tiistaina, syyskuuta 20, 2005

Tekijänoikeusäänestys

Käykääpä antamassa äänenne ja kommenttinne Digitodayn kyselyyn tekijänoikeuslaista.

Alle kaksi prosenttia äänestäneistä näyttää kannattavan suunnitteilla olevaa muotoilua: äsken siellä käydessäni vajaa 60 oli kannattanut ja 2960 vastustanut.

Viestissäni nostin esiin sen, että lakeja ei pidä kirjoittaa niin, että hyvin monista arkipäivän järjen mukaan toimivista kunnon kansalaisista tehdään lainrikkojia. Tämä on tekijänoikeuslain kohdalla yhtä järkevä periaate kuin minkä tahansa muun lain kohdalla. Tuottajansuojaa ei saa ylikorostaa, vaikka tekijänoikeudet ovat yksi maailman perusasioista.

Valtioneuvosto ja eduskunta ovat ehdotuksellaan kuitenkin olleet hyppäämässä äärimmäiseen kantaan. Ajatus siitä, että ristiriitainen laki hyväksyttäisiin tietoisesti, on omituinen.

Niin kiire asialla ei todellisuudessa ole, etteikö lakiehdotusta voisi korjata. Ei se olisi ensimmäinen kerta. Kiirettä perustelevat vain sulat hatussa.

2 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Menen.

Sitten muuta:

Melkein tuntuu, kuin olisin rahapulassa tekassut cover-biisin, kun siihen tutkimukseesi linkkasin! Mutkun mulla oli olevinaan siitä jatkoajatus. Ja toisaalta se oli niin mainio proggis, että kannattaa pitää esillä. Se kannattaisi varmaan nostaa sivupalkkiin ikilinkiksi, on täällä niin paljon sellaista väkeä liikkeellä, joilta toukokuu meni toisaalla!

Sedis kirjoitti...

Olisi jännä nähdä, miten paisunut Blogistan sen ottaisi vastaan ja mitkä olisivat tulokset.

Kokeile. Minä en ehdi. Nuo laskelmani voi ottaa vapaasti käyttöön. Sitähän oikein toivoin.

Ikilinkkejä tämmöisiin voisi tietysti harkita. Katsotaan, sanoi lääkäri.