Helsingin yliopiston kirjaston digitoidut aineistot ovat karttuneet pienpainatteiden osalta niin, että siellä on saatavissa esiin 9263 nidettä, laajuudeltaan 125 174 sivua.
Pienpainatesivuilta löytyvät sitten yllättävän monessa hommassa käytännölliset historialliset hinnastot ja tuoteluettelot. Mutta mitä tuota toistamaan, katsokaa itse:
"Tunnetut teollisuuslaitokset Arabiasta Iittalaan, Billnäsistä lihanjalostukseen ja Nokiaan ovat mukana pääosin suomen- ja ruotsin-, mutta myös vieraskielisin hinnastoin ja tuoteluetteloin. Mukana on pienempienkin yritysten painotuotteita. Teollisuushinnastojen digitoidussa kokoelmassa on noin 125 000 sivua. Tietoa voi etsiä joko yrityksen nimen tai painatteen julkaisuvuoden mukaan, hinnastohakemistosta tai vapaan sanahaun avulla. Tulostuksen peruskoko on A4."
Varsin karun näköiset sivut muistavat myös korostaa omaa merkitystään, niin kuin tässä tapauksessa oikein on:
"Pienpainatteet eivät ole vain nostalginen katsaus suomalaiseen elämänmuotoon, vaan tärkeä osa historian- ja kulttuurintutkimuksen lähteitä. Kirjaston pienpainatekokoelmia käyttävät tutkijoiden lisäksi mm. arkkitehdit ja omakotitalojen rakentajat, jotka haluavat hyödyntää menneiden aikojen mallistoja. Koulut ja oppilaitokset voivat käyttää pienpainatteita ajankuvan elävöittäjänä monien eri oppiaineiden yhteydessä. Muotoilijat ja vanhojen tavaroiden keräilijät saavat teollisuushinnastoista yksityiskohtaista tietoa tuotteiden historiasta."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti