perjantaina, kesäkuuta 02, 2006

Kurkvaaraa

Viime päivinä on taas hieman ahkeroitu. Päätin kirjoittaa kesän elokuvaesitteet pois kerrankin ajoissa ja niitä oli jonossa parikymmentä. Hauskaa oli kuitenkin se, että tulin niitä tehdessäni katsoneeksi melkein koko Maunu Kurkvaaran elokuvatuotannon.

Hänen varhaisimmat elokuvansa olin nähnyt jo aiemmin, joitakin myöhempiä taas en ole katsonut lainkaan. Kun yrittää olla järjestelmällinen, tällaisista "näkemättömistä" elokuvista tulee pieniä paineita. Niin omituista kuin se onkin, mieltä jopa vaivaa, jos jotakin elokuvateosta ei ole nähnyt. Minun kohdallani tämä tarkoittaa erityisesti kotimaista elokuvaa. Vaikka sen tässä työssä on oppinut, että aina on klassikkoja, joita ei ole nähnyt. Ja niitä "puutteita" on elokuvasivistyksessä kaikilla muillakin. Joskus käymmekin tällaista "häpeäkseni tunnustan, etten ole nähnyt"-leikkiä klassikkoelokuvilla.

Joidenkin elokuvien näkemistä on odottanut 35 vuotta. Sellainen oli eilen katsomani Punatukka, jonka nimi jo poikasena herätti huomiota ja jäi mieleen jo silloin myös protagonisti Tarja Markuksen vuoksi. Edellisenä päivänä vuoron saivat Rottasota ja Tänään hän on täällä, Naiset, Lauantaileikit sekä Miljoonaliiga, mikä tarkoitti, että katseluun otettiin vähän yöaikaakin. Miljoonaliigasta ja Tänään hän on täällä -elokuvista tein esitteenkin; jälkimmäiseen olen harvinaista kyllä tyytyväinen, koskapa se on uusi tulkinta vähän tunnetusta elokuvasta. Ja vieläpä oma tulkintani. Laitan niitä Sediksen elokuvablogiin jahka innostun. MTV joutaisi niitä esittämäänkin; monien esittämisestä televisiossa on jo 30 vuotta.

Tänään on vuorossa Maunu Kurkvaaran Kujanjuoksu ja ehkä, jos muu esitetyö antaa myöten, Kielletty kirja, jonka olen joskus nähnyt. Kujanjuoksusta kirjoitan esitteen. Sitten jäljellä ovat Menestyksen maku ja Perhosen uni.

Eivätköhän nekin ensi viikolla synny, vaikka viikko voi olla kiireinen. Kirja nimittäin julkaistaan torstaina. YLE Radio 1, Kultakuume, haastattelee minua kirjan johdosta ensi keskiviikkona noin klo 15.15. Radio onkin mieluinen kohde, vaikka suorat lähetykset ovat sinällään aina arvoitus.

Mainituista elokuvista monet voi nähdä kesällä Orionissa, Eerikinkatu 15:
KIELLETTY KIRJA 21.6., MAUNU KURKVAARAN KUJANJUOKSU 26.7., MENESTYKSEN MAKU 2.8., MILJOONALIIGA 12.7., PERHOSEN UNI 16.8.,PUNATUKKA 19.7.,RAPORTTI ELI BALLADI LAIVATYTÖISTÄ 7.6., ROTTASOTA 6.7.,TÄNÄÄN OLET TÄÄLLÄ 4.7.

3 kommenttia:

Panu kirjoitti...

Kirjoita ihmeessä jotain Kurkvaarasta. Olen etsinyt hänen filmejään nettikaupoista, mutta ilmeisesti niitä ei saa DVD:llä. Ne ovat muistorikkaita kuin vanhat Spedet.

Jari Sedergren kirjoitti...

Ei ole devareita ei. Vanhoja videoita parista elokuvasta 1980-luvulta voi ehkä löytää divareista.

Laitoin Sediksen elokuvablogiin kuuden elokuvan esitteet.

Panu kirjoitti...

Minä muuten olen aina ihmetellyt, miten Tarja Markus saattoi silloin ennen vanhaan olla niinkin suuri seksisymboli ja eroottinen sankaritar, vaikkei ole mikään varsinainen kaunotar.