maanantaina, toukokuuta 29, 2006

Tulta päin!

Nyt paloi sitten Porvoon tuomiokirkko. Palokunta hallitsi tilannetta ja antoi katon palaa, suojeli välikattoa ja naapurustoa. Nyt välikatto pysyi kasassa ja holvien suojaamat sisätilat säilyivät. Kattokruunut ovat kuitenkin menneet ja savu- sekä vesivahinkoja on varmasti. Ehkä nämä vanhat tai muuten arvokkaat kirkot pitäisi suojella teknisin erityistoimin palon varalta.

Televisiossa suorassa lähetyksessä juuri puhunut palopäällikkö on harvinaisen sujuvasanaista sorttia. Ainoa asia, joka jäi vaivaamaan oli hänen kommenttinsa siitä, että hän ei ole selvillä kirkon esineistön kulttuurihistoriallisista arvoista. Eikö pelastussuunnitelma siis kata näitä? Siinä olisi korjaamista.

Soitin Helsingin kaupunginmuseoon ja he kertoivat, että "kansallisten kohteiden", siis kulttuurihistoriallisesti erityisen tärkeiden kohteiden pelastussuunnitelmista vastaa Museovirasto. Palopäällikkö sanoi paikalla olevan arviointia suorittamassa "seurakunnan ja vakuutusyhtiöiden edustajat". Epäilemättä siellä on museoväkeäkin, mutta siihen ei kiinnitetty huomiota uutisessa. Ehkä tulevissa lähetyksissä?

En saanut pikapuhelussa selville ihan tarkasti selville sitä, mitkä kohteet Helsingissä ovat Museoviraston ja mitkä kaupunginmuseon vastuulla. Sen kuulin, että ainakin jälkimmäisten osalta pelastussuunnitelmat ovat tulossa agendaan syksyllä.

Toivottavasti niihin liittyy myös tietty prioriteettijärjestys: mitä pitää pelastaa ensin, jos pelastettavissa on. Ehkä myös valmisteilla olevien suunnitelmien laatimista pitäisi kiirehtää - tulipaloja on taas ilmennyt niin paljon kulttuurikohteissa.

Lähtökohtana on tietysti kuten tähänkin asti, että ihmiset pelastetaan ensin, mutta on niillä esineilläkin jokin suunnitelma oltava. Mitä esimerkiksi savusukeltajat ottavat mukaansa, jos se on mahdollista? Mitä voi yrittää irrottaa, mitä ei. Mikä kestää siirtelyn. YLE:n uutisessa kiinnitti huomiota se, että palopäällikkö sanoi, ettei voi olla varma, kestääkö välikatto. Se voi tulevina tunteina romahtaa. Silloin kysytään, miksi tätä "tarkastusaikaa" ei käytetty kirkon arvoesineistön evakuoimiseen. Mikään ei viitannut uutisessa siihen, että evakuointia olisi tehty. Onko siihen Porvoossa tarkkaa suunnitelmaa?

Tapahtuman selvittelystä poliisissa tulee suora lähetys tänään klo 10 YLE24-digikanavalla. Varmasti monet tässäkin kysymyksenä esitetyt asiat saavat siinä selvityksensä. Tämähän on vain tällaista kansalaisjournalistin spekulaatiota.

Nytkään ei tahallaan sytytystä voi tietojen mukaan jättää laskuista pois. Historiaan pyrkivät vihaavat oikeaa historiaa. Niitähän tunnemme jo pyramidien ajalta. Ja tiedämme sen, että eräskin faarao käski hakata polttajan nimen pois kaikista hieroglyfikirjoituksista. Käsittääkseni on niin, että yhteen se kuitenkin jäi.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miehemme ruiskunnokassa ovat ainakin mediakirjansa lukeneet:

"Pelastuslaitoksen mukaan ulkokaton annettiin palaa hallitusti loppuun asti."

Näin se on nähtävä.

Tiedote v. 1827:
"Kaupunginvoudin mukaan lähes koko Turun annettiin hallitusti palaa maan tasalle. Pelastuslaitos keskittyi suojelemaan Poria."

Tiedote kesäkuussa v. 1944:
"Sodanjohdon mukaan neuvostojoukot ohjattiin hallitusti Viipuriin."

Jari Sedergren kirjoitti...

Ymmärrän ironiasi.

Tässä tapauksessa lienee suojeltu sisätiloja. Runsaan veden ruiskuttaminen olisi varmasti romahduttanut välikaton. Siksi jälkisammutuksissakin käytettäneen joitakin sammutusvaahtoja, ei painavaa vettä.

Kellotorniin vettä on laskettu.

Anonyymi kirjoitti...

Totta on, että varmaan palohenkilöt tuossa tilanteessa toimivat ainoalla järkevällä tavalla. En mitä sitä, tuo homman muotoilu oli vaan suoraan kun Origon kynästä.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä täällä raukoilla rajillakin on jotain mitä haluasimme säilyttää. Niimpä eilen tutkimme asiantuntijoiden kera kuinka parhaiten varmistamme Kempeleen, 1600-luvulla valmistuneen,vanhan kirkon säilymisen. Ai miksi kirjoitin? Olen kuulemma tavannut Sediksen ammoisina kouluvuosina. Eikös siinä ole jo syytä!

Jari Sedergren kirjoitti...

Kempeleen kirkko onkin hienoimpia Suomessa. Toppeliuksen maalaukset ovat upeita. Niitä kannattaa suojella kaikin keinoin.

Vaikka en nimimerkkiä tunnista, terveiset vain.

Anonyymi kirjoitti...

Tasapeli!Holle vastaa kohtaamis väiteestä, itsellä ei mitään muisti kuvaa. Ai miksi kirjoitin? Hän suositeli käyntiä.

Jari Sedergren kirjoitti...

Holle varmaan muistaa oikein kun molemmat muistaa!