lauantaina, marraskuuta 12, 2005

Maailman paras patsas


Onko tämä maailman paras patsas? Pitäisikö Mannerheimillekin rakentaa tämmöinen?

Vatsan päällä istuu hyvin paljon Tsekin (Böömin) tuhannen vuoden takaista Václavia - järjestysnumero I - muistuttava hahmo. Vaclavin - uskonnolliselta nimeltään St Wenceslaus - pönäkkä suurmiespatsas on sadan metrin päässä Václavské náměstíllä.

David Cernyn heppa roikkuu Havelin perheen omistaman elokuvateatteri Lucernan (Vodickova 36) edessä kauppatalon aulassa. Lucernaan mahtuu 500 ihmistä ja se on vanhin säännöllisesti toimiva elokuvateatteri Euroopassa. Toiminta alkoi 1909. Siellä myös esitettiin ensimmäisen kerran äänielokuvia Euroopassa. Sisään ostoskeskukseen pääsee neljältä kadulta, jotka ovat Václavské náměstí, Štěpánská, V jámě and Vodičkova.

Ostoskeskuksen arkkitehtyyri on upea sekoitus Art Nouveauta ja Art Decoa. Tähän ostoskeskukseen pysähtyy katselemaan arkkitehtuuria: hämmästyttävää sinänsä, eikö totta. Siellä sijaitsee myös kolmen kerroksen syvyinen Lucerna Hall (paikallisille Velky sal eli Suuri sali), jossa pidetään klassisen ja modernin musiikin konsertteja.

Kyse ei siis ole vain rakennuksen ulkonäön viehätyksestä. Lucerna on ehkä kaikkein tärkein sosiaalinen kohtauspaikka prahalaisille. Naapurissa on myös Lucerna Music Bar, jossa käy varsin kuuluja esiintyjiä.

East West ravintola sijaitsee lähellä Štěpánskán sisääntuloa: ravintolan somistus liittyy eurooppalaisiin alkuperäisväestöihin.

4 kommenttia:

Juri kirjoitti...

Tuosta tulee mieleen vanha suosikkini, toimittaja-runoilija (olisiko ollut kansanedustajakin?) Juho Mäkelä, joka aikoinaan keräsi varoja päätoimittamansa Satakunnan Työn välityksellä Mannerheimin patsaan kaatamisrahastoon.

Sedis kirjoitti...

Kyllä tämä on parempi ajatus. Ei patsaita kannata kaadella. Siellähän se saa Mannerheimina Aleksanterikin Senaatintorilla seistä.

Tuima kirjoitti...

Tämä on kyllä mainio, piti vähän aikaa katsoa ennen kuin tajusi jujun. Mitähän Marski-fanit tuumaisivat?

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisesti et hyväksy vanhimmaksi säännöllisesti toimivaksi elokuvateatteriksi kotimaista ylpeyttämme eli Forssan Elävienkuvien teatteria, joka on perustettu jo 1906?

http://www.fvkk.fi/konva07/fekt.htm

Vai eikö sen toiminta ole riittävän säännöllistä?

http://www.forssasilentmovie.com/