tiistaina, lokakuuta 03, 2006

Kuokkimaan

Uusi puku on päällä, kravatti kaulassa, housut prässissä, kengät "lankattu" ja lierihattu puristeltu muotoonsa.

Olen lähdössä kuokkimaan kirjanjulkaisutilaisuuteen. Kutsua ei tullut minulle, vaikka naapureille tuli. Aina ei käy tasan onnen lahjat.

Ennen lähtöä katselen vanhaa leikekirjaa. Näihin eivät nykyiset kriitikot kykene:

"Punainen Mylly esittää tällä viikolla sisältörikkaan elokuvanäytelmän Gigolo, ammattitanssija." Helsingin Sanomat 2.4.1929

"Kertomuksen juoni on vauhdikas ja pirteä, ja se sisältää kosolti purevaa satiiria yhteiskunnallisesta humpuukista", Uusi Suomi 3.4.1929 Kansansankarista eli saksalaiselokuvasta Der Präsident (1928).

Entäs kuinka kävi Kansan miehen (King Vidorin The Crowd) Suomen Sosialidemokraatissa 2.4. 1929? "Arena esittää nyt elokuvan Kansan mies. Viittaamalla viime viikolla tästä kuvasta julkaisemaamme selostukseen, mainittakoon lisäksi, että tätä kuvaa on muissakin maissa pidetty merkkiteoksena ja syystä kylläkin, sillä varsin tavallisesta aiheesta huolimatta saa se yleisön mielenkiinnon osakseen."

Sama lehti luonnehti elokuvaa Singaporen satamassa (joka on siis George B Seitzin After the Storm) 9.4.1929: "Filmin asiappitoisuus ei ole suuri, mutta teknillisesti on siihen sisällytetty jännittäviä kohtauksia, joita pitää koossa merimiesrakkaus. Näyttelijät tottuneita."

Lainaan lopuksi Lauvantai-lehteä 24.8.1929:
"Muitakin uutuuksia lienee odotettavissa, mutta niistä ei vielä puhuta mitään."

Jahas. On lähdettävä Tarkastelemaan.

Missäs se kuokka on?

Ei kommentteja: