maanantaina, marraskuuta 14, 2005

Helsinki-Tallinna - yhteiskaupunki?

Tämä kilon painoinen paikallislehti virittelee tänään keskustelua Helsinki-Tallinnan kaksoiskaupungista. Virolainen talous- ja viestintäministeri Edgar Savisaar (Viron keskusta, Viron puoluekartalla maltillista vasemmistoa), jonka sanotaan demokratialle jokseenkin hämmentävän tarkasti ryhtyvän uudelleen Tallinnan kaupunginjohtajaksi kahden vuoden kuluttua, arvelee, että kymmenen vuoden kuluttua kaupungeilla on yhteisvaltuusto.

Mikä ettei. Tuntisimme valtuutettujamme täsmälleen yhtä paljon kuin nykyisinkin...

Helsingin ylipormestari Jussi Pajunen (kok) toppuuttelee ja sanoo, että kansalaisten ja yritysten yhteistoimintaa pitää lisätä, mutta yhteishallintoa ei. Niinpä! Hän tarkoittanee, että poliitikkojen ja hallintohenkilöiden sopii aina olla muusta maailmasta ja erityisesti omastaan muutaman vuoden jäljessä.

Kun ei osaa tai uskalla sanoa mitään omasta toimialastaan kuntapolitiikasta, Pajunen tekee hovikumarruksen ja tarjoaa yhteistyön moottoriksi yliopistoa. "Olen esittänyt esimerkiksi voisiko meillä olla yhteinen yliopistotyyppinen korkeakouluopetus. Että meillä olisi yksi yhteinen yliopisto, jolla olisi kampusalue sekä Helsingissä että Tallinnassa. Tämäntyyppisellä toiminnalla saattaisi hyvinkin olla kansainvälistä kysyntää. Siinä voitaisiin hyödyntää Viron dynaamisuutta ja sitä korkeaosaamista, mitä meillä Helsingin puolella on."

Pajusesta voitaisiin hyvin näilläkin sanomisilla tehdä Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelihankkeen toiminnanjohtaja. Helsingin rahojahan hän ei halua siihen panna.

Mutta ei siinä kaikki. Kimmo Kiljunen (sd) pohdiskelee kilossa kuollutta lihaa siinä filekohdalla neljän kaupungin yhtymistä. Teuraslistalle on pantu tietenkin Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Helsinki, joista pitäisi tehdä Helsinki City & Metropol Area. Kiljunen sanoo, ettei tämmöinen yhtyminen ole realistista, sillä esimerkiksi hallinnossa Oulun ja Pihtiputaan hallintomalli ei sovi metropolille. Kiljunen on tarrautunut suuresti nykyiseen valtuustorakenteeseen, sillä "muuten kansalaisilta häviäisi täysin ote lähialueiden omiin asioihin". Mihin ihmeen omiin asioihin? Mihin Kiljunen veroparatiisi Kauniaista ja sen valtuustoa metropolissaan tarvitsee.

Käsittämättömintä tilannetajun puutetta arvon demarimme sylkee, kun hän luettelee metropolialueen hallintomallin esikuvia. Niitä ovat tietenkin Tukholma ja Bryssel. Mutta kyllä minä olisin poliitikkona ollut hieman hiljempaa siitä kolmannesta esimerkistä.

Rohkea mies tuo Kiljunen, joka antaa kolmanneksi esimerkkiratkaisukseen kunnan hallinnosta Pariisin. Siellähän asioita ratkotaan juuri nyt todellisella metropolihallinnolla: polttopulloilla ja mellakkapoliisilla.

1 kommentti:

Sven Laakso kirjoitti...

Avioliitto Tallinnan kanssa. Sopii minulle. Tämä ei varmaan ole uutinen. Koska aletaan rakentaa sitä tunnelia? Voisi sitä yrittää talkoillakin. Täällä yksi vapaaehtoinen ilmoittautuu lapiohommiin.