyyttä uutiskuvista aamiaispöydissämme. Muutenkin kuvissa näkyy hyvin vähän valkoista keskiluokkaa - paitsi tietysti poliisin ja kansalliskaartin univormuissa - eikä yhtäkään ns. hyvin toimeentulevaa. He kyllä löysivät ajoissa tiensä ulos hukkuvasta kaupungista. Mutta mm. sairaaloiden asukkaita jäi kaupunkiin jäljelle aika paljon, mistä kertoessaan Fred Cerise, Louisianan terveysasioista vastaava ministeri, kakisteli ja kyynelehti.

Viittasin edellisessä kirjoituksessani amerikkalaiseen sivistykseen, jota demokratian nimissä viedään asevoimin mm. miehitettyyn Irakiin. Amerikkalainen sivistys on noussut tilanteesta, jossa erämaa ja aseet ovat saaneet ratkaista asiat. Tuhoalueen toiminta osoittaa, että pitkä kehitystyö villin lännen ajoista nykypäivään on valunut pitkälti hukkaan: systeemiä pitävät yllä vain armeija, kansalliskaarti ja poliisi, eivätkä nekään kovin hyvin. Asenne koskee myös Helsingin Sanomien Jyri Raiviota. Hänen pääsynsä kaupunkiin esti amerikkalaispoliisi, joka nimitti suomalaistoimittajaa "vitun jugoslavialaiseksi toimittajaksi." Viite Serbiaan ja viholliseen oli enemmän kuin selvä.

Myötäeläminen ei kuulu amerikkalaisen yhteiskunnan parhaisiin puoliin, mikä näkyy mm. pelastustöiden hitaudessa. Kohta siitä puhutaan paljon. Näissä asioissa säästäväinen presidentti Bush korosti puheessaan, että "yksityistä sektoria" tarvitaan mukaan. Amerikkalaiset enemmistöt myötäelävät vain omien lahkojensa puolesta. Rahankeräyksen kärjessä eivät ole amerikkalaiset hyvinvoivat piirit: sen sijaan esiin ovat nousseet raptaiteilijat. Onko tämä jollekin yllätys?

Kuten edellisen kirjoituksen kommenteissa kirjoitin, myötäelämisen puutteen näki myös presidentti George Bushin ilmeestä, kun hän aivan päivänselvästi pitkin hampain ilmoitti 10,5 miljardin dollarin hätäavusta alueelle - virallisesti rahat myönsi tietysti senaatti.

Bushin ilme kertoi minulle, että nekin rahat olisi tarvittu Irakissa, missä käytävään turhaan sotaan jengi alkaa kyllästyä. Sotaa julistaessaan Bush oli paljon vakuuttavampi. Kysyin aamulla, miksi Bush ei ole jo katastrofipaikalla myötäelämässä: tänä iltana hän sitten ilmeisesti lähtee tuhoalueen suuntaan. Tuore Sky News Gallup kertoi, mitä britit ajattelevat. Kysymys kuului toimiko Bush tarpeeksi nopeasti avustustoiminnan aloittamisessa. 80 prosenttia vastasi ei, 20 prosenttia kyllä.

New Orleansin pormestari Ray Nagin ilmoitti juuri, että kuolinuhrien luku on jo nyt satoja ja tulee ehkä nousemaan tuhansiin.

Hänellä oli muutakin kerrottavaa. Evakuointiyritykset Superdome-stadionilta, amerikkalaisen jalkapallon pyhätöstä, on keskeytetty. Syynä oli se, että pelastustyötä tehneitä helikoptereita tulitettiin. [EDIT: Kyse ei ole yksittäistapauksesta: Charity-sairaalan evakuoiminen keskeytettiin yhden tai kahden tarkka-ampujan tulitettua avustushelikoptereita. Sairaalan johtaja valitti sitä, ettei armeijaa tai muita viranomaisia ollut saapunut, vaikka keskeytyksestä oli kulunut jo kaksi tuntia. Tilanteen vaikeudesta kertoo myös se, että poliisista eroaa paljon väkeä: he eivät uskalla mennä kaupunkiin, jossa ammutaan kovilla.]

Tämän jälkeen on sitten odotettava, mitä Bushin eilen mainitsema "nollatoleranssi" käytännössä tarkoittaa. [EDIT: Armeija on päättänyt mennä kaupunkiin ilmeisesti vielä perjantain aikana. Operaatio jatkuu näillä näkymin 3 päivää, jolloin lasketaan paikalla olevan 30000 sotilasta ja kansalliskaartin jäsentä.]

CNN anoo nyt tiedotusapuun kansalaisjournalisteja. Sivulta löytyy myös sinne lähetettyjä kuvia, videoita ja kertomuksia.

EDIT: Salamanterit.net pohdiskelee seismologisesta näkökulmasta Etelä-Kalifornian tilannetta. Siellä on parina viime päivänä ollut jo 79 yli 2,5 Richterin maanjäristystä, suurimmillaan yli viisi Richterin asteikolla. Tuntematon tulivuori.

Hänellä on ammattilaisnäkökulma myös siitä, että supertaifuuni Nabi Aasiassa ohittaa Okinawan niukasti. Vastaava taifuuni (Talim) iskee sen sijaan joko Taiwaniin tai Kiinaan Japanin sijaan. Kylmien vesien vuoksi onneksi heikentyneenä. [EDIT: Jälkimmäinen toteutui, edellinen tilanne realisoituu pe-iltana],

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Raportit alueelta ovat katastrofaalisia. Lähes poikkeuksetta apua odottavat ihmiset ovat mustia. Avustustoimet ja niiden organisointi eivät toimi.

Tällä on kyllä kovat seuraukset jenkkiläiseen yhteiskuntaan. Bush?
http://service.spiegel.de/cache/international/

Anonyymi kirjoitti...

Piti linkittää juttuun:
http://service.spiegel.de/cache/international/0,1518,372455,00.html

Jari Sedergren kirjoitti...

Siis suora kytkös Irakiin. New Orleansin tulvarahastoa pienennettiin rajusti, ja "säästö" siirrettiin suoraan Irak-kuluihin.

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän käytännön merkitystä sillä mahtaa olla, jos Amerikka pääseekin eroon joistakin yhteiskunnan luusereista, siis 'vähäosaisista'?

Pitäisi kai vain taputtaa käsiään. Survival of the fittest.

Jari Sedergren kirjoitti...

Kukaan ei Yhdysvalloissa kysy, keitä kuolleet ovat. Eikä tule kysymäänkään.

Jari Sedergren kirjoitti...

Kansalliskaarti asteli äsken televisiokuvissa New Orleansin keskustaan konetuliaseet kädessään. Kiinnitti huomiota se, että kenelläkään ei ollut luotiliivejä yllään. Saamme sankariuhreja.

Tino Rossi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Tino Rossi kirjoitti...

Ovatkohan elokuvat ja cowboy-sankaritarinat muovanneet amerikkalaisten alitajuntaa niin että katastrofit aiheuttavat välittömästi kaaosmaisen reaktion? Kun arki romahtaa on aika hamstrata evästä ja linnoittautua jonnekin mistä on hyvät ampumanäköalat.

Länkkäreissä ja katastrofidraamoissa on ihan turha huudella poliisia tai viranomaista apuun, itse on puolustettava laumaansa ettei tule turmio.

Waterworld maailmassa pärjäävät vain kovimmat ja hekin vain venyttämällä moraaliaan ja olemalla julmempia kuin muut. Tällaisesta perspektiivistä pelastushelikopterikin voi olla uhka koska "eihän niistä koskaan tiedä, ties mitä ryssiä ovat oikeasti"

Jari Sedergren kirjoitti...

Mielenkiintoinen teoria. Mutta keksin hieman realistisemman. Ryöstelijät ja hullut tietävät sen verran, että heidän aikansa on lopulta lyhyt. Tämmöiset ampumiset jatkavat heidän toiminta-aikaansa: ryöstösaaliit on ensin jonnekin piilotettava ja vasta sitten on aika liittyä avustettavien jonoihin.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Kompromissiehdotus Tinon ja Sediksen teorioiden kesken:

Tilanteen alkuvaiheessa - siis valmiudessa tarttua aseeseen, oli tarkoitus mikä hyvänsä, kunhan se on oman edun mukainen - voi hyvinkin olla takana maan ja erityisesti läntisten ja eteläisten osavaltioiden sosiaalihistoria ja kansanperinne.

Ensijärkytyksestä tai -huumasta selvittyä aseiden käyttö onkin jo reaalipolitiikkaa, kuten saavutettujen asemien säilyttämisyrityksiä.

Ja tietysti mukaan mahtuu myös sellaisia, joille pyssynpaukuttelu on aina ollut osa elämää. Nyt sitä vain voi tehdä vapaammin, ja ennenkaikkea puoli maailmaa seuraa näiden häiriintyneiden harrastuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin 67 prosenttia neworleansilaisista on mustia (vuoden 2000 väestönlaskenta).
Blogisisko

Anonyymi kirjoitti...

Pieni historian kertaus: Vuonna 1927 Missisippi tulvi niin että New Orleans peittyi osaksi veteen. (Valkoisille) päättäjille tuli hätä. Mustat nimittäin saattaisivat ryöstellä. Niinpä mustien kaupunginosista paenneet vietiin työleireille (valmiit piikkilangat) ja koteihinsa jääneiden pysyminen siellä varmistettiin laskemalla mustien kaupunginosat veden alle. (Lähde The New York Times ettei tarvitse epäillä minua ilkeydestä...)

Le Mondin toimittaja oli haastatellut joitakin paenneita jotka kertoivat etteivät voineet ottaa autoihinsa autottomia naapureitaan koska piti saada vielä maksamaton uusi plasmatelevisio turvaan...

USA sai Mogadishun omalle pihalleen.

Ja tämä on republikaanien ansiota. Republikaanienemmistöinen senaatti vei New Orleansin tulvapatojen korottamisee jo osoitetut rahat ja käytti ne Irakin laskujen maksamiseen. (Lähde The New York Times.)

Laajemmalla tasolla katastrofin kulku on tietysti ennakoimaton republikaanienkin kannalta. Konservatiivisen opin mukaanhan katastrofien sosiaalipoliittiset toimet hoitaisivat kansalaisjärjestöt. Eikä ole heidän vastuullan jos kaksi kertaa Suomen kokoinen alue jää veden alle.

Mutta heidän vastuullaan on kaikkien sellaisten aloitteiden kaataminen joilla olisi luotu vahva (sosiaalinen) valtio. Tarkoitan tässä tietysti Clintonin sosiaalipakettia jonka Newt Ginrichin johdolla republikaanit kaatoivat. (Perusteli että muuten demokraatit saavat seuraavat presidentit. Totta todnäk mutta niitä lakeja olisi tarvittu nyt.)
/jt

Rauno Rasanen kirjoitti...

No jo oli analyysi...(?)

Jari Sedergren kirjoitti...

Näytti ihan järkevältä minusta.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Liikaa yleistyksiä.
Kun silloin ja/niin tällöin ja tänään...höpoö höpö...

Rauno Rasanen kirjoitti...

Muuten - en ole havainnut yhtenkään neitokaisen kommentoineen rajua ilmaamme...jossa kuolo vain on muistojemme lähte...

RR

PS. Muuten pälättävät - mutta - nyt on paikka esittää mielipite!!!

Rakas ...sun rintas kaaren ma intomimon leikin vallassa näin nappppp...(Security....Security)...

Jari Sedergren kirjoitti...

Ehkäpä tämä ei ole sukupuolikysymys.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Siinä sinä olet väärässä.

Jari Sedergren kirjoitti...

Muistan kyllä kerran olleeni väärässä. 1970-luvulla.