keskiviikkona, kesäkuuta 21, 2006

Viikon vieraana [- salanimellä]

Lämpimät päivät jatkuvat. Tänään YLEX:n Viikon vieraana, tosin kanavan nettisivun mukaan näemmä salanimellä ja muutenkin salassa, sillä sukunimi on kirjoitettu väärin ja tapahtuu-listalta on ohjelman kellonaika (12.35) jätetty varmuuden vuoksi pois. Onneksi kanavan muiden tämän päiväisten vieraiden kohdalla asiat näyttäisivät olevan paremmin. [EDIT: sähköpostihuomautuksen jälkeen asia korjaantui nopeasti, kellonaikaa lukuunottamatta, sitä kun en älynnyt mainita]

Eilen aamutelevision jälkeen kaupungille känkkäämään, sillä polvi vihoittelee pahasti ja nyt siitä seuraten myös pohje kramppaa. Kävimme vaimon kanssa Suomenlinnassa aamuisella "merimatkalla", mutta päädyimme helteisestä kaupungista lopulta kotiin omalle parvekkeelle lämmöstä nauttimaan. Ei tehnyt polvella mieli potkia, hyvä että potkupalloa katsella.

Luin pitkästä aikaa myös aamun lehdet. Siellä kyllä potkitaan ihan reippaasti. Ainakin minun mielestäni Paavo Lipposen pään vierestä (HS, A5), vasemmalta puolelta, erottuu taulun alta selvästi Darth Vaderin kypärä. Johtuneeko kuvan äreydestä se, että viereinen juttu Tarja Halosen matkasta Saksaan on saanut erittäin sointuvan ja yhteishenkeä uhkuvan kuvituksen. Eilinen tv-uutisten (TV1) juttu Halosen Saksan-vierailusta oli taas osoitus siitä, kuinka surkeaa taso voi olla. Asioista ei saanut selvää, ja niin oivaltavasti oli mukaan leikattu vain tympääntyneet ja huolimattomat hetket. Vaikutelma oli täysin päinvastainen kuin HS:n tämän päivän kuvitus.

Halosen hahmoon liittyy siis tällä hetkellä vahva manipulatiivinen lataus. Kuvajournalismi, mukaan lukien liikkuva kuva, antavat ulos toimittajien kulloistenkin tunteiden mukaista sanomaa. Kyse on vain tunteista, sillä hehän eivät tunnetusti tätä ikinä mieti, koska siitä puhuminenkin olisi jo salaliittoteoriaa. Pois se minusta. (Tämä siis on ironiaa)

Suomen ulkopolitiikan toteutumaton lahjakkuus Kimmo Sasi potkii puhemies Lipposen mukaan presidenttiä nilkkaan. Samaa on tehnyt jo vuosia EVA - ulostulot aina Halosen ulkomaanmatkojen aikana, jotta huomio kiinnittyisi epäolennaisuuksiin - ja monet muut kokoomuslaiset. Onkin hämmentävää, kuinka vähän ulkopoliittista kyvykkyyttä kokoomuksesta löytyy, vaikka puheet ovat aina niin ronskeja. Kokoomuksen viimeisin kyky ulkopolitiikassa oli tunnetusti J. K. Paasikivi, jollei ilomielistä Pertti Salolaista lasketa mukaan ja miksi laskettaisiin.

Näistä tosiasioista johtuvista syistä ei ole ihme, että sellaisten sosiaalidemokraattien kuten Halosen, Lipposen (ja tietysti myös Tuomiojan) kansainvälisen kokemukset huomioon ottaen kokoomuslaisten jatkuva nilkkaan näykkiminen ansaitsee välillä kevätkiimaisen hevosenpotkun päähän. Jos siis käytämme tällaisia aggressiivisia vertauksia päivänpolitiikassa, kuten nyt helteellä näyttää olevan tapana.

4 kommenttia:

Eero kirjoitti...

En tiedä onko kymmenen kuukauden poissaoloni aikana tapahtunut suurta muutosta suomalaisessa kuvajournalismissa mutta tuleppa Ranskaan ja avaa televisio keskusteluohjelman aikaan niin voit huomata, että Sosialistipuolueen herrojen ja viime aikoina myös rouvien (kiitos Segolene Royalin)puhuessa heidät kuvataan isosta perspektiivistä jolloin jopa kasvon ilmeitä on vaikea nähdä, kun taas UMP:n eli Ranskan kykypuolueen herrat esitetään aina jämäkkäästi kasvo- tai rintakuvana. Salaliiton näkee, Lipposta lainatakseni, sokea Reettakin.

Sedis kirjoitti...

Täällä on tapana etsiä hetkiä, jolloin epämukavuus, väsymys, pettymys tai muu negatiivinen tunne välähtää hetkeksi esiin. Siitä tehdään sitten minkä tahansa tapaamisen tunne ja tunnelma. Samalla siitä tehdään uutisjutun kärki.

Toimittaja tuntee olevansa vahvana kuvavirrassa, kun hän tämmöisen löytää.

zache_ kirjoitti...

Sitten jännätään, koska tuo haastattelu päätyisi ylen nettiiin podcastin tai radiosoittimen kautta kuunneltavaksi.

Sedis kirjoitti...

Ei taida päätyä. Sanoivat kysyessäni vasta aloittelevansa näitä "nettihommia".