15 tuntia enemmän tai vähemmän raskasta työtä. On siinä yhden päivän saldoksi ihan stahanovin verran.
Stahanov-järjestelmä sai nimensä Magnetogorskissa työskennelleen kaivosmiehen Aleksei Grigorjevits Stahanovin (1906-1977) mukaan. Se oli työjärjestelmä, kehitetty nostamaan Neuvostoliitossa ja muissa sosialistisissa maissa ilmeisen matalaa työtehoa. Kyse oli myös propagandasta, jolla osoitettiin sosialistisen työjärjestelmän ylivoimaisuus muihin verrattuna. [Nykyään käytettäisiin televisiomainoksia.]
Itse Stahanov oli mallityöläinen, työn sankari, joka ylitti monin kerroin suunnitelmissa olleet tavoitteet. Stahanov louhi 30.-31. elokuuta 1935 enemmän hiiltä kuin kukaan koskaan aiemmin: kiintiön ollessa seitsemän tonnia, Aleksei sai kasaan 102 tonnia viidessä tunnissa neljässäkymmenessä viidessä minuutissa käytyään lyhyen kaivosmiehen kurssin. Taitojen parantuessa ennätys parani sittemmin niin, että hän sai yhdessä vuorossa louhituksi 227 tonnia. Stahanovilaisuus nivoutuu näin sosialistiseen työkilpailujärjestelmään, jonka esimerkkeinä käytetään poikkeuksellisen tuloksekkaita työläisiä ns. stahanovilaisia.
Näillä edellytyksillä hänet pantiin Moskovaan kouluun, sitten kaivoksen johtajaksi sodan aikana ja lopulta kaivosministeriöön töihin. Lopulta hän päätyi varajohtajaksi Kistkakovantratsit trustiin ja lopulta insinööriapulaisjohtajaksi kaivosallinto toimistoon №2/43, joka kuului Torezantratsit trustiin, mistä hän siirtyi eläkkeelle vuonna 1974.
Minulla on siis edessäni loistava tulevaisuus. Kaivostrustit majailivat epäilemättä jossakin päin Siperiaa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti