torstaina, syyskuuta 01, 2005

Laterna Magica Porvoossa

Postiluukku kolahti ja tuli kutsu huomenna Porvoossa alkaville Laterna Magica -filmifestivaaleille. Kutsun sain siksi, että annoin blogissani olleen Matti Kassilan valokuvan korvauksetta festivaalin käyttöön. Kiitokseksi festivaaliväki sitten näyttää kirjoittaneen nimeni kuvan yhteydessä väärin. Pieniä perunoita.

Kuva ei ole ihan priima, mutta eivätpä näytä myöskään elokuva-arkiston kokoelmasta tulleet vanhemmat kuvatkaan kovin loistavilta.

Erityisesti minua kiinnostaa lauantain paneeli Näyttelijän salaisuudet. Ennakkotiedot lupaavat, että siellä festivaalijohtaja Olli Soinio keskustelee Matti Kassilan ja Lasse Pöystin kanssa. Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus alkaa lauantaina 2.9. kulttuuritalo Grandissa kello 18.00.

Sunnuntaina näyttää menevän myös Kaija Juurikkalan uusin elokuva Valo. Se kertoo 9-vuotiaasta Valo -pojasta, joka muuttaa isänsä kanssa pieneen kylään. Isällä on menneisyys, mikä pakottaa heidät elämään uudessa ympäristössä mahdollisimman huomaamattomasti. Suunnitelma ei kuitenkaan onnistu, koska Valo kavereineen pistävät tuulemaan, mistä seuraa rangaistus: kylän pamput aikovat sulkea rangaistukseksi kylän ainoan koulun. Lapset päättävät perustaa oman koulunsa. Osa aikuisista ei kuitenkaan sulata moista toimeliaisuutta, vaan kieltävät lapsilta senkin, ja lasten on perustettava oma salainen koulunsa.

Perjantaina esitettäisiin opiskeluaikojeni ensivuosina Vallilassa opiskelija-asunnon yläkerrassa asuneen naapurin, Marikki Hakolan elokuvia: jälkimmäisestä elokuvasta on omat nettisivutkin, katsokaapas miltä näyttää kuvanveistäjän jälki notkeammassa taidemuodossa. Butterfly lovers. Vahinko etten pääse paikalle, kun on käytävä katsomassa Pina Bausch -elokuvia Juhlaviikkojen ja DocPointin yhteistyön tuloksena. Ja ehkä voin kilistellä sampanskojea itse taitelijan kanssa. Kuka tietää? Näitä tanssielokuvia on tarjolla koko viikonloppu, kuten tuosta linkistä ilmenee.

Onkos muita Porvooseen menijöitä? Mainio Blogistan-kesäretken paikka!

Festivaalin elokuvat:

Perjantai - Fredag
Marikki Hakola: LUMOTTU LAPSI
Marikki Hakola: BUTTERFLY LOVERS
Lauantai - Lördag
Matti Kassila: ELOKUU - AUGUSTI
Matti Kassila: KAASUA KOMISARIO PALMU - VEM MÖRDADE FRU SKROF?
Matti Kassila: IHMISELON IHANUUS JA KURJUUS - MÄNNISKOLIVETS SKÖNHET OCH ELÄNDE
Timo Koivusalo: KAKSIPÄISEN KOTKAN VARJOSSA

Sunnuntai - Söndag
Videokatselmus: KINO MAGICA
Reza Bagher: POPULÄÄRIMUSIIKKIA VITTULAJÄNKÄLTÄ - POPULÄRMUSIK FRÅN VITTULA
Kaija Juurikkala: VALO
Janne Kuusi: KUKKIA JA SIDONTAA

2 kommenttia:

Lazur kirjoitti...

Menen Porvooseen joka päivä, paitsi viikonloppuisin, jolloin olen siellä jo valmiiksi, joten festivaaleilla tulee kyllä pyörähdettyä, ainakin siellä Grandissa. Grandi on kulttuuritaloksi aika vaatimaton, mutta eipä kulttuurikaupungissa muutakaan ole, paitsi se [paikallisesti] paljon porua herättävä Taidetehdas.

Sedis kirjoitti...

Nykäise hihasta, sillä olen melko varmasti paikalla.