torstaina, maaliskuuta 03, 2005

American Pie – tarina laulun takana, osa III

Tapahtunut aiemmin:
American Pie – tarina laulun takana, osa II
American Pie – tarina laulun takana, osa I

KERTOSÄKEEN ANALYYSI:

Bye bye Miss American Pie / I drove my Chevy to the levee but the levee was dry / The good ol' boys were drinkin' whiskey and rye / Singing "This'll be the day that I die / This'll be the day that I die."

(Hei vaan, neiti Amerikan piirakka, ajoin Chevroletillani padolle, mutta pato oli kuiva. Vanhat kunnon pojat olivat juomassa ruisviskiä ja lauloivat: ”Tämä on se päivä, jolloin kuolen, tämän täytyy olla se päivä.)

Chevroletilla ajaminen padolle viittaa todennäköisimmin kolmen mustan college-opiskelijan murhaan tapauksessa, joka tunnetaan nimellä ”Mississippi burning”.

Mississipin kuuluisin musta johtaja Medgar Evers murhattiin kesäkuussa 1963, mutta se ei estänyt kansalaisoikeusliikkeen nousua. Tammikuussa 1964 Bob Moses ja COFO (Council of Federated Organisations) aloittivat ns. Mississipin Kesäprojektin, jonka tarjoituksena oli saada mahdollisimman moni musta rekisteröitymään äänestäjäksi. Mississipin Valkoisten Ritareiden – se oli osa alueen Ku Klux Klania - järjestäytyminen tapahtui helmikuussa 1964 ja pian valkoisia ristejä poltettiin ympäri Mississipiä.

Projektiin johtanut paikallisen kirkon johto pahoinpideltiin ja myöhemmin kirkko poltettiin tuhkaksi. Kun sitten kirkon kanssa yhteistyössä olleet kansalaisoikeusaktivistit kävivät murhapolttopaikalla, joutuivat he paikallisen poliisin pidättämäksi. PIan sen jälkeen kun heidät vapautettiin vankilasta, heidät siepattiin ja murhattiin.

FBI tutki asiaa laajoin kuulusteluin yleisen syyttäjän Robert Kennedyn tukemana ja tapahtumien alkaessa selvitä presidentti Lyndon Johnsson julisti aiemmin samana vuonna annetun kansalaisoikeusasetuksen laiksi heinäkuun alussa 1964.

Kansalaisoikeusaktivistien ruumiit löytyvät Old Jolly-maatilalla sijaitsevasta maatuneesta padosta elokuun alussa. J. Edgar Hooverin johtamat tutkimukset tuottavat tunnustukset – 19 Ku Klux Klanin jäsentä pidätettiin, mutta paikallinen oikeus vapautti heidät.

Vasta liittovaltion oikeusjärjestelmän puututtua asiaan piirikunnan tuomioistuin asettaa heidät uudestaan syytteeseen salaliitosta. Seitsemän tuomittiin, yhdeksän vapautettiin ja kolmea vastaan todisteet eivät riittäneet tuomitsemiseen.

Tuomiot vaihtelivat: maaliskuussa 1970 tuomitut aloittivat kolmesta kymmeneen vuoteen vaihtelevat vankeusrangaistuksensa. Kaksi salaliittolaista pahoinpideltiin vankilassa. Jutun pääpukarina tunnettu Cecil Price vapautui vankilasta 1974.

Laulun hyvät vanhat pojat ovat mainitussa vuoden 1959 lentokoneturmassa menehtyneet Buddy Holly, Richie Valens ja Big Bopper, jotka McLean pani laulamaan yhdessä tulevasta kuolemastaan. Kertosäkeen ” That'll be the day that I die” viittaa samalla intertekstuaalisesti Buddy Hollyn hittiin "That'll be the Day".

5 kommenttia:

Karri Kokko kirjoitti...

Pieni asia, mutta jää hiertämään jos ei tule korjatuksi: Mississippin klaanilaisista puhuessasi tarkoitit varmaan Valkoisia ritareita, et veitsiä, niin lähellä kuin sanat äänteellisesti ovatkin.

Ystävällisesti, kunnioittavasti ja sivistyksestä kiitollisena

Karri K.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia mielenkiintoisesta selvityksestä.

Jari Sedergren kirjoitti...

Kiitos, Karri!

Tomppa kirjoitti...

Ja minä kun olen aina elänyt kuvitelmassa, että toi biisi kertoo vaan ja ainoastaan Buddy Hollyn, Richie Valensin ja Big Bopperin hengen vaatineesta lento-onnettomuudesta. Sitä vaan oppii koko ajan uutta, kun vanhemmaksi elää... ;-)

Jari Sedergren kirjoitti...

Syvätarkka tieteellinen luotaus elämän syvimpiin virtoihin tuo aina esiin uutta olipa kyse universumin tosiseikastosta tai minuuden ytimestä. Niiden sekoitus on paras todiste 100% proof.