sunnuntaina, lokakuuta 08, 2006

Kynttilämielenosoitus

Kännykkä on tänään piippaillut useamman kerran. Moni niistä kertoo "hiljaisesta kynttilämiekkarista" tänään klo 19 Venäjän suurlähetystön edessä. Viestissä pyydetään tulemaan mukaan ja levittämään asiasta tietoa.

Uutiset Venäjältä kertovat valtakunnansyyttäjä Juri Chaikan ottaneen henkilökohtaisesti johtoonsa toimittaja ja kirjailija Anna Politkovskajan lauantaisen murhan selvittämisen. Ensimmäinen selontekokin on jo valmistunut, mutta julkisuuteen sen tuloksista ei ole kerrottu. Myös poliisin tutkintalinja on selvä: se liittyy Politkovskajan "sosiaalisiin ja ammatillisiin tehtäviin".

Rohkean toimittajan murha on isku sananvapautta, riippumatonta lehdistöä ja demokratiaa kohtaan Venäjällä. Kansainväliset lausunnot ovat järkyttyneitä. Etyjin, Amnesty Internationalin ja Yhdysvaltoin tavoin Suomenkin ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä on tärkeää, että Venäjän viranomaiset pystyvät nopeasti selvittämään tapauksen ja saattamaan syylliset vastuuseen. Tuomiojan lausumassa on vielä rankka lisäys: "johtivatpa jäljet mihin tahansa".

Edit illalla:
Kari Haakana näyttää jo ehtineen pistämään kuvankin miekkarista. Väkeä riittää - yli tuhat arvioivat journalistit.

Teppo Moisio on blogiinsa Pohdiskeleva liftari kerännyt sivuilleen asiasta Suomessa kirjoittaneiden osoitteita.

Ei kommentteja: