tiistaina, kesäkuuta 13, 2006

Sodankylän tunnelmissa jo

Ei tunnu vielä kesä varpaissa betoniparvekkeella Helsingissä. Kun iltapäivän aurinko sinne kohta paahtaa lämpö nousee varmaankin yli neljänkymmenen. Sitten tarkenee. Perusilma on vielä viileä.

Huomenna lähtö Sodankylään elokuvajuhlille. Katselin säätä: juuri nyt siellä on hurja tilanne: "Aurinko ei nouse eikä laske tänään. Tuorein havainto: 13.06.2006 12:00 lämpötila 27,9 °C, paine 1010,7 hPa, kosteus 32 %, lounaistuulta 6,0 m/s, pilvisyys 0/8." Siis varmaan jo yli 28 astetta juuri nyt. Mutta se ei kestä: seuraaville päiville luvataan vain 16, 17 ja 18 astetta. Siedettävää, mutta ei helteen herkkua. Yöllä on varmasti kylmää... Toivottavasti aamuaurinko paistaa, että leirintäalueen nuotion traditioaamu voidaan tänä vuonnakin viettää.

Festivaalivieraista mainittakoon iranilainen Jafar Panahi, josta Times-lehti teki juuri parin sivun jutun. Hän on moninkertaisen yhteistyökumppaninsa Abbas Kiarostamin rinnalla maansa kansainvälisesti arvostetuimpia ja palkituimpia ohjaajia ja hänet tunnetaan esimerkiksi Valkoisen ilmapallon tekijänä. Kiarostamiahan Sodankylään ei ole saatu houkuteltua monista yrityksistä huolimatta.

Carroll Ballardin lisäksi paikalle ovat uusimpien tietojen mukaan tulossa Cannesissa kilpailleen Nanni Morettin Il Caimanon (The Caiman, 2006) naispääosassa tehnyt Jasmine Trinca (s. 1981). Hän sai tänä vuonna festivaalin arvostetun, nuorille näyttelijöille suunnatun Chopard Trophyn.

Mykkäelokuvien ja elokuvakaraoken (minä mukana vetämässä molempia telttakaraoketilaisuuksia yhtenä esilaulajana) lisäksi ohjelmistosta kannattaa nostaa esille 70 mm:n esitykset.

Jo perinteiseen tapaan oma ohjelmisto muotoutuu paikan päällä. Veikkaisinpa ensimmäisen illan menevän karaokessa Hotelli Sodankylässä, jos siellä vain semmoista on. Koko festivaalin ajan bloggarit voivat nykäistä hihasta ja tulla juttelemaan. Seita-baarissa tai koulun teltan kahvilassa väliajat varmaankin sujuvat mallikkaasti - yöt ovat sitten Lapin taikaa!

2 kommenttia:

S. Liuhto kirjoitti...

Tulukee käämään Tornion kautta.

Sedis kirjoitti...

Ei päästy tällä kertaa Tornioon. Enkä uskaltanut lentokoneessakaan matkaa keskeyttää.