torstaina, marraskuuta 17, 2005

Mikkelissä käymässä

Pistäydyimme tänään Yleisradion kyydillä tutustumassa digitaaliseen arkistointiin Mikkelin ammattikorkeakoulussa, joka on aktiivisesti kehitellyt digihankkeita mm. ELKAlle. Tunnin ajan ehdimme tarinoida myös ELKAssa heidän saavutuksistaan. Siellä on elokuvahistorioitsijan kyllä käytävä.

Mikkeliläisillä näyttää olevan kova veto päällä pyrkiessään Suomen kärkeen arkistokaupunkina.

Opimme siellä uuden sanankin: hajakeskitys. Kun jotakin hajasijoitetaan, se voidaan tehdä keskitetysti.

Manen kommentin innoittamana EDIT: Hajasijoitus = pääkaupunkiseudun ulkopuolelle sijoitettava kansallisesti merkittävä yksikkö. Keskitetty sijoittaminen = jonkun tietyn alan tai alaa edustavan suurehkon yksikön kokonaisvaltainen, taloudellisen edun ja (globaalin) tehokkuuden nimissä tapahtuva keskittäminen. Hajakeskitetty toteuttaa molemmat vaatimukset.

5 kommenttia:

Mane the Mean kirjoitti...

Mitä ihmettä "hajakeskitys" tarkoittaa? Hajauttamisen keskitettyä ohjaamista? Uusien keskittyminen luomista toisistaan erilleen?

Täh?

Sedis kirjoitti...

Kun digitaalista arkistointia kehitetään mm. sosiaali- ja terveydenhuollossa (potilastiedot, -historiat ja röntgenkuvat yms.) tai vaikkapa kuntien arkistoja säilytettäessä (kuntien arkistot) on hallituksen näkökulmasta hajasijoitusta se, että tämä toiminta - ja jopa AMK-koulutus siihen - voisi tapahtua Mikkelissä sen sijaan että se tapahtuisi monessa - esim. viidessä eri paikassa (läänimalli). Kun tämä hajasijoitus toteutetaan keskitetysti niin, että kaikki toteutuukin
keskitetysti yhdessä paikassa, esim. Mikkelissä, niin se on sitten hajakeskitystä, eikös vain.

Mane the Mean kirjoitti...

Jepulis. Hajakeskitystähän se tuommoinen on.

Mitä mainioin uudissana.

Kaikki AMK:t sietäisikin hajakeskittää yhteen kaupunkiin. Nythän niitä on ties missä, toinen toistaan pienempiä ja surkeampia.

Sedis kirjoitti...

Tuolla taisi olla 4500 opiskelijaa. Hesari oli sitä ymppäämästä omassa "visiossaan" Jyväskylän yhteyteen. Sillä koulutuskonsernilla olisi sitten reilusti yli 20000 opiskelijaa.

Heikki Honkala kirjoitti...

Hei! Liityin omakuvameemiisi: http://kukkula.blogspot.com