perjantaina, maaliskuuta 18, 2005

Patsaat nurin

Vallankumoukset ovat aina jättäneet monenlaisia merkkejä ympäristöön. Yksi toimintaohjelma perustuu kuitenkin muiston tuhoamiseen (damnatio memoria). Perinne on ikivanha - jo pyramidien teksteistä löytyy poishakattuja kohteita.

Kaikki muistamme kuinka Saddam Husseinin patsas kaadettiin lavastuksena tässä tapauksessa keinotekoisesti konstruoidun kansan mielialoista. Yhdysvalloissa oli huomattu kuinka tehokas uutistapahtuma entisen diktaattorin patsaan kaataminen oli.

"Sosialismin" päätyttyä Keski-Euroopassa yksi suurimmista spektaakkeleista oli patsaiden kaataminen. Syntyi kokonaisia kaadettujen patsaiden puistoja, jossa ennen juhlitut johtajat ovat sitten lasten leikkialustoina. Patsaiden tärviön ohella kadut, puistot ja kaupungit saivat uudet nimet niin, ettei taksilla perille löydä.

Nyt tähän sarjaan on liittynyt myös Espanja, joka on virallisesti päättänyt poistaa oman diktaattorinsa aikakauden muistomerkit. Kenraali Franco piti omana aikanaan vuodesta 1939 vuoteen 1975 huolta siitä, että hänen sisällissodan voitolla saavutettu asemansa pönkittyy myös muistomerkeillä. Tänä aamuna saatoimme uutisissa seurata, kuinka hänen ratsastajapatsaansa nostettiin parempaan talteen. Yleisössä oli muutamia fasistityyppisiä tervehdyksiä tekevä, niin kuin tällaisessa tapahtumassa odottaa saattaa.

Francisco Franco on kiinnostanut espanjalaisia enemmänkin. Ihmisoikeuksissa aktiivinen espanjalaistuomari Baltasar Garzon esitti helmikuussa toiveen siitä, että Espanjaan perustettaisiin totuuskomissio selvittelemään diktaattori Francon aikana tapahtuneita rikoksia ihmisyyttä vastaan.

- On selvää, että diktatuurin ensimmäisinä vuosina tehtiin paljon rikoksia ihmisyyttä vastaan. Siksi on välttämätöntä perustaa jossain vaiheessa totuuskomissio selvittämään ajan tapahtumia, Garzon vaati uutistoimisto Reutersin haastattelussa helmikuussa.

Ei kommentteja: